Sajber kriminalci traže od HBO milione da ne bi objavili scenario serije ''Igra prestola''

Vesti, 09.08.2017, 01:30 AM

Sajber kriminalci traže od HBO milione da ne bi objavili scenario serije ''Igra prestola''

Sajber kriminalci koji su hakovali HBO i kako tvrde, tom prilikom ukrali 1,5 terabajta podataka kompanije, po drugi put su objavili deo ukradenog materijala.

Među procurelim podacima su scenarija prvih pet epizoda sedme sezone planetarno popularne serije "Game of Thrones" ("Igra prestola"), uključujući i scenario sledeće epizode koja bi trebalo da bude prikazana u nedelju. Procureli podaci sadrže i informacije o HBO mreži, kao i mnogo internih dokumenata kompanije koji nose naziv "poverljivo" - ponude za zaposlenje, ugovore, poslovne i marketing strategije, spisak kontakata koji verovatno pripadaju izvršnom direktoru kompanije Ričardu Plepleru, pravne dokumente, emailove i lične podatke nekih od glumaca u seriji "Igra prestola".

Napadači su objavili i video o otkupnini, u kome su objasnili da im je bilo potrebno šest meseci da hakuju mrežu HBO, da je HBO njihova 17. meta, a da su svega tri kompanije odbile da plate otkupninu zbog čega su kažnjene tako da su dve kompanije na kraju propale.

Napadači kažu da godišnje troše oko pola miliona dolara na kupovinu 0-day exploita, koji im omogućavaju uspešne napade protiv velikih kompanija koji im donose i godišnju zaradu između 12 i 15 miliona dolara.

U videu je sakrivena suma koju traže, ali verovatno se radi o milionima. A s obzirom da su podaci HBO još jednom procureli, skoro je sigurno da HBO nije platio otkup.

Portparol HBO je rekao da forenzički postupak u kompaniji još uvek u toku, ali da za sada nema dokaza da je ceo email sistem kompromitovan. HBO nastavlja istragu kojoj su se priključile firme koje su specijalizovane za sajber bezbednost, kao i policija.

HBO očekuje da će napadači nastaviti da objavljuju ukradene podatke, ali plaćanje otkupa do sada niko iz kompanije nije pomenuo.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Google uklanja zeleni ''Secure'' indikator iz Chromea

Google uklanja zeleni ''Secure'' indikator iz Chromea

Google je najavio da planira da ukloni indikator "Secure" iz adresne trake Chromea i da ubuduće prikazuje samo ikonu katanca kada se korisnik nađe n... Dalje

Hakeri kombinovali propuste u Microsoftovom i Adobeovom softveru

Hakeri kombinovali propuste u Microsoftovom i Adobeovom softveru

Hakeri su koristili dve različite ranjivosti u Microsoftovom i Adobeovom softveru u kombinovanom exploitu dizajniranom za napade na Windows sisteme, ... Dalje

Zbog sumnje da sarađuje sa ruskom vladom, Kaspersky najavio da seli servere u Švajcarsku

Zbog sumnje da sarađuje sa ruskom  vladom, Kaspersky najavio da seli servere u Švajcarsku

Vlada Holandije će postepeno prestati da koristi softverske proizvode ruskog proizvođača antivirusa kompanije Kaspersky Lab, najavio je holandski ... Dalje

Korisnici upozoreni na kritični sigurnosni propust u šifrovanju emailova

Korisnici upozoreni na kritični sigurnosni propust u šifrovanju emailova

Svet je upozoren na kritičnu ranjivost u OpenPGP i S/MIME alatima za šifrovanje elektronske pošte. Sigurnosni propust koji je nazvan EFAIL može om... Dalje

AV-Comparatives: Da li antivirusi usporavaju računare

AV-Comparatives: Da li antivirusi usporavaju računare

Novo istraživanje koje je sproveo AV-Comparatives utvrdilo je koja antivirusna rešenja imaju najveći uticaj na performanse sistema u Windowsu 10, ... Dalje