Samovozeći automobili mogu biti hakovani samo lepljenjem nalepnica na saobraćajne znake

Vesti, 10.08.2017, 12:30 PM

Samovozeći automobili mogu biti hakovani samo lepljenjem nalepnica na saobraćajne znake

Hakovanje automobila nije novost, ali je i dalje veoma aktuelna tema. Hakeri su već pokazali kako je moguće daljinski hakovati automobil, kako se mogu isključiti važne funkcije u automobilu, kao što su vazdušni jastuci, ili kako je moguće ukrasti automobil.

Ali najnovija tehnika hakovanja automobila ne zahteva neke posebne hakerske veštine. Sve što je potrebno je nalepnica na saobraćajnom znaku koja može zbuniti takozvani samovozeći automobil.

Naučnici sa Univerziteta Vašington pokazali su kako je dovoljno da bilo ko odštampa nalepnice i da ih stavi na nekoliko saobraćajnih znakova na putu i to bi zbunilo autonomne automobile koji bi ih pogrešno prepoznali, a rezultat toga bi mogle biti saobraćajne nesreće.

Prema tvrdnjama naučnika, sistem za prepoznaavanje slika koji koriste autonomni automobili ne uspeva da pročita saobraćajne znake preko kojih su zalepljene nalepnice ili plakati, delimično ili tako da ih u potpunosti prekrivaju.

U dokumentu koji su objavili naučnici, prikazano je više načina za ometanje autonomnih automobila u čitanju i klasifikovanju saobraćajnih znakova, i to samo uz pomoć kolor štampača i kamere.

Lepljenjem nalepnica na kojima je pisalo "Love" i "Hate" na znak "STOP", naučnici su uspeli da prevare algoritme za detekciju autonomnog automobila tako da je on to prepoznao kao ograničenje brzine na 45km/h u svakom testu koji su izveli istraživači.

Oni su testirali i znak za skretanje u desno i uspelo im je da prevare automobil da ih pogrešno prepozna u dve trećine slučajeva kao znak STOP.

Istraživači su zalepili i male nalepnice preko znaka STOP tako da ih je automobil u 100% slučajeva prepoznavao kao uličnu umetnost.

Izmene znakova u sprovedenim testiranjima su bile veoma male, toliko da ih ljudi možda ne bi ni primetili, ali ne i softver kamere koji koristi algoritam za razumevanje slike, koji je ove izmene tretirao kao drastične.

To samo znači da bi takve male izmene mogle dovesti do međusobnih sudara ovakvih automobila.

Naučnici nisu objavili ime proizvođača automobila koji je korišćen u eksperimentu.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Google uklanja zeleni ''Secure'' indikator iz Chromea

Google uklanja zeleni ''Secure'' indikator iz Chromea

Google je najavio da planira da ukloni indikator "Secure" iz adresne trake Chromea i da ubuduće prikazuje samo ikonu katanca kada se korisnik nađe n... Dalje

Hakeri kombinovali propuste u Microsoftovom i Adobeovom softveru

Hakeri kombinovali propuste u Microsoftovom i Adobeovom softveru

Hakeri su koristili dve različite ranjivosti u Microsoftovom i Adobeovom softveru u kombinovanom exploitu dizajniranom za napade na Windows sisteme, ... Dalje

Zbog sumnje da sarađuje sa ruskom vladom, Kaspersky najavio da seli servere u Švajcarsku

Zbog sumnje da sarađuje sa ruskom  vladom, Kaspersky najavio da seli servere u Švajcarsku

Vlada Holandije će postepeno prestati da koristi softverske proizvode ruskog proizvođača antivirusa kompanije Kaspersky Lab, najavio je holandski ... Dalje

Korisnici upozoreni na kritični sigurnosni propust u šifrovanju emailova

Korisnici upozoreni na kritični sigurnosni propust u šifrovanju emailova

Svet je upozoren na kritičnu ranjivost u OpenPGP i S/MIME alatima za šifrovanje elektronske pošte. Sigurnosni propust koji je nazvan EFAIL može om... Dalje

AV-Comparatives: Da li antivirusi usporavaju računare

AV-Comparatives: Da li antivirusi usporavaju računare

Novo istraživanje koje je sproveo AV-Comparatives utvrdilo je koja antivirusna rešenja imaju najveći uticaj na performanse sistema u Windowsu 10, ... Dalje