Severnokorejska sajber vojska sada ima 6000 pripadnika, tvrdi Južna Koreja

Vesti, 08.01.2015, 07:56 AM

Severnokorejska sajber vojska sada ima 6000 pripadnika, tvrdi Južna Koreja

Ministarstvo odbrane Južne Koreje saopštilo je ove nedelje da susedna Severna Koreja raspolaže ozbiljnom sajber vojskom koja u ovom trenutku ima oko 6000 pripadnika, što je dramatičan porast u odnosu na procenu koja je došla iz istog izvora samo godinu dana ranije, kada je ministartvo odbrane Južne Koreje tvrdilo da sajber armija komunističke zemlje broji oko 3000 stručnjaka iz ove oblasti.

Ne ulazeći u detalje o tome kako se došlo do ovog broja, zvanični Seul je u svom izveštaju izneo i tvrdnje da su sajber ratnici u Severnoj Koreji trenirani da paralizuju Južnu Koreju i psihološki i fizički.

Od 2007. godine, Severna Koreja je optužena za najmanje šest sajber napada na južnog suseda, dok je mnogo drugih pokušaja kompromitovanja kompjuterskih mreža kompanija i državnih institucija u Južnoj Koreji zaustavljeno pre nego što je došlo do ozbiljnije štete.

Broj sajber ratnika koje Severna Koreja koristi da bi tu i tamo na internetu napravila haos i pometnju, u stalnom je porastu. Neke procene govore da ih je 2008. bilo oko 1800 i da su oni bili deo tajne jedinice Biro 121.

Reč je o talentovanim pojedincima koje vlasti Severne Koreje biraju među najboljih sto diplomaca sa univerziteta. Oni se smatraju elitnim pripadnicima vojske a za svoj posao koji najčešće obavljaju izvan Severne Koreje veoma dobro su nagrađeni.

U nekim slučajevima, vlasti Severne Koreje za potrebe ove vojske regrutuju i sedamnaestogodišnjake koje zatim šalju na studije u Kini i Rusiji. Neki izveštaji govore da među odabranima ima i učenika osnovnih škola koji pokazuju naročitu sklonost prema naukama.

O njihovim postignućima govori ceo svet. Jedna od najpoznatijih njihovih operacija je DarkSeoul, koja je proteklih nekoliko godina vođena protiv Južne Koreje.

Tokom jednog takvog napada, obrisane su informacije sa napadnutih računara u medijskim kućama i bankama u Severnoj Koreji, slično onome što se desilo i tokom napada na kompaniju Sony Pictures Entertainment u novembru prošle godine.

DarkSeoul napadači pribegli su i DoS napadima kako bi obeležili neke istorijske datume tokom trogodišnjeg korejskog rata.

S obzirom na broj sajber vojnika na koje Severna Koreja može da se osloni u svakom trenutku, ova zemlja će verovatno imati najveću sajber vojsku u svetu. Uprkos ovoj činjenici, dostupnost interneta u ovoj zemlji je više nego oskudna, a veze se usmeravaju preko Kine što je i razlog zbog čega se većina sajber napada koji imaju veze sa Severnom Korejom pripisuje kompjuterima u Kini i drugim zemljama.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Policija ponovo zatvorila zloglasni hakerski sajt BreachForums

Policija ponovo zatvorila zloglasni hakerski sajt BreachForums

Policija je po drugi put za godinu dana preuzela kontolu nad zloglasnom platformom BreachForums, koja je poznata pre svega po prodaji ukradenih podata... Dalje

Zbog mogućih prevara Apple uklonio stotine hiljada naloga programera i korisničkih naloga iz AppStorea

Zbog mogućih prevara Apple uklonio stotine hiljada naloga programera i korisničkih naloga  iz AppStorea

Apple je objavio da je u periodu između 2020. i 2023. godine blokirao ukupno 7 milijardi dolara potencijalno lažnih transakcija, kao i lažne recenz... Dalje

Android i iOS će vas upozoravati na Bluetooth uređaje za praćenje

Android i iOS će vas upozoravati na Bluetooth uređaje za praćenje

Apple i Google uvode nove funkcije koje će upozoravati korisnike iOS-a i Androida na Bluetooth uređaje za praćenje. „Ovo će pomoći da se ... Dalje

Hakovan Europol, napadači prodaju podatke ukradene tokom napada

Hakovan Europol, napadači prodaju podatke ukradene tokom napada

Poznata hakerska grupa prodaje nešto za šta tvrde da su veoma osetljivi interni podaci koji su ukradeni početkom ovog meseca od Europola. Grupa &bd... Dalje

Dell objavio da su hakeri ukrali podatke 49 miliona kupaca

Dell objavio da su hakeri ukrali podatke 49 miliona kupaca

Dell je upozorio da su hakeri ukrali informacije o oko 49 miliona kupaca. Kompanija je na email adrese kupaca počela da šalje obaveštenja o komprom... Dalje