Stari “dobri” IE 6 još uvek najpopularniji browser u kompanijama

Vesti, 25.08.2010, 00:59 AM

Stari “dobri” IE 6 još uvek najpopularniji browser u kompanijama

Uobičajena je tvrdnja da je Microsoft-ov browser Internet Explorer zastareo i da su za njegov “tužan” kraj odgovorni moćniji rivali kao što su Mozilla Firefox, Google Chrome, pa čak i Opera. Međutim, podaci kompanije zScaler koja se bavi bezbednošću na internetu pokazuju da je “stara plava dama” interneta još uvek privlačna poslovnim korisnicima i da je IE 6, ozloglašen zbog nebezbednosti, i dalje izabrani browser jednog od pet zaposlenih.

Podaci, prikupljeni skoro isključivo od korporativnih korisnika koje hostuje kompanija zScaler, objavljeni su u kompanijskom izveštaju koji se odnosi na drugi kvartal 2010. godine. Ovaj izveštaj pruža jedinstveni pogled na korporativnu upotrebu interneta. Poslovni korisnici daleko više koriste Microsoft-ove browser-e nego stanovništvo u celini. Prema podacima koje je prikupio Netapplications.com, gotovo tri četvrtine internet saobraćaja nad kojim je kompanija vršila monitoring bilo je pregledano u nekoj od verzija Internet Explorer-a, u poređenju sa procenjenih 60% tržišnog udela kada je reč o stanovništvu u celini.

Pozicija koju među poslovnim korisnicima drži Internet Explorer na žalost uključuje i Internet Explorer 6, koji je bio izvor pogubnih ranjivosti od trenutka kada je objavljen 2001. godine. Nešto manje od četvrtine nadgledanog internet saobraćaja korisnika u drugom kvartalu 2010. godine, približno 23%, pripada Internet Explorer-u 6. Iz kompanije tvrde da je monitoring uključio milione poslovnih korisnika, ali da nisu u mogućnosti da obezbede egzaktne brojeve.

Nastavljena nadmoć Internet Explorer-a, i posebno verzije IE 6, u odnosu na druge browser-e, je zajednički element u mnogim visokoprofilisanim incidentima na području internet bezbednosti. Naime, Aurora napadi na Google krajem 2009. godine, delom su se bazirali na exploit-u ranije nepoznate ranjivosti u Internet Explorer-u, i to u verzijama 6 i 7.

Interni programi koji se oslanjaju na IE 6 možda imaju udela u njegovom upornom opstanku.

“Kompanije mnogo više brinu za kompatibilnost nego za bezbednost,” kaže Mike Sutton, podpredsednik tima za istraživanje u kompaniji zScaler. “Oni su isključivo zabrinuti za funkcionisanje web programa koje su napravili pre pet godina.”

Ostala istraživanja poslovnih korisnika takođe su ukazala na poraznu izdržljivost skoro deceniju starog browser-a. Februarski podaci objavljeni u Virus Bulletin publikaciji pokazali su da 19% ispitanika još uvek koristi ovaj browser, a 15% njih na poslu. Ali podaci kompanije zScaler otkrivaju još veće učešće browser-a u internet saobraćaju.

Ipak, izgleda da kompanije postaju svesne problema. Upotreba IE 6 beleži pad od 10% u prva dva kvartala 2010. godine i taj se trend nastavlja. To se može dovesti u vezu sa publicitetom koji je dobio hakerski napad Aurora na Google, kao i iskorišćavanje exploit-a drugih kritičnih propusta u IE6 i IE6 SP1. Sutton ističe da se većina preorjentiše na Internet Explorer 8 pre nego na alternativne browser-e kao što su Firefox i Chrome.

Sutton smatra da je to u redu, s obzirom da, prema njegovom mišljenju, Microsoft-ov noviji browser nudi obilje sigurnosnih funkcija koja ga čine bezbednijim izborom od IE 6, uključujući i zaštitu od phishing sajtova, blokiranje malicioznih programa i ASLR (Address Space Layout Randomization) funkciju koja, iako nije savršena, otežava izvršenje nekih vrsta napada baziranih na memoriji.

Iako novinski naslovi nagoveštavaju slabljenje dominacije Microsoft-a na tržištu browser-a, Sutton smatra da će IE i dalje biti web platforma izbora u kompanijama u doglednoj budućnosti.

Preuzeto sa


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google ima problem sa oglasima u pretrazi, upozorio je programer Džastin Poliačik, a njegove reči potvrdili su i istraživači kompanije Malwarebyt... Dalje

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Sajber kriminalci iz ransomware grupe ranije poznate kao HelloKitty objavili su da se naziv grupe menja u „HelloGookie“. Oni su objavili n... Dalje

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Istraživači kompanije Kasperski upozorili su na prevarante koji koriste sofisticiranu taktiku da ukradu Toncoine (TON) od korisnika Telegrama širom... Dalje

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Da posao sa ransomwareom cveta pokazuju i podaci o ransomware grupi Akira koja je za manje od godinu dana rada iznudila milione od na stotine pogođen... Dalje

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Prema podacima kompanije Check Point, Microsoft je brend koji se najviše zloupotrebljavao, u čak 38% svih phishing napada u prvom kvartalu 2024. Ovo... Dalje