Stručnjaci upozoravaju na veliki porast prevara koje počinju razgovorom na društvenim mrežama

Vesti, 19.04.2023, 10:30 AM

Stručnjaci upozoravaju na veliki porast prevara koje počinju razgovorom na društvenim mrežama

Stručnjaci za bezbednost upozorili su da se prijavljivanje prevara koje su započele razgovorom sa prevarantima (konverzacijski napadi), povećalo 12 puta, što ih čini najbrže rastućom pretnjom za korisnike mobilnih telefona u 2022.

Proofpoint je u novom postu na blogu objasnio da prevare, kao što je „pig butchering“ (u doslovnom prevodu „svinjokolj“), obično zahtevaju od prevaranata da ulože mnogo više vremena od onog koje im je potrebno za fišing ili isporuku malvera.

Prevaranti žrtvama prilaze uglavnom na društvenim mrežama ili sajtovima za upoznavanje, a zatim, tokom nedelja koje slede, pokušavaju da izgrade odnos, razmenjujući bezopasne poruke. Međutim, pravi cilj prevaranta je da dođu do informacija, novca ili akreditiva žrtve.

Često će žrtva biti namamljena da investira u lažnu šemu sa kriptovalutama. Ova vrsta prevare („pig butchering“) bila je odgovorna za povećanje investicionih prevara prošle godine koje su zaslužne za gubitke od više od 3,3 milijarde dolara.

Pored finansijskih gubitaka, „pig butchering“ prevare, kao i ljubavne prevare, podrazumevaju i „emocionalno ulaganje žrtve“, upozorio je Proofpoint.

„Poverenje se stiče, a zatim zloupotrebljava, što može da izazove osećanje stida uz stvarne posledice gubitka novca.“

Proofpoint kaže da ima dokaze koji ukazuju na to da su neki od počinilaca ovih prevara i sami žrtve trgovine ljudima, uključujući i jednu Kineskinju koja živi u Kambodži.

Međutim, u budućnosti bi mašine mogle da preuzmu njihov posao, upozorava se u izveštaju.

„Objavljivanje alata kao što su ChatGPT, Bing Chat i Google Bard najavljuje dolazak nove vrste četbota, sposobnog da razume kontekst, prikaže obrazloženje, pa čak i pokuša da ubedi. Botovi veštačke inteligencije obučeni da razumeju složene poreske kodove i ulaganja mogli bi da se koriste za prevaru čak i najsofisticiranijih žrtava“, navodi Proofpoint.

„Zajedno sa modelima za generisanje slika koji mogu da kreiraju jedinstvene fotografije ljudi koji izgledaju stvarno, akteri pretnji u razgovoru bi uskoro mogli da koriste veštačku inteligenciju kao pravog saučesnika u kriminalu“, zaključio je Proofpoint.

Naslovna fotografija: Daniel Reche / Pexels


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Učestali napadi na korisnike Booking.com

Učestali napadi na korisnike Booking.com

Korisnici Booking.com sve češće su mete prevaranata, upozorila je firma za sajber bezbednost Panda Security. Iako Booking.com tvrdi da su njihovi s... Dalje

Apple zakrpio dve ranjivosti nultog dana koje se koriste u napadima

Apple zakrpio dve ranjivosti nultog dana koje se koriste u napadima

Apple je bio primoran da zakrpi još dve ranjivosti nultog dana, čime je njihov ukupan broj za godinu porastao na 20. Tehnološki gigant je rekao da ... Dalje

Istraživanje: Kada je reč o sajber bezbednosti godine su samo broj

Istraživanje: Kada je reč o sajber bezbednosti godine su samo broj

Kada je reč o sajber bezbednosti godine su izgleda samo broj. Ko daje prioritet bezbednosti na mreži? Ko preduzima najbolje mere kada se radi o priv... Dalje

Sutra se obeležava Međunarodni dan računarske bezbednosti

Sutra se obeležava Međunarodni dan računarske bezbednosti

30. novembra se obeležava Međunarodni dan računarske bezbednosti, događaj koji treba da nas podseti na važnost zaštite naših računara i život... Dalje

Hakeri napali slovenačke elektrane

Hakeri napali slovenačke elektrane

IT mreža Holdinga Slovenske elektrane (HSE), najvećeg slovenačkog proizvođača električne energije, koji je zaslužan za 60% domaće proizvodnje,... Dalje