Stručnjaci upozoravaju: papinu aplikaciju za pametnu brojanicu ''Klikom do molitve'' lako je hakovati

Vesti, 21.10.2019, 11:30 AM

Stručnjaci upozoravaju: papinu aplikaciju za pametnu brojanicu  ''Klikom do molitve'' lako je hakovati

Tehnologija iza koje stoji katolička crkva, elektonska brojanica, je nebezbedna, tvrde istraživači britanske firme Fidus Information Security. Brojanicu je, prema njihovim rečima, lako hakovati i iz nje je moguće izvuči privatne podatke korisnika.

Pametna brojanica eRosary puštena je u prodaju prošle nedelje, a za nju je potrebno izdvojiti 109 dolara. Sastoji se od deset kuglica, napravljenih od ahata ili hematita i metalnog krsta koji detektuje pokrete. Može se nositi kao narukvica, a aktivira se kada rukom u kojoj držite brojanicu napravite pokret u obliku krsta.

Ona se može povezati sa aplikacijom za iOS i Android koja je nazvana “Klikom do molitve”, koja se aktivira kada se napravi pokret krsta. Aplikacija predlaže korisniku molitve, a takođe može biti konfigurisana tako da podseća vernika kada je vreme za mali razgovor sa Bogom.

Međutim, istraživači iz Fidusa kažu da su za samo 10 minuta otkrili da brojanica ima neke “goruće probleme”.

Prvi problem je što kada instalirate aplikaciju “Klikom do molitve”, od vas se traži da napravite nalog. Nalog je zaštićen četvorocifrenim PIN-om. To je prema rečima istraživača lako hakovati, jer vam daje mogućnost neograničenog broja pokušaja, a nema mehanizma da se ti pokušaji uspore ili zaustave.

Drugi problem je greška u kodu aplikacije zbog koje je moguće ukrasti PIN kod koji u čitljivom obliku može stići na email adresu napadača.

Iako nalozi vernika ne čuvaju neke posebno osetljive informacije, kao što su finansijske informacije, ipak sadrže neke informacije koje mogu identifikovati korisnika.

Sveštenik Frederik Fornos, direktor “Papine svetske molitvene mreže”, rekao je da su oni odmah reagovali čim ih je Fidus upozorio na slabosti njihove aplikacije, i da su ispravili propuste u roku od 24 sata.

Mešutim, iz Fidusa kažu da su vatikanski programeri zaista popravili softver ali na vrlo “zbunjujući način”. Više ne možete da izvučete PIN, ali nema zaštite od “brute forcinga”.

S obzirom da je brojanica tek puštena u prodaju, broj korisnika je relativno mali. Prema podacima iz Play prodavnice reč je o nekoliko hiljada ljudi. Ipak, dok Vatikan ne popravi greške, vernici bi trebalo da se drže tradicionalnog načina molitve.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Program koji se reklamira na YouTubeu krije trojanca nazvanog Predator

Program koji se reklamira na YouTubeu krije trojanca nazvanog Predator

YouTube je klopka za potencijalne žrtve nove prevare u kojoj se koriste video snimci za reklamiranje alata koji navodno može da generiše privatni k... Dalje

Google tajno prikuplja zdravstvene podatke Amerikanaca, ni lekari ni pacijenti ne znaju ništa o tome

Google tajno prikuplja zdravstvene podatke Amerikanaca, ni lekari ni pacijenti ne znaju ništa o tome

Google je tajno prikupio podatke pacijenata iz 21 američke države u ime kompanije Ascension, najvećeg sistema zdravstvene zaštite u SAD, a zbog pr... Dalje

Hakovan forum ZoneAlarma, korisnici treba da promene lozinke

Hakovan forum ZoneAlarma, korisnici treba da promene lozinke

Kompanija ZoneAlarm koja proizvodi poznati softver za zaštitu i koja je u vlasništvu izraelske firme Check Point Technologies, pretrpela je hakerski... Dalje

Zaposleni u kompaniji TrendMicro ukrao i prevarantima prodavao podatke korisnika antivirusnog softvera

Zaposleni u kompaniji TrendMicro ukrao i prevarantima prodavao podatke korisnika antivirusnog softvera

Proizvođač antivirusa, kompanija TrendMicro, objavila je da je njen zaposleni krao i prodavao informacije o njenim korisnicima koje su korišćene z... Dalje

U petak na Elektronskom fakultetu u Nišu počinje Hakaton

U petak na Elektronskom fakultetu u Nišu počinje Hakaton

Od 8. do 10. novembra 2019. godine na Elektronskom fakultetu u Nišu održaće se Hakaton, dvadesetčetvoročasovno ekipno takmičenje u kreiranju apl... Dalje