Stručnjaci upozoravaju: papinu aplikaciju za pametnu brojanicu ''Klikom do molitve'' lako je hakovati

Vesti, 21.10.2019, 11:30 AM

Stručnjaci upozoravaju: papinu aplikaciju za pametnu brojanicu  ''Klikom do molitve'' lako je hakovati

Tehnologija iza koje stoji katolička crkva, elektonska brojanica, je nebezbedna, tvrde istraživači britanske firme Fidus Information Security. Brojanicu je, prema njihovim rečima, lako hakovati i iz nje je moguće izvuči privatne podatke korisnika.

Pametna brojanica eRosary puštena je u prodaju prošle nedelje, a za nju je potrebno izdvojiti 109 dolara. Sastoji se od deset kuglica, napravljenih od ahata ili hematita i metalnog krsta koji detektuje pokrete. Može se nositi kao narukvica, a aktivira se kada rukom u kojoj držite brojanicu napravite pokret u obliku krsta.

Ona se može povezati sa aplikacijom za iOS i Android koja je nazvana “Klikom do molitve”, koja se aktivira kada se napravi pokret krsta. Aplikacija predlaže korisniku molitve, a takođe može biti konfigurisana tako da podseća vernika kada je vreme za mali razgovor sa Bogom.

Međutim, istraživači iz Fidusa kažu da su za samo 10 minuta otkrili da brojanica ima neke “goruće probleme”.

Prvi problem je što kada instalirate aplikaciju “Klikom do molitve”, od vas se traži da napravite nalog. Nalog je zaštićen četvorocifrenim PIN-om. To je prema rečima istraživača lako hakovati, jer vam daje mogućnost neograničenog broja pokušaja, a nema mehanizma da se ti pokušaji uspore ili zaustave.

Drugi problem je greška u kodu aplikacije zbog koje je moguće ukrasti PIN kod koji u čitljivom obliku može stići na email adresu napadača.

Iako nalozi vernika ne čuvaju neke posebno osetljive informacije, kao što su finansijske informacije, ipak sadrže neke informacije koje mogu identifikovati korisnika.

Sveštenik Frederik Fornos, direktor “Papine svetske molitvene mreže”, rekao je da su oni odmah reagovali čim ih je Fidus upozorio na slabosti njihove aplikacije, i da su ispravili propuste u roku od 24 sata.

Mešutim, iz Fidusa kažu da su vatikanski programeri zaista popravili softver ali na vrlo “zbunjujući način”. Više ne možete da izvučete PIN, ali nema zaštite od “brute forcinga”.

S obzirom da je brojanica tek puštena u prodaju, broj korisnika je relativno mali. Prema podacima iz Play prodavnice reč je o nekoliko hiljada ljudi. Ipak, dok Vatikan ne popravi greške, vernici bi trebalo da se drže tradicionalnog načina molitve.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Hakovano više od 2000 WordPress sajtova

Hakovano više od 2000 WordPress sajtova

Više od 2000 Wordpress sajtova je hakovano za potrebe kampanje u kojoj se posetioci preusmeraju na sajtove na kojima će ih dočekati neželjene pret... Dalje

Kompromitovani podaci 250 miliona korisnika koji su kontaktirali Microsoftovu podršku

Kompromitovani podaci 250 miliona korisnika koji su kontaktirali Microsoftovu podršku

Podaci korisnika koji su kontaktirali Microsoftovu podršku u proteklih 14 godina mogli bi biti kompromitovani, što je juče potvrdio i sam Microsoft... Dalje

Kako je saudijski princ hakovao telefon vlasnika Amazona i doveo do najskupljeg razvoda u istoriji

Kako je saudijski princ hakovao telefon vlasnika Amazona i doveo do najskupljeg razvoda u istoriji

iPhone osnivača Amazona, multimilijardera Džefa Bezosa, navodno je hakovan u maju 2018. godine, nakon što je primio WhatsApp poruku sa privatnog na... Dalje

Na osnovu novog evropskog zakona o zaštiti podataka naplaćene kazne u vrednosti od 114 miliona evra

Na osnovu novog evropskog zakona o zaštiti podataka naplaćene kazne u vrednosti od 114 miliona evra

Prošlo je skoro godinu i osam meseci od kada je u Evropskoj uniji stupio na snagu novi zakon o zaštiti podataka, GDPR (Opšta uredba o zaštiti poda... Dalje

Brazil tužio vlasnika sajta Intercept zbog hakovanja telefona brazilskih zvaničnika

Brazil tužio vlasnika sajta Intercept zbog hakovanja telefona brazilskih zvaničnika

Brazilski savezni tužioci podneli su tužbu protiv novinara i političkog aktiviste Glena Grinvalda zbog kršenje zakona o kibernetičkoj sigurnosti ... Dalje