Stručnjaci upozoravaju: papinu aplikaciju za pametnu brojanicu ''Klikom do molitve'' lako je hakovati

Vesti, 21.10.2019, 11:30 AM

Stručnjaci upozoravaju: papinu aplikaciju za pametnu brojanicu  ''Klikom do molitve'' lako je hakovati

Tehnologija iza koje stoji katolička crkva, elektonska brojanica, je nebezbedna, tvrde istraživači britanske firme Fidus Information Security. Brojanicu je, prema njihovim rečima, lako hakovati i iz nje je moguće izvuči privatne podatke korisnika.

Pametna brojanica eRosary puštena je u prodaju prošle nedelje, a za nju je potrebno izdvojiti 109 dolara. Sastoji se od deset kuglica, napravljenih od ahata ili hematita i metalnog krsta koji detektuje pokrete. Može se nositi kao narukvica, a aktivira se kada rukom u kojoj držite brojanicu napravite pokret u obliku krsta.

Ona se može povezati sa aplikacijom za iOS i Android koja je nazvana “Klikom do molitve”, koja se aktivira kada se napravi pokret krsta. Aplikacija predlaže korisniku molitve, a takođe može biti konfigurisana tako da podseća vernika kada je vreme za mali razgovor sa Bogom.

Međutim, istraživači iz Fidusa kažu da su za samo 10 minuta otkrili da brojanica ima neke “goruće probleme”.

Prvi problem je što kada instalirate aplikaciju “Klikom do molitve”, od vas se traži da napravite nalog. Nalog je zaštićen četvorocifrenim PIN-om. To je prema rečima istraživača lako hakovati, jer vam daje mogućnost neograničenog broja pokušaja, a nema mehanizma da se ti pokušaji uspore ili zaustave.

Drugi problem je greška u kodu aplikacije zbog koje je moguće ukrasti PIN kod koji u čitljivom obliku može stići na email adresu napadača.

Iako nalozi vernika ne čuvaju neke posebno osetljive informacije, kao što su finansijske informacije, ipak sadrže neke informacije koje mogu identifikovati korisnika.

Sveštenik Frederik Fornos, direktor “Papine svetske molitvene mreže”, rekao je da su oni odmah reagovali čim ih je Fidus upozorio na slabosti njihove aplikacije, i da su ispravili propuste u roku od 24 sata.

Mešutim, iz Fidusa kažu da su vatikanski programeri zaista popravili softver ali na vrlo “zbunjujući način”. Više ne možete da izvučete PIN, ali nema zaštite od “brute forcinga”.

S obzirom da je brojanica tek puštena u prodaju, broj korisnika je relativno mali. Prema podacima iz Play prodavnice reč je o nekoliko hiljada ljudi. Ipak, dok Vatikan ne popravi greške, vernici bi trebalo da se drže tradicionalnog načina molitve.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Zoom ima bag koji ugrožava samo korisnike Windows 7

Zoom ima bag koji ugrožava samo korisnike Windows 7

Istraživači iz firme 0patch otkrili su ranjivost u Zoomu za Windows, a kako kažu, ugroženi su samo sistemi na kojima je instaliran Windows 7. 0pat... Dalje

Štitite li svoju privatnost poklopcem ili lepljivom trakom preko kamere? Apple upozorava da ne radite to

Štitite li svoju privatnost poklopcem ili lepljivom trakom preko kamere? Apple upozorava da ne radite to

Stavljanje lepljive trake preko kamere na laptopu jedna je od prvih stvari koje radimo kada nabavimo novi računar, jer je, na kraju krajeva, ovo najb... Dalje

LinkedIn tužen zbog špijuniranja korisnika koje je otkrila nova funkcija u iOS 14

LinkedIn tužen zbog špijuniranja korisnika koje je otkrila nova funkcija u iOS 14

Jedna od funkcija koju je Apple predstavio u iOS 14 koja poboljšava privatnost korisnika obaveštava korisnika kad god neka aplikacija pristupa clipb... Dalje

Google zabranjuje oglase za programe za praćenje supružnika

Google zabranjuje oglase za programe za praćenje supružnika

Google je najavio da planira da zabrani reklame koje promovišu stalkerware, špijunski softver i druge oblike tehnologije nadzora koji se mogu korist... Dalje

Na hakerskim forumima prodaju se lozinke za 15 milijardi naloga

Na hakerskim forumima prodaju se lozinke za 15 milijardi naloga

Na internet forumima prodaju se korisnička imena i lozinke za preko 15 milijardi naloga, uključujući i naloge administratora mreža, bankovne rač... Dalje