Sud presudio u korist Facebooka: Proizvođač špijunskog softvera moraće da objasni svoju ulogu u špijuniranju korisnika WhatsAppa

Vesti, 21.07.2020, 10:30 AM

Sud presudio u korist Facebooka: Proizvođač špijunskog softvera moraće da objasni svoju ulogu u špijuniranju korisnika WhatsAppa

Savezni sud u Kaliforniji presudio je da proizvođač špijunskog softvera izraelska kompanija NSO Grupa nema suvereni imunitet, čime je odobren nastavak sudskog procesa po tužbi Facebooka protiv NSO Grupe zbog navodnog špijuniranja korisnika WhatsAppa.

Vlasnik WhatsAppa, kompanija Facebook, u tužbi je navela da je NSO Grupa iskoristila ranjivost u WhatsAppu kako bi implementirala svoj špijunski softver protiv aktivista za ljudska prava, novinara i političkih disidenata.

Savezni sud u Kaliforniji presudio je da NSO Grupa nije zaštićena imunitetom suverenosti od zakonskog postupka. Kontroverzna izraelska firma, poznata po razvoju špijunskog softvera Pegasus, tvrdila je da, budući da su njeni klijenti suverene države koje ne mogu biti predmet civilnih tužbi u SAD, treba takođe da uživa “izveden imunitet” koji će joj omogućiti da zaštiti podatke o svojim klijentima od suda.

Odluka znači da će se kompanija morati da se odaziva pozivima suda i da otkrije informacije o svojim špijunskim aktivnostima i potencijalno o upotrebi svog špijunskog softvera od strane svetskih vlada.

“Zadovoljni smo odlukom suda koja nam omogućava da krenemo dalje sa našim tvrdnjama da je NSO učestvovala u nezakonitom postupanju”, rekao je portparol Facebooka u izjavi za medije. “Odluka takođe potvrđuje da će WhatsApp moći da pribavi relevantne dokumente i druge informacije o praksi NSO. Danas smo korak bliže odgovornosti NSO za napad na WhatsApp i njegove korisnike, uključujući novinare, aktiviste za ljudska prava i vladine zvaničnike.”

U maju 2019. godine, u WhatsAppu je otkrivena do tada nepoznata ranjivost koju su napadači mogli da iskoriste za ubacivanje špijunskog softvera u telefone žrtava u ciljanim kampanjama. U tužbi se navodi da je NSO Grupa razvila softver koji je upravo to mogao i da je koristila ranjive WhatsApp servere da bi poslala svoj malver na otprilike 1400 mobilnih uređaja.

“Dok smo prikupljali informacije koje smo izneli u svojoj tužbi, saznali smo da su napadači koristili servere i hosting usluge koji su ranije bili povezivani sa NSO“, napisao je Vil Ketkart, jedan od menadžera u WhatsAppu, u tekstu koji je objavljen kada je podneta tužba, u oktobru prošle godine. „Pored toga, kao što se napominje u našoj tužbi, povezali smo određene WhatsApp naloge korišćene tokom napada sa NSO. Iako je njihov napad bio veoma sofisticiran, njihovi pokušaji da prikriju svoje tragove nisu bili sasvim uspešni.”

U tužbi se navodi da su žrtve napada bili aktivisti za ljudska prava, najmanje njih 100, novinari i drugi članovi civilnog društva širom sveta, te da su napadom prekršeni različiti američki savezni zakoni, uključujući američki Zakon o kompjuterskim prevarama i zloupotrebama. Facebook tužbom, između ostalog, želi da zabrani NSO Grupi da koristi Facebook i WhatsApp usluge.

NSO Grupa je dugo tvrdila da je njen mobilni špijunski softver namenjen borbi protiv kriminala i terorizma, i da nije saučesnik u zloupotrebama bilo koje vlade. Međutim, sudija Filis Hamilton je rekla da se čini da je NSO Grupa “zadržala određenu ulogu” u načinu na koji se koriste njeni proizvodi. Ona je takođe ukazala na izjavu generalnog direktora Šaleva Hulia koju je dao pred sudom, u kojoj se kaže da NSO Grupa svoje aktivnosti sprovodi u potpunosti u skladu sa zahtevima klijenata - vlada, kao i da pruža savete i tehničku podršku Pegasusu.

“Sama izjava ostavlja otvorenu mogućnost umešanosti optuženih u namerno delo”, rekla je Hamilton. “U ovoj fazi, granica između ponašanja okrivljenih i ponašanja njihovih klijenata nije jasna ili definitivno razrešena Huliovom izjavom.“

“Preispitujemo odluku suda, tako da u ovom trenutku nismo u mogućnosti da komentarišemo detalje. Naša tehnologija se koristi za spašavanje života i sprečavanje terora i zločina širom sveta, i sigurni smo da je naše ponašanje zakonito”, rekli su iz NSO Grupe.

Vest dolazi posle presude suda u Tel Avivu u korist NSO Grupe a prema zahtevu Amnesty Internationala koji je tražio da se kompaniji oduzme izvozna dozvola, što bi je sprečilo da Pegasus prodaje izvan Izraela.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Direktor OpenAI u novoj izjavi kaže da se ipak neće povući iz Evrope

Direktor OpenAI u novoj izjavi kaže da se ipak neće povući iz Evrope

OpenAI ne planira da napusti Evropu, rekao je danas izvršni direktor Sem Altman, nakon što je u sredu zapretio da će OpenAI možda biti primoran da... Dalje

OpenAI koji stoji iza ChatGPT-a mogao bi da napusti Evropu zbog najavljenog zakona o veštačkoj inteligenciji

OpenAI koji stoji iza ChatGPT-a mogao bi da napusti Evropu zbog najavljenog zakona o veštačkoj inteligenciji

Direktor kompanije OpenAI koja stoji iza ChatGPT-a Sem Altman izjavio je da bi predstojeći zakon EU o veštačkoj inteligenciji (AI) mogao primorati ... Dalje

Sajber kriminalci nude jeftine pretplate za Netflix, a evo šta se krije iza toga

Sajber kriminalci nude jeftine pretplate za Netflix, a evo šta se krije iza toga

Netflix je ukinuo jednu od svojih popularnih opcija: deljene naloge. Ova odluka izazvala je značajan egzodus korisnika, pa je Netflix, na primer, sam... Dalje

SAD sankcionisale organizacije koje stoje iza severnokorejske IT armije koja finansira vladu Severne Koreje

SAD sankcionisale organizacije koje stoje iza severnokorejske IT armije koja finansira vladu Severne Koreje

Sjedinjene Države su sankcionisale četiri entiteta i jednog pojedinca koji su umešani u sajber napade širom sveta iza kojih stoje finansijski moti... Dalje

Netflix počeo da ograničava deljenje lozinke širom sveta

Netflix počeo da ograničava deljenje lozinke širom sveta

Netflix je zvanično počeo da se obračunava sa pretplatnicima širom sveta koji besplatno dele svoje naloge sa ljudima sa kojima ne žive u istom do... Dalje