Sud presudio u korist Facebooka: Proizvođač špijunskog softvera moraće da objasni svoju ulogu u špijuniranju korisnika WhatsAppa

Vesti, 21.07.2020, 10:30 AM

Sud presudio u korist Facebooka: Proizvođač špijunskog softvera moraće da objasni svoju ulogu u špijuniranju korisnika WhatsAppa

Savezni sud u Kaliforniji presudio je da proizvođač špijunskog softvera izraelska kompanija NSO Grupa nema suvereni imunitet, čime je odobren nastavak sudskog procesa po tužbi Facebooka protiv NSO Grupe zbog navodnog špijuniranja korisnika WhatsAppa.

Vlasnik WhatsAppa, kompanija Facebook, u tužbi je navela da je NSO Grupa iskoristila ranjivost u WhatsAppu kako bi implementirala svoj špijunski softver protiv aktivista za ljudska prava, novinara i političkih disidenata.

Savezni sud u Kaliforniji presudio je da NSO Grupa nije zaštićena imunitetom suverenosti od zakonskog postupka. Kontroverzna izraelska firma, poznata po razvoju špijunskog softvera Pegasus, tvrdila je da, budući da su njeni klijenti suverene države koje ne mogu biti predmet civilnih tužbi u SAD, treba takođe da uživa “izveden imunitet” koji će joj omogućiti da zaštiti podatke o svojim klijentima od suda.

Odluka znači da će se kompanija morati da se odaziva pozivima suda i da otkrije informacije o svojim špijunskim aktivnostima i potencijalno o upotrebi svog špijunskog softvera od strane svetskih vlada.

“Zadovoljni smo odlukom suda koja nam omogućava da krenemo dalje sa našim tvrdnjama da je NSO učestvovala u nezakonitom postupanju”, rekao je portparol Facebooka u izjavi za medije. “Odluka takođe potvrđuje da će WhatsApp moći da pribavi relevantne dokumente i druge informacije o praksi NSO. Danas smo korak bliže odgovornosti NSO za napad na WhatsApp i njegove korisnike, uključujući novinare, aktiviste za ljudska prava i vladine zvaničnike.”

U maju 2019. godine, u WhatsAppu je otkrivena do tada nepoznata ranjivost koju su napadači mogli da iskoriste za ubacivanje špijunskog softvera u telefone žrtava u ciljanim kampanjama. U tužbi se navodi da je NSO Grupa razvila softver koji je upravo to mogao i da je koristila ranjive WhatsApp servere da bi poslala svoj malver na otprilike 1400 mobilnih uređaja.

“Dok smo prikupljali informacije koje smo izneli u svojoj tužbi, saznali smo da su napadači koristili servere i hosting usluge koji su ranije bili povezivani sa NSO“, napisao je Vil Ketkart, jedan od menadžera u WhatsAppu, u tekstu koji je objavljen kada je podneta tužba, u oktobru prošle godine. „Pored toga, kao što se napominje u našoj tužbi, povezali smo određene WhatsApp naloge korišćene tokom napada sa NSO. Iako je njihov napad bio veoma sofisticiran, njihovi pokušaji da prikriju svoje tragove nisu bili sasvim uspešni.”

U tužbi se navodi da su žrtve napada bili aktivisti za ljudska prava, najmanje njih 100, novinari i drugi članovi civilnog društva širom sveta, te da su napadom prekršeni različiti američki savezni zakoni, uključujući američki Zakon o kompjuterskim prevarama i zloupotrebama. Facebook tužbom, između ostalog, želi da zabrani NSO Grupi da koristi Facebook i WhatsApp usluge.

NSO Grupa je dugo tvrdila da je njen mobilni špijunski softver namenjen borbi protiv kriminala i terorizma, i da nije saučesnik u zloupotrebama bilo koje vlade. Međutim, sudija Filis Hamilton je rekla da se čini da je NSO Grupa “zadržala određenu ulogu” u načinu na koji se koriste njeni proizvodi. Ona je takođe ukazala na izjavu generalnog direktora Šaleva Hulia koju je dao pred sudom, u kojoj se kaže da NSO Grupa svoje aktivnosti sprovodi u potpunosti u skladu sa zahtevima klijenata - vlada, kao i da pruža savete i tehničku podršku Pegasusu.

“Sama izjava ostavlja otvorenu mogućnost umešanosti optuženih u namerno delo”, rekla je Hamilton. “U ovoj fazi, granica između ponašanja okrivljenih i ponašanja njihovih klijenata nije jasna ili definitivno razrešena Huliovom izjavom.“

“Preispitujemo odluku suda, tako da u ovom trenutku nismo u mogućnosti da komentarišemo detalje. Naša tehnologija se koristi za spašavanje života i sprečavanje terora i zločina širom sveta, i sigurni smo da je naše ponašanje zakonito”, rekli su iz NSO Grupe.

Vest dolazi posle presude suda u Tel Avivu u korist NSO Grupe a prema zahtevu Amnesty Internationala koji je tražio da se kompaniji oduzme izvozna dozvola, što bi je sprečilo da Pegasus prodaje izvan Izraela.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Apple ažurira sistem upozorenja o špijunskom softveru

Apple ažurira sistem upozorenja o špijunskom softveru

Apple je revidirao svoju dokumentaciju u vezi sa sistemom upozoravanja za pretnje od komercijalnog špijunskog softvera, precizirajući da kompanija ... Dalje

Poznati YouTube kanali se ponovo koriste za širenje opasnih malvera

Poznati YouTube kanali se ponovo koriste za širenje opasnih malvera

Hakeri sve više koriste YouTube za distribuciju malvera za krađu informacija (infostealer) prisvajanjem legitimnih kanala, ali i korišćenjem sops... Dalje

Iako Apple godinama tvrdi drugačije, zaštite privatnosti na njegovim uređajima su upitne

Iako Apple godinama tvrdi drugačije, zaštite privatnosti na njegovim uređajima su upitne

Grupa istraživača sa katedre za računarske nauke Univerziteta Aalto u Finskoj objavila je rezultate studije prema kojima je „praktično je ne... Dalje

LG Smart televizori imaju nedostatke koje hakeri mogu iskoristiti za preuzimanje kontrole nad ranjivim uređajima

LG Smart televizori imaju nedostatke koje hakeri mogu iskoristiti za preuzimanje kontrole nad ranjivim uređajima

Istraživači iz kompanije Bitdefender otkrili su nekoliko bezbednosnih nedostataka u LG WebOS, operativnom sistemu koji pokreće LG televizore, od k... Dalje

Američka vlada krivi Microsoft za niz propusta koji su kineskim hakerima omogućili krađu mejlova državnih zvaničnika

Američka vlada krivi Microsoft za niz propusta koji su kineskim hakerima omogućili krađu mejlova državnih zvaničnika

Microsoft još uvek ne zna kako su hakeri kineske vlade upali u njihove sisteme i pristupili mejlovima visokih zvaničnika američke vlade. U izvešta... Dalje