Svakom desetom gejmeru ukradeni lični podaci

Vesti, 30.12.2020, 09:30 AM

Svakom desetom gejmeru ukradeni lični podaci

Svakom desetom gejmeru (12% odnosno oko 179 miliona igrača na globalnom nivou) dogodila se krađa ličnih podaka, a procena je da bi njihova ukupna vrednost mogla biti 347 milijardi dolara. Ovo je jedan od nalaza globalnog istraživanja kompanije Kaspersky, koja je dala igračima jednostavne savete kako da izbegnu ovaj i ostale probleme povezane sa igranjem igrica.

Istraživanje je sprovela kompanija Savanta u novembru 2020. godine, a po narudžbini kompanije Kaspersky. U njemu je učestvovao 5031 gejmer iz 17 zemalja, a gotovo petina (19%) ispitanika je izjavila da je doživela neku vrstu maltretiranja prilikom igranja igrica. Ovaj zabrinjavajući trend je izraženiji u Rusiji (44%), Saudijskoj Arabiji (27%), Turskoj (28%) i Sjedinjenim Američkim Državama (27%).

Trećina (33%) gejmera je bila žrtva prevara. Posledice toga su stres i anksioznost kod 31% gejmera. Ovo je razočaravajuće s obzirom na to da je oslobađanje od stresa jedan od glavnih razloga zbog kojih igraju igrice (čak 62% ispitanika je to navelo kao razlog zbog čega igraju igrice), pored želje za uzbuđenjem i sklapanjem prijateljstava.

“Prilikom igranja igrica, bitno je da od samog početka razmotrite kako najbolje možete da izbegnete ili izađete na kraj sa nasilnicima, prevarantima i hakerima. Ukoliko reagujete na vreme, većinu ovih strahova ćete moći da ostavite po strani i da se fokusirate na uživanje u igrici”, kaže Marina Titova, direktorka odeljenja za marketing u kompaniji Kaspersky

Evo šta, prema savetima kompanije Kaspersky, treba da uradite kako biste bili što bezbedniji prilikom online igranja igrica:

1. Kupujte iz zvaničnih izvora: igrice za PC uvek kupujte na poznatim platformama kao što su Steam i GOG ili na zvaničnim sajtovima programera.

2. Štedite pametno: zvanične prodavnice često daju velike popuste ili čak besplatne igrice. Ali mnoge ponude koje stižu putem e-maila mogu biti prevara. Zato na sajtu programera ili prodavnice proverite da li se popust pominje i tamo a ukoliko to nije slučaj, onda je u pitanju prevara.

3. Proverite politiku vraćanja: pre kupovine, proverite kakva je politika u vezi vraćanja igrica u određenoj prodavnici, ako vam se igrica ne sviđa ili ne radi na vašem računaru.

4. Koristite posebnu karticu za online kupovinu: ne koristite karticu na kojoj se nalazi sva vaša ušteđevina, već za online kupovinu koristite debitnu karticu koju možete dopunjavati po potrebi. Na taj način, ukoliko hakeri hakuju sajt na kome kupujete, neće pretrpeti veliku štetu.

5. Koristite bezbednu mrežu: na online prodavnice se prijavljujte samo od kuće.

6. Zaštitite svoje naloge na Steam i Battle.net platformama, kao i sve naloge na društvenim mrežama koje koristite kako biste se prijavili u prodavnice igrica. Ipak, ukoliko je to moguće, nemojte koristiti naloge na društvenim mrežama za logovanje bilo gde.

7. Zaštitite svoje uređaje koje koristite za igranje igrica. Iz kompanije Kaspersky preporučuju svoje rešenje - Kaspersky Security Cloud, koje blokira lažne veb sajtove i malvere, upozorava na bezbednosne probleme, i nasuprot rasprostranjenoj zabludi, ne utiče na iskustvo igranja igrica. Gaming Mode koji možete naći u modernim bezbednosnim rešenjima se uključuje automatski kada igrate igricu u režimu celog ekrana.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Microsoft Edge dobija generator lozinki i funkciju praćenja procurelih lozinki

Microsoft Edge dobija generator lozinki i funkciju praćenja procurelih lozinki

Korisnici Microsoft Edgea dobiće ugrađeni generator lozinki i funkciju praćenja procurelih lozinki. Generator lozinki u Microsoft Edge 88 predlaž... Dalje

Objavljena ukradena baza podataka korisnika Nitro PDF

Objavljena ukradena baza podataka korisnika Nitro PDF

Haker ShinyHunters objavio je bazu podataka koja sadrži e-mail adrese, imena i lozinke korisnika Nitro PDF. Objavljena baza podataka od 14 GB sadrži... Dalje

Ukradeni podaci korisnika popularnog foto editora Pixlr objavljeni na jednom hakerskom forumu

Ukradeni podaci korisnika popularnog foto editora Pixlr objavljeni na jednom hakerskom forumu

Ukradeni podaci korisnika Pixlra procureli su ovog vikenda. Pixlr je veoma popularna, besplatna aplikacija za online uređivanje fotografija sa brojni... Dalje

Indijska vlada traži od WhatsAppa da odustane od najavljenih promena politike privatnosti

Indijska vlada traži od WhatsAppa da odustane od najavljenih promena politike privatnosti

WhatsApp je na tri meseca odložio primenu nove kontroverzne politike privatnosti koju je najavio početkom ove godine, ali indijska vlada smatra da b... Dalje

Interpol upozorava: Prevaranti prazne novčanike zaljubljenih korisnika aplikacija za upoznavanje

Interpol upozorava: Prevaranti prazne novčanike zaljubljenih korisnika aplikacija za upoznavanje

Interpol je upozorio na prevarante koji pokušavaju da prevare korisnike aplikacija za upoznavanje da ulažu svoj novac preko lažnih aplikacija za tr... Dalje