Svakom desetom gejmeru ukradeni lični podaci

Vesti, 30.12.2020, 09:30 AM

Svakom desetom gejmeru ukradeni lični podaci

Svakom desetom gejmeru (12% odnosno oko 179 miliona igrača na globalnom nivou) dogodila se krađa ličnih podaka, a procena je da bi njihova ukupna vrednost mogla biti 347 milijardi dolara. Ovo je jedan od nalaza globalnog istraživanja kompanije Kaspersky, koja je dala igračima jednostavne savete kako da izbegnu ovaj i ostale probleme povezane sa igranjem igrica.

Istraživanje je sprovela kompanija Savanta u novembru 2020. godine, a po narudžbini kompanije Kaspersky. U njemu je učestvovao 5031 gejmer iz 17 zemalja, a gotovo petina (19%) ispitanika je izjavila da je doživela neku vrstu maltretiranja prilikom igranja igrica. Ovaj zabrinjavajući trend je izraženiji u Rusiji (44%), Saudijskoj Arabiji (27%), Turskoj (28%) i Sjedinjenim Američkim Državama (27%).

Trećina (33%) gejmera je bila žrtva prevara. Posledice toga su stres i anksioznost kod 31% gejmera. Ovo je razočaravajuće s obzirom na to da je oslobađanje od stresa jedan od glavnih razloga zbog kojih igraju igrice (čak 62% ispitanika je to navelo kao razlog zbog čega igraju igrice), pored želje za uzbuđenjem i sklapanjem prijateljstava.

“Prilikom igranja igrica, bitno je da od samog početka razmotrite kako najbolje možete da izbegnete ili izađete na kraj sa nasilnicima, prevarantima i hakerima. Ukoliko reagujete na vreme, većinu ovih strahova ćete moći da ostavite po strani i da se fokusirate na uživanje u igrici”, kaže Marina Titova, direktorka odeljenja za marketing u kompaniji Kaspersky

Evo šta, prema savetima kompanije Kaspersky, treba da uradite kako biste bili što bezbedniji prilikom online igranja igrica:

1. Kupujte iz zvaničnih izvora: igrice za PC uvek kupujte na poznatim platformama kao što su Steam i GOG ili na zvaničnim sajtovima programera.

2. Štedite pametno: zvanične prodavnice često daju velike popuste ili čak besplatne igrice. Ali mnoge ponude koje stižu putem e-maila mogu biti prevara. Zato na sajtu programera ili prodavnice proverite da li se popust pominje i tamo a ukoliko to nije slučaj, onda je u pitanju prevara.

3. Proverite politiku vraćanja: pre kupovine, proverite kakva je politika u vezi vraćanja igrica u određenoj prodavnici, ako vam se igrica ne sviđa ili ne radi na vašem računaru.

4. Koristite posebnu karticu za online kupovinu: ne koristite karticu na kojoj se nalazi sva vaša ušteđevina, već za online kupovinu koristite debitnu karticu koju možete dopunjavati po potrebi. Na taj način, ukoliko hakeri hakuju sajt na kome kupujete, neće pretrpeti veliku štetu.

5. Koristite bezbednu mrežu: na online prodavnice se prijavljujte samo od kuće.

6. Zaštitite svoje naloge na Steam i Battle.net platformama, kao i sve naloge na društvenim mrežama koje koristite kako biste se prijavili u prodavnice igrica. Ipak, ukoliko je to moguće, nemojte koristiti naloge na društvenim mrežama za logovanje bilo gde.

7. Zaštitite svoje uređaje koje koristite za igranje igrica. Iz kompanije Kaspersky preporučuju svoje rešenje - Kaspersky Security Cloud, koje blokira lažne veb sajtove i malvere, upozorava na bezbednosne probleme, i nasuprot rasprostranjenoj zabludi, ne utiče na iskustvo igranja igrica. Gaming Mode koji možete naći u modernim bezbednosnim rešenjima se uključuje automatski kada igrate igricu u režimu celog ekrana.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Policijska upozorenja na hakerskim forumima: Odustanite od sajber kriminala

Policijska upozorenja na hakerskim forumima: Odustanite od sajber kriminala

Holandska policija počela je sa objavljivanjem upozorenja na hakerskim forumima na ruskom i engleskom jeziku u kojima se članovi pozivaju da odustan... Dalje

Kako hakeri mogu plaćati Mastercard karticom bez PIN-a koristeći je kao Visa karticu

Kako hakeri mogu plaćati Mastercard karticom bez PIN-a koristeći je kao Visa karticu

Grupa naučnika sa švajcarskog tehničkog univerziteta ETH u Cirihu otkrila je novu vrstu napada koji bi kriminalcima mogao omogućiti da prevare Po... Dalje

Ukrajina optužila ruske ''državne'' hakere za napade

Ukrajina optužila ruske ''državne'' hakere za napade

Ukrajinska vlada je saopštila da su ruski hakeri kompromitovali vladin sistem za razmenu fajlova sa ciljem širenja zlonamernih dokumenata u državni... Dalje

Firefox 86 donosi ''potpunu zaštitu od kolačića''

Firefox 86 donosi ''potpunu zaštitu od kolačića''

Kolačići se na veb sajtovima koriste već jako dugo. Početna ideja je bila da kolačići pomognu veb sajtovima da zapamte određene stvari o kor... Dalje

Kineski hakeri koristili hakerske alate američke obaveštajne agencije za napade na američke ciljeve

Kineski hakeri koristili hakerske alate američke obaveštajne agencije za napade na američke ciljeve

Kineski hakeri su “klonirali” i godinama koristili hakerski alat koji su ukrali od američke obaveštajne agencije za napade na Windows si... Dalje