Svakom desetom gejmeru ukradeni lični podaci

Vesti, 30.12.2020, 09:30 AM

Svakom desetom gejmeru ukradeni lični podaci

Svakom desetom gejmeru (12% odnosno oko 179 miliona igrača na globalnom nivou) dogodila se krađa ličnih podaka, a procena je da bi njihova ukupna vrednost mogla biti 347 milijardi dolara. Ovo je jedan od nalaza globalnog istraživanja kompanije Kaspersky, koja je dala igračima jednostavne savete kako da izbegnu ovaj i ostale probleme povezane sa igranjem igrica.

Istraživanje je sprovela kompanija Savanta u novembru 2020. godine, a po narudžbini kompanije Kaspersky. U njemu je učestvovao 5031 gejmer iz 17 zemalja, a gotovo petina (19%) ispitanika je izjavila da je doživela neku vrstu maltretiranja prilikom igranja igrica. Ovaj zabrinjavajući trend je izraženiji u Rusiji (44%), Saudijskoj Arabiji (27%), Turskoj (28%) i Sjedinjenim Američkim Državama (27%).

Trećina (33%) gejmera je bila žrtva prevara. Posledice toga su stres i anksioznost kod 31% gejmera. Ovo je razočaravajuće s obzirom na to da je oslobađanje od stresa jedan od glavnih razloga zbog kojih igraju igrice (čak 62% ispitanika je to navelo kao razlog zbog čega igraju igrice), pored želje za uzbuđenjem i sklapanjem prijateljstava.

“Prilikom igranja igrica, bitno je da od samog početka razmotrite kako najbolje možete da izbegnete ili izađete na kraj sa nasilnicima, prevarantima i hakerima. Ukoliko reagujete na vreme, većinu ovih strahova ćete moći da ostavite po strani i da se fokusirate na uživanje u igrici”, kaže Marina Titova, direktorka odeljenja za marketing u kompaniji Kaspersky

Evo šta, prema savetima kompanije Kaspersky, treba da uradite kako biste bili što bezbedniji prilikom online igranja igrica:

1. Kupujte iz zvaničnih izvora: igrice za PC uvek kupujte na poznatim platformama kao što su Steam i GOG ili na zvaničnim sajtovima programera.

2. Štedite pametno: zvanične prodavnice često daju velike popuste ili čak besplatne igrice. Ali mnoge ponude koje stižu putem e-maila mogu biti prevara. Zato na sajtu programera ili prodavnice proverite da li se popust pominje i tamo a ukoliko to nije slučaj, onda je u pitanju prevara.

3. Proverite politiku vraćanja: pre kupovine, proverite kakva je politika u vezi vraćanja igrica u određenoj prodavnici, ako vam se igrica ne sviđa ili ne radi na vašem računaru.

4. Koristite posebnu karticu za online kupovinu: ne koristite karticu na kojoj se nalazi sva vaša ušteđevina, već za online kupovinu koristite debitnu karticu koju možete dopunjavati po potrebi. Na taj način, ukoliko hakeri hakuju sajt na kome kupujete, neće pretrpeti veliku štetu.

5. Koristite bezbednu mrežu: na online prodavnice se prijavljujte samo od kuće.

6. Zaštitite svoje naloge na Steam i Battle.net platformama, kao i sve naloge na društvenim mrežama koje koristite kako biste se prijavili u prodavnice igrica. Ipak, ukoliko je to moguće, nemojte koristiti naloge na društvenim mrežama za logovanje bilo gde.

7. Zaštitite svoje uređaje koje koristite za igranje igrica. Iz kompanije Kaspersky preporučuju svoje rešenje - Kaspersky Security Cloud, koje blokira lažne veb sajtove i malvere, upozorava na bezbednosne probleme, i nasuprot rasprostranjenoj zabludi, ne utiče na iskustvo igranja igrica. Gaming Mode koji možete naći u modernim bezbednosnim rešenjima se uključuje automatski kada igrate igricu u režimu celog ekrana.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Verifikacija u dva koraka za Google naloge uskoro će biti podrazumevana

Verifikacija u dva koraka za Google naloge uskoro će biti podrazumevana

Google želi da podstakne sve svoje korisnike da počnu da koriste verifikaciju u dva koraka koja može sprečiti hakere da preuzmu kontrolu nad naloz... Dalje

Danas je Svetski Dan lozinke

Danas je Svetski Dan lozinke

Danas je Svetski Dan lozinke, koji se od 2013. godine obeležava prvog četvrka u maju. Dan lozinke obeležava se deveti put na inicijativu kompanije ... Dalje

Dell objavio zakrpu za više stotina modela računara zbog opasnog baga

Dell objavio zakrpu za više stotina modela računara zbog opasnog baga

Dell je objavio sigurnosnu zakrpu koja ispravlja greške u svim Dellovim računarima, tabletima i laptopovima isporučenim od 2009. godine, kao i uput... Dalje

Facebook rekao da ćemo šifrovanje poruka u Messengeru i Instagramu sačekati još neko vreme

Facebook rekao da ćemo šifrovanje poruka u Messengeru i Instagramu sačekati još neko vreme

Pre dve godine, direktor Facebooka Mark Zakerberg najavio je viziju društvenih mreža usresređenih na privatnost korisnika, koja će biti izgrađena... Dalje

Appleova nova pravila u vezi praćenja korisnika će promeniti veb, evo zašto se ta promena ne sviđa Facebooku

Appleova nova pravila u vezi praćenja korisnika će promeniti veb, evo zašto se ta promena ne sviđa Facebooku

I Apple i Facebook su tehnološke kompanije, ali su veoma različite. Apple je prošle godine najveći deo profita od 274,5 milijardi dolara ostvario... Dalje