Teroristi preko društvenih mreža i aplikacija prikupljali donacije za svoje akcije

Vesti, 18.08.2020, 08:30 AM

Teroristi preko društvenih mreža i aplikacija prikupljali donacije za svoje akcije

Američko Ministarstvo pravde prekinulo je kampanje tri velike terorističke organizacije - brigade Al Kasam, vojnog krila Hamasa, Al Kaide i ISIS-a, preko kojih su prikupljana sredstva za finansiranje njihovih akcija. Ovo je najveća zaplena kriptovalute koju je izvela američka vlada u vezi sa terorizmom.

Sve tri kampanje finansiranja terorista oslanjale su se na sofisticirane alate, a cilj je bio prikupljanje donacija u kriptovaluti od sledbenika iz celog sveta. Ovo pokazuje kako su različite terorističke grupe na sličan način prilagodile finansiranje svojih aktivnosti modernim tehnologijama i sajber-dobu. Svaka grupa koristila je kriptovalute i društvene mreže da bi privukla pažnju i prikupila sredstva za svoje delovanje.

Brigada Al Kasam je početkom prošle godine na svojoj stranici na društvenoj mreži zatražila bitkoin donacije za finansiranje svojih operacija. Taj isti zahtev pojavio se i na oficijalnim veb sajtovima organizacije alqassam.net, alqassam.ps i qassam.ps. Brigada se hvalila da je donacije nemoguće pratiti, a da bi podstakla uplate ponudila je generisanje jedinstvene Bitcoin adrese za svakog donatora. Međutim, američke vlasti uspele su da preuzmu 150 računa ove organizacije koji su korišćeni za pranje novca. Takođe, uz sudske naloge, izvršen je pretres svih donatora organizacije koji su bili u SAD.

Prema saopštenju za medije ministarstva pravde, oni su zatražili „sudsko odobrenje“ za tajno preuzimanje kontrole nad veb sajtom ove terorističke organizacije. Zatim su nastavili da traže donacije od sledbenika brigade koji su verovali da daju novac organizaciji, ali je sav novac umesto toga otišao u ruke američke vlade.

Al Kasam brigada preuzela je odgovornost za nekoliko sajber-napada protiv Izraela, uključujući hakovanje satelitske komunikacije televizijske stanice Izraelski kanal 10. Grupa je iskoristila ovaj napad da u prenosu objavi slike Palestinaca ranjenih u izraelskim vazdušnim napadima na pojas Gaze 2014. Takođe, ista grupa je optužena i za DDoS napade na više američkih banaka.

Teroristička grupa Al Kaida sa sedištem u Siriji upravljala je „mrežom za pranje novca preko Telegram kanala“. U nekim slučajevima, teroristi su se predstavljali kao humanitarne organizacije, iako su otvoreno tražili bitkoin donacije za finansiranje terorističkih akcija.

Murat Cakar, koji je upravljao nekim hakerskim operacijama ISIS-a, prikupljao je sredstva za organizaciju prodajući lažne maske i drugu zaštitnu opremu preko FaceMaskCenter.com. Na veb sajtu koji je vodio, tvrdilo se da je reč o N95 maskama odobrenim od strane FDA. Administratori sajta tvrdili su da imaju gotovo neograničeno snabdevanje maskama, uprkos tome što je u tom trenuku bila nestašica ove opreme. Nuđena je isporuka zaštitne opreme širom sveta, a jedan od kupaca bio je i kupac iz Sjedinjenih Država koji je želeo da kupi N95 maske i drugu zaštitnu opremu za bolnice, staračke domove i vatrogasne službe.

Američke vlasti zaplenile su veb sajt i 4 stranice na društvenim mrežama koje je vodio Murat Cakar.

Ukupno je u ovim operacijama zaplenjeno 300 računa kriptovalute, 4 veb sajta i 4 Facebook stranice i milioni dolara.

Može se očekivati da će donatori koji se nalaze u Sjedinjenim Državama i drugim zemljama koje su partneri SAD uskoro biti optuženi.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Proizvođač čipova Advantech potvrdio napad ransomwareom, kriminalne grupe traže sve veće otkupnine

Proizvođač čipova Advantech potvrdio napad ransomwareom, kriminalne grupe traže sve veće otkupnine

Proizvođač čipova Advantech potvrdio je da je 26. novembra dobio zahtev za otkupninu od grupe Conti koja zahteva 750 bitkoina, odnosno oko 14 milio... Dalje

Hakerska grupa OceanLotus koristi novi malver za napade na korisnike MacOS

Hakerska grupa OceanLotus koristi novi malver za napade na korisnike MacOS

Istraživači kompanije Trend Micro otkrili su novi malver koji se koristi u napadima na korisnike MacOS, iza kojih prema rečima istraživača stoje ... Dalje

Napadi hakera na proizvođača vakcine za COVID-19, kompaniju AstraZeneca

Napadi hakera na proizvođača vakcine za COVID-19, kompaniju AstraZeneca

Hakeri iz Severne Koreje pokušali su da provale u sisteme britanskog proizvođača lekova AstraZeneca, kompanije koja je trenutno u žiži javnosti k... Dalje

Policija sprečila krađu 40 miliona evra akcijom protiv sajtova za trgovinu ukradenim platnim karticama

Policija sprečila krađu 40 miliona evra akcijom protiv sajtova za trgovinu ukradenim platnim karticama

Italijanska i mađarska policija, uz podršku britanske policije i Europola, sprečile su gubitke od oko 40 miliona evra pojedinaca i kompanija, akcij... Dalje

Sophos obaveštava korisnike da su procureli podaci onih koji su kontaktirali korisničku podršku

Sophos obaveštava korisnike da su procureli podaci onih koji su kontaktirali korisničku podršku

Proizvođač rešenja za zaštitu informacionih sistema sa sedištem u Velikoj Britaniji, kompanija Sophos, trenutno šalje email obaveštenja svojim ... Dalje