Tramp optužio Apple da odbija da izvrši patriotsku dužnost i otključa telefone ubica i drugih kriminalaca

Vesti, 15.01.2020, 03:30 AM

Tramp optužio Apple da odbija da izvrši patriotsku dužnost i otključa telefone ubica i drugih kriminalaca

Američki predsednik Donald Tramp oglasio se na Twitteru komentarišući odbijanje kompanije Apple da pomogne agentima FBI da otključaju telefone koji su pripadali ubijenom Mohamedu Saedu Alšamraniju, odgovornom za napad u mornaričkoj bazi u Pensakoli na Floridi prošlog meseca, u kom su ubijene tri osobe, a ranjeno osmoro ljudi.

Zbog Trampovog komentara da Apple odbija da izvrši svoju patriotsku dužnost i otključa telefone ubica, dilera droge i drugih kriminalaca, situacija bi mogla eskalirati u otvoreni obračun između Applea i američkog Ministarstva pravde. Tramp je u istom tvitu podsetio da je vlada mnogo puta pomogla Appleu u vezi trgovine i drugih pitanja.

Američki državni tužilac Vilijem Bar optužio je u ponedeljak Apple za istu stvar, ali biranim rečima, rekavši da ta tehnološka kompanija nije pružila „značajnu pomoć“ FBI u otključavanju telefona napadača.

Međutim, Apple tvrdi da pomaže agentima FBI kada je reč o ovim telefonima, jer je kompanija dala agenciji sigurnosne kopije sa telefona sačuvane na iCloud serverima i podatke o nalogu. Apple kaže da je predao gigabajte podataka istražiteljima i da je na svaki zahtev odgovarao u roku od nekoliko sati. Apple je takođe rekao da je izgledalo da je FBI zadovoljan do pre samo osam dana, rekavši da ih je FBI obavestio tek 6. januara da im je potrebna dodatna pomoć, mesec dana nakon napada.

Međutim, nije lako otključati iPhone za agente. To smo saznali 2016. godine, kada je Apple javno odbio da otključa iPhone koji je koristio jedan od terorista iz San Bernadina, zbog čega se kompanija našla na sudu a slučaj se završio tako što se ispostavilo da federalcima nije ni bila potrebna Appleova pomoć, delom zato što je FBI platio jednoj izraelskoj firmi za alat za hakovanje tog iPhonea, a delom i zbog toga što su istražitelji sami uspeli da pronađu lozinku.

Ono što je Apple tvrdio 2016. godine jeste da zapravo nije imao mogućnost da otključa iPhone za FBI. Takođe, Apple nije bio voljan da ugradi backdoor u svoje pametne telefone samo da bi se to dogodilo jer bi potencijalno moglo ugroziti sve kupce.

Međutim, anketa sprovedena u to vreme otkrila je da je većina Amerikanaca verovala da Apple treba da ispuni zahteve FBI, iako je većina razumela da bi tako njihovi lični podaci mogli biti manje sigurni. To su simpatije koje Tramp trenutno pokušava da pridobije.

Prema pisanju Njujork Tajmsa, Apple se tiho priprema za novu pravnu borbu oko standarda šifrovanja i želje vlade da kompanija obezbedi backdoor u njenim proizvodima.

Appleu je sada ovo pitanje još značajnije nego što je to bio slučaj 2016. godine, s obzirom da se kompanija sve više pozicionira kao kompanija kojoj je privatnost prioritet i kao jedina tehnološka kompanija kojoj možete verovati. Bar kada je reč o načinu na koji se reklamira. To je slika koju Apple želi da pošalje u javnost.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google ima problem sa oglasima u pretrazi, upozorio je programer Džastin Poliačik, a njegove reči potvrdili su i istraživači kompanije Malwarebyt... Dalje

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Sajber kriminalci iz ransomware grupe ranije poznate kao HelloKitty objavili su da se naziv grupe menja u „HelloGookie“. Oni su objavili n... Dalje

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Istraživači kompanije Kasperski upozorili su na prevarante koji koriste sofisticiranu taktiku da ukradu Toncoine (TON) od korisnika Telegrama širom... Dalje

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Da posao sa ransomwareom cveta pokazuju i podaci o ransomware grupi Akira koja je za manje od godinu dana rada iznudila milione od na stotine pogođen... Dalje

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Prema podacima kompanije Check Point, Microsoft je brend koji se najviše zloupotrebljavao, u čak 38% svih phishing napada u prvom kvartalu 2024. Ovo... Dalje