Tramp potpisao zabranu transakcija američkih kompanija sa TikTokom i WeChatom

Vesti, 07.08.2020, 11:30 AM

Tramp potpisao zabranu transakcija američkih kompanija sa TikTokom i WeChatom

Američki predsednik Donald Tramp potpisao je dve uredbe koje američkim firmama daju rok od 45 za prestanak poslovanja sa TikTokom i WeChatom zato što, kako se navodi u uredbama, kineske aplikacije predstavljaju pretnju nacionalnoj bezbednosti.

Ove uredbe usmerene protiv TikToka koji je u vlasništvu kineske kompanije ByteDance i WeChata koji je u vlasništvu kineskog internet giganta kompanije Tencent, poslednja su mera u sve široj kampanji Trampove administracije protiv Kine.

Zanimljivo je da su ove uredbe usledile posle najave Microsofta da razmatra mogućnost kupovine američkog poslovanja TikToka od kompanije ByteDance, što je podržao i sam Tramp.

U uredbama Tramp kaže “da se moraju preduzeti dodatni koraci za rešavanje nacionalnog vanrednog stanja u pogledu lanca snabdevanja informacionom i komunikacionom tehnologijom i uslugama”.

“Širenje mobilnih aplikacija u Sjedinjenim Državama koje su razvijene u Kini i u vlasništvu su kineskih kompanija i dalje ugrožava nacionalnu bezbednost, spoljnu politiku i ekonomiju Sjedinjenih Država,” navodi se u uredbama koje je potpisao Tramp.

Obe aplikacije Tramp naziva “pretnjom”. Prema onome što stoji u uredbama, zabranjene su sve transakcije sa kineskim vlasnicima aplikacija ili njihovim podružnicama.

U uredbama se navodi da prikupljanje podataka TikToka može omogućiti Kini praćenje službenika američke vlade a prikupljanje ličnih podataka se može koristiti za ucene ili vršenje korporativne špijunaže.

Tramp podseća na TikTokovu cenzuru sadržaja koji je kineska kompanija smatrala politički osetljivim, poput protesta u Hong Kongu ili odnosa Pekinga prema Ujgurima, muslimanskoj manjini.

Tramp je rekao da su Ministarstvo za unutrašnju bezbednost, Uprava za bezbednost saobraćaja i američka vojska već zabranili TikTok na telefonima koji su u vlasništvu države.

I dok je zabrana TikToka očekivana jer se ByteDance već dugo brani od američkih optužbi da sarađuje sa kineskom vladom, zabrana WeChata je iznenađenje.

WeChat je veoma popularan među američkim korisnicima koji imaju veze sa Kinom, gde su blokirane glavne platforme za društveno umrežavanje poput WhatsAppa i Facebooka. WeChat se ponekad opisuje kao društvena mreža, ali WeChat je mnogo više od toga u smislu usluga koje nudi aplikacija. WeChat se takođe smatra ključnim instrumentom kineskih vlasti za unutrašnji nadzor lokalnih korisnika. Uz to, Komunistička partija Kine ga navodno koristi i za propagandu usmerenu na kinesku dijasporu.

ByteDance i Tencent su za sada odbili da daju komentar.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Haker prodaje pristup bazi podataka sa telefonskim brojevima 533 miliona korisnika Facebooka

Haker prodaje pristup bazi podataka sa telefonskim brojevima 533 miliona korisnika Facebooka

Korisnik jednog hakerskog foruma prodaje pristup bazi podataka koja sadrži telefonske brojeve koji pripadaju korisnicima Facebooka. On kupcima nudi p... Dalje

Bag u TikToku otkriva brojeve telefona i privatne podatke korisnika

Bag u TikToku otkriva brojeve telefona i privatne podatke korisnika

Istraživači Check Pointa otkrili su sigurnosnu ranjivost u TikToku koja je, pre nego što je problem rešen, omogućavala napadačima da zaobiđu z... Dalje

Prodaju se ukradeni podaci 2 miliona korisnika MyFreeCams

Prodaju se ukradeni podaci 2 miliona korisnika MyFreeCams

Na jednom hakerskom forumu prodaje se baza podataka sa podacima za prijavu dva miliona korisnika MyFreeCams video streaming i chat servisa. Prodavac k... Dalje

Microsoft Edge dobija generator lozinki i funkciju praćenja procurelih lozinki

Microsoft Edge dobija generator lozinki i funkciju praćenja procurelih lozinki

Korisnici Microsoft Edgea dobiće ugrađeni generator lozinki i funkciju praćenja procurelih lozinki. Generator lozinki u Microsoft Edge 88 predlaž... Dalje

Objavljena ukradena baza podataka korisnika Nitro PDF

Objavljena ukradena baza podataka korisnika Nitro PDF

Haker ShinyHunters objavio je bazu podataka koja sadrži e-mail adrese, imena i lozinke korisnika Nitro PDF. Objavljena baza podataka od 14 GB sadrži... Dalje