Tramp potpisao zabranu transakcija američkih kompanija sa TikTokom i WeChatom

Vesti, 07.08.2020, 11:30 AM

Tramp potpisao zabranu transakcija američkih kompanija sa TikTokom i WeChatom

Američki predsednik Donald Tramp potpisao je dve uredbe koje američkim firmama daju rok od 45 za prestanak poslovanja sa TikTokom i WeChatom zato što, kako se navodi u uredbama, kineske aplikacije predstavljaju pretnju nacionalnoj bezbednosti.

Ove uredbe usmerene protiv TikToka koji je u vlasništvu kineske kompanije ByteDance i WeChata koji je u vlasništvu kineskog internet giganta kompanije Tencent, poslednja su mera u sve široj kampanji Trampove administracije protiv Kine.

Zanimljivo je da su ove uredbe usledile posle najave Microsofta da razmatra mogućnost kupovine američkog poslovanja TikToka od kompanije ByteDance, što je podržao i sam Tramp.

U uredbama Tramp kaže “da se moraju preduzeti dodatni koraci za rešavanje nacionalnog vanrednog stanja u pogledu lanca snabdevanja informacionom i komunikacionom tehnologijom i uslugama”.

“Širenje mobilnih aplikacija u Sjedinjenim Državama koje su razvijene u Kini i u vlasništvu su kineskih kompanija i dalje ugrožava nacionalnu bezbednost, spoljnu politiku i ekonomiju Sjedinjenih Država,” navodi se u uredbama koje je potpisao Tramp.

Obe aplikacije Tramp naziva “pretnjom”. Prema onome što stoji u uredbama, zabranjene su sve transakcije sa kineskim vlasnicima aplikacija ili njihovim podružnicama.

U uredbama se navodi da prikupljanje podataka TikToka može omogućiti Kini praćenje službenika američke vlade a prikupljanje ličnih podataka se može koristiti za ucene ili vršenje korporativne špijunaže.

Tramp podseća na TikTokovu cenzuru sadržaja koji je kineska kompanija smatrala politički osetljivim, poput protesta u Hong Kongu ili odnosa Pekinga prema Ujgurima, muslimanskoj manjini.

Tramp je rekao da su Ministarstvo za unutrašnju bezbednost, Uprava za bezbednost saobraćaja i američka vojska već zabranili TikTok na telefonima koji su u vlasništvu države.

I dok je zabrana TikToka očekivana jer se ByteDance već dugo brani od američkih optužbi da sarađuje sa kineskom vladom, zabrana WeChata je iznenađenje.

WeChat je veoma popularan među američkim korisnicima koji imaju veze sa Kinom, gde su blokirane glavne platforme za društveno umrežavanje poput WhatsAppa i Facebooka. WeChat se ponekad opisuje kao društvena mreža, ali WeChat je mnogo više od toga u smislu usluga koje nudi aplikacija. WeChat se takođe smatra ključnim instrumentom kineskih vlasti za unutrašnji nadzor lokalnih korisnika. Uz to, Komunistička partija Kine ga navodno koristi i za propagandu usmerenu na kinesku dijasporu.

ByteDance i Tencent su za sada odbili da daju komentar.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Nemačka policija istražuje prvi slučaj smrti zbog napada ransomwarea na bolnicu

Nemačka policija istražuje prvi slučaj smrti zbog napada ransomwarea na bolnicu

Nemačke vlasti istražuju smrt pacijenta posle napada ransomwarea na bolnicu u Diseldorfu. Reč je o pacijentkinji kojoj je bila potrebna hitna medic... Dalje

Korisnici Googleovog programa napredne zaštite sada mogu tražiti skeniranje fajlova

Korisnici Googleovog programa napredne zaštite sada mogu tražiti skeniranje fajlova

Google je dodao novu funkciju svom programu za zaštitu visokorizičnih korisnika, kao što su novinari, političke organizacije i aktivisti. Od juče... Dalje

Sajber-kriminal u doba pandemije

Sajber-kriminal u doba pandemije

Ako ste mislili da 2020. ne može biti gora, grešite. Ni sajber-prostor nije pošteđen loših dešavanja. Mnogi su zbog pandemije bili prinuđeni da... Dalje

Razer greškom otkrio privatne podatke više od 100000 gejmera

Razer greškom otkrio privatne podatke više od 100000 gejmera

Proizvođač opreme za gejmere, kompanija Razer, slučajno je otrkio privatne podatke više od 100000 igrača koji su bili javno dostupni skoro mesec ... Dalje

Microsoft Edge dobija svoj generator lozinki

Microsoft Edge dobija svoj generator lozinki

Canary i Dev verzije Microsoft Edgea često se ažuriraju novim funkcijama koje su skrivene ili nisu poznate široj javnosti. Jedna od takvih funkcija... Dalje