Tramp potpisao zabranu transakcija američkih kompanija sa TikTokom i WeChatom

Vesti, 07.08.2020, 11:30 AM

Tramp potpisao zabranu transakcija američkih kompanija sa TikTokom i WeChatom

Američki predsednik Donald Tramp potpisao je dve uredbe koje američkim firmama daju rok od 45 za prestanak poslovanja sa TikTokom i WeChatom zato što, kako se navodi u uredbama, kineske aplikacije predstavljaju pretnju nacionalnoj bezbednosti.

Ove uredbe usmerene protiv TikToka koji je u vlasništvu kineske kompanije ByteDance i WeChata koji je u vlasništvu kineskog internet giganta kompanije Tencent, poslednja su mera u sve široj kampanji Trampove administracije protiv Kine.

Zanimljivo je da su ove uredbe usledile posle najave Microsofta da razmatra mogućnost kupovine američkog poslovanja TikToka od kompanije ByteDance, što je podržao i sam Tramp.

U uredbama Tramp kaže “da se moraju preduzeti dodatni koraci za rešavanje nacionalnog vanrednog stanja u pogledu lanca snabdevanja informacionom i komunikacionom tehnologijom i uslugama”.

“Širenje mobilnih aplikacija u Sjedinjenim Državama koje su razvijene u Kini i u vlasništvu su kineskih kompanija i dalje ugrožava nacionalnu bezbednost, spoljnu politiku i ekonomiju Sjedinjenih Država,” navodi se u uredbama koje je potpisao Tramp.

Obe aplikacije Tramp naziva “pretnjom”. Prema onome što stoji u uredbama, zabranjene su sve transakcije sa kineskim vlasnicima aplikacija ili njihovim podružnicama.

U uredbama se navodi da prikupljanje podataka TikToka može omogućiti Kini praćenje službenika američke vlade a prikupljanje ličnih podataka se može koristiti za ucene ili vršenje korporativne špijunaže.

Tramp podseća na TikTokovu cenzuru sadržaja koji je kineska kompanija smatrala politički osetljivim, poput protesta u Hong Kongu ili odnosa Pekinga prema Ujgurima, muslimanskoj manjini.

Tramp je rekao da su Ministarstvo za unutrašnju bezbednost, Uprava za bezbednost saobraćaja i američka vojska već zabranili TikTok na telefonima koji su u vlasništvu države.

I dok je zabrana TikToka očekivana jer se ByteDance već dugo brani od američkih optužbi da sarađuje sa kineskom vladom, zabrana WeChata je iznenađenje.

WeChat je veoma popularan među američkim korisnicima koji imaju veze sa Kinom, gde su blokirane glavne platforme za društveno umrežavanje poput WhatsAppa i Facebooka. WeChat se ponekad opisuje kao društvena mreža, ali WeChat je mnogo više od toga u smislu usluga koje nudi aplikacija. WeChat se takođe smatra ključnim instrumentom kineskih vlasti za unutrašnji nadzor lokalnih korisnika. Uz to, Komunistička partija Kine ga navodno koristi i za propagandu usmerenu na kinesku dijasporu.

ByteDance i Tencent su za sada odbili da daju komentar.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Sophos obaveštava korisnike da su procureli podaci onih koji su kontaktirali korisničku podršku

Sophos obaveštava korisnike da su procureli podaci onih koji su kontaktirali korisničku podršku

Proizvođač rešenja za zaštitu informacionih sistema sa sedištem u Velikoj Britaniji, kompanija Sophos, trenutno šalje email obaveštenja svojim ... Dalje

Robot usisivači vas mogu prisluškivati

Robot usisivači vas mogu prisluškivati

Ako planirate kupovinu, ili maštate o robot usisivaču, možda bi trebalo da imate na umu otkriće naučnika koji kažu da robot usisivači mogu pris... Dalje

Otkriveno kako je hakovano više od 300000 Spotify naloga

Otkriveno kako je hakovano više od 300000 Spotify naloga

Korisnici su se godinama žalili da su im Spotify nalozi hakovani a lozinke promenjene, da im se nove plejliste pojavljuju na profilima ili su njihovi... Dalje

Top 10 najčešće korišćenih lozinki u 2020.

Top 10 najčešće korišćenih lozinki u 2020.

Ovo je doba godine kada obično govorimo o lozinkama, odnosno da li se promenio odnos korisnika prema vlastitoj bezbednosti. Nakon analize 275 699 516... Dalje

Hakeri napali fudbalski klub Mančester Junajted

Hakeri napali fudbalski klub Mančester Junajted

Evropski fudbalski klub Mančester Junajted objavio je u petak da su pretrpeli sajber napad koji je uticao na njihove interne sisteme. Fudbalski klub ... Dalje