Tramp rekao da se NATO saveznici slažu sa tim da Huawei nije bezbedan za 5G

Vesti, 09.12.2019, 03:00 AM

Tramp rekao da se NATO saveznici slažu sa tim da Huawei nije bezbedan za 5G

Američki predsednik Donald Tramp opisao je Huawei kao "sigurnosni rizik" nakon što su NATO zvaničnici na sastanku održanom protekle nedelje naglasili potrebu za sigurnim 5G komunikacijama.

Donald Tramp je otkrio u izjavi da je nekoliko drugih zemalja koje su sagledale sigurnosne implikacije partnerstva sa Huawei na kraju odlučile da ne sarađuju sa kineskim tehnološkim gigantom na razvoju 5G mreža.

“Mislim da to predstavlja sigurnosni rizik, to je opasnost za bezbednost”, istakao je Tramp. „Razgovarao sam sa Italijom i izgleda da oni neće ići dalje sa tim. Razgovarao sam sa drugim zemljama, ni oni neće ići dalje. Svi sa kojima sam razgovarao neće ići dalje."

NATO, sa druge strane, nije ovo komentarisao, ali je naglasio da države članice moraju da garantuju bezbednost svojih komunikacija.

„NATO i saveznici, u okviru svojih nadležnosti, posvećeni su obezbeđivanju bezbednosti naših komunikacija, uključujući 5G, prepoznajući potrebu da se oslanjaju na sigurne i otporne sisteme“, objasnio je NATO.

Kineski tehnološki gigant Huawei sredinom maja je odlukom Trampove administracije dospeo na crnu listu, zbog čega kompaniji više nije bilo dozvoljeno da sarađuje sa američkim firmama i koristi njihove proizvode. To, između ostalog, uključuje upotrebu softvera i hardvera koje su razvile američke kompanije, poput Androida i Windowsa, a oba su se do tada koristila na brojnim Huawei uređajima, uključujući pametne telefone i računare koji su prodavani širom sveta.

Huavei je odmah započeo razvoj sopstvenog operativnog sistema koji će zameniti Android, a nedavno je osnivač kompanije Ren Zengfej izjavio da Huawei i dalje može postati broj jedan proizvođač telefona, čak i bez instaliranja Androida i Googleovih aplikacija na svojim uređajima.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Policija ponovo zatvorila zloglasni hakerski sajt BreachForums

Policija ponovo zatvorila zloglasni hakerski sajt BreachForums

Policija je po drugi put za godinu dana preuzela kontolu nad zloglasnom platformom BreachForums, koja je poznata pre svega po prodaji ukradenih podata... Dalje

Zbog mogućih prevara Apple uklonio stotine hiljada naloga programera i korisničkih naloga iz AppStorea

Zbog mogućih prevara Apple uklonio stotine hiljada naloga programera i korisničkih naloga  iz AppStorea

Apple je objavio da je u periodu između 2020. i 2023. godine blokirao ukupno 7 milijardi dolara potencijalno lažnih transakcija, kao i lažne recenz... Dalje

Android i iOS će vas upozoravati na Bluetooth uređaje za praćenje

Android i iOS će vas upozoravati na Bluetooth uređaje za praćenje

Apple i Google uvode nove funkcije koje će upozoravati korisnike iOS-a i Androida na Bluetooth uređaje za praćenje. „Ovo će pomoći da se ... Dalje

Hakovan Europol, napadači prodaju podatke ukradene tokom napada

Hakovan Europol, napadači prodaju podatke ukradene tokom napada

Poznata hakerska grupa prodaje nešto za šta tvrde da su veoma osetljivi interni podaci koji su ukradeni početkom ovog meseca od Europola. Grupa &bd... Dalje

Dell objavio da su hakeri ukrali podatke 49 miliona kupaca

Dell objavio da su hakeri ukrali podatke 49 miliona kupaca

Dell je upozorio da su hakeri ukrali informacije o oko 49 miliona kupaca. Kompanija je na email adrese kupaca počela da šalje obaveštenja o komprom... Dalje