Ugašen sajt Leaked Source koji je prodavao pristup ukradenim lozinkama za više od 3,1 milijarde naloga

Vesti, 27.01.2017, 13:00 PM

Ugašen sajt Leaked Source koji je prodavao pristup ukradenim lozinkama za više od 3,1 milijarde naloga

Web sajt Leaked Source koji je prodavao pristup bazi podataka sa ukradenim lozinkama za više od 3,1 milijarde kompromitovanih naloga, nestao je iznenada, a prema nepotvrđenim informacijama, policija je zaplenila servere sajta.

"Leakedsource je zauvek offline i neće se vratiti", napisala je juče osoba koja se potpisala sa LTD na jednom forumu. "Vlasnik je pretresen rano jutros. Nije uhapšen, ali sve je zaplenjeno, a serveri Leakedsourcea su sa sudskim nalogom stavljeni pod federalnu istragu. Ako se nekako oporavi od ovoga, i pokrene LS opet, onda sam pogrešio. Ali ne grešim."

Pokušaji medija da dođu do vlasnika sajta nisu bili uspešni.

Sajt koji je od početka bio i pravno i etički sporan, pokrenut je krajem 2015. godine. On ne samo da je svima koji su plaćali pretplatu obezbeđivao pristup lozinkama kompromitovanih naloga, već su njegovi operateri pretvarali kriptografski zaštićene podatke u lozinke u formi običnog teksta koje su pretplatnicima bile dovoljne da neovlašćeno pristupe kompromitovanim nalozima.

To je ostavilo prostor za optužbe na račun sajta da je krađu podataka sa drugih sajtova učinio i gorom nego da su kompromitovani podaci bili dostupni svima na internetu. Ljudi koji su imali pristup podacima mogli su ih iskoristiti za preuzimanje kompromitovanih naloga ili da bi proverili da li su vlasnici tih naloga iste lozinke koristili i za druge naloge.

Leaked Source će se suočiti sa ozbiljnim posledicama zbog toga što je omogućavao svakom ko je bio voljan da plati pristup kompromitovanim podacima, smatra Troj Hant, vlasnik sajta Have I Been Pwned.

Nasuprot tome, na sajtu Have I Been Pwned, kompromitovane lozinke nisu nikada bile dostupne nikom u bilo kojoj formi, a svrha sajta je da pomogne kontrolu štete kada dođe do kompromitovanja naloga.

Ipak, treba napomeniti da je Leaked Source bio izvor informacija za novinare, istraživače i hakere koji su želeli da budu u toku. Sajt je često objavljivao vesti o ovakvim incidentima, danima pa čak i nedeljama pre nego što bi se detalji o tome pojavili bilo gde na internetu.

Za sada se ne zna gde su se nalazili zaplenjeni hard diskovi i serveri sajta, pa čak ni da li je ova vest tačna. Ne zna se ni koja institucija je obavila pretres i zaplenila hard diskove i servere. Navodno kopije baze podataka Leaked Sourcea neki su uspeli da sačuvaju pa ne bi bilo iznenađenje da se ona ponovo pojavi na internetu.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

OBAVEŠTENJE o godišnjem odmoru

Sajt neće biti ažuriran u periodu od 10. do 30. septembra zbog godišnjih odmora.... Dalje

Hakovan British Airways, ukradeni podaci o 380000 platnih kartica

Hakovan British Airways, ukradeni podaci o 380000 platnih kartica

Kompanija British Airways, koja za sebe kaže da je "omiljena svetska avio-kompanija", potvrdila je da je hakovana i da su tokom dve nedelje napadači... Dalje

Lozinke 570000 igrača Mortal Online prodaju se na forumima

Lozinke 570000 igrača Mortal Online prodaju se na forumima

Informacije o nalozima 569703 igrača Mortal Onlinea, prodate su nekoliko puta posle napada koji se dogodio 17. juna, kada je nepoznati napadač ili v... Dalje

Za deseti rođendan Chrome dobio brojna funkcionalna i sigurnosna poboljšanja

Za deseti rođendan Chrome dobio brojna funkcionalna i sigurnosna poboljšanja

Pre deset godina Google je objavio prvu verziju svog pregledača koji je nazvan Chrome. Ove nedelje je kompanija objavila 69. verziju Chromea. Novi Ch... Dalje

Vodafon traži od korisnika koji su koristili lozinku 1234 da vrate novac koji su ukrali hakeri

Vodafon traži od korisnika koji su koristili lozinku 1234 da vrate novac koji su ukrali hakeri

Sud u Češkoj nedavno je osudio dvojicu hakera na tri godine zatvora zbog toga što su opljačkali na desetine korisnika Vodafona. Oni su upadali u n... Dalje