Utrostručen broj sumnjivih domena povezanih sa vakcinom

Vesti, 20.01.2021, 09:30 AM

Utrostručen broj sumnjivih domena povezanih sa vakcinom

Broj sumnjivih domena koji u svom nazivu sadrže reč „vakcina“ povećao se za gotovo 100% u mesecu nakon što je Fajzerova vakcina protiv COVID-19 prvi put primenjena van kliničkog ispitivanja.

Britanka Margaret Kinan bila je prva osoba na svetu koja je primila ovu vakcinu 8. decembra 2020. godine, nedelju dana pre svog 91. rođendana.

Novo istraživanje američke kompanije Webroot otkriva da je od 8. decembra do 6. januara zabeleženo povećanje broja sumnjivih domena u čijem se nazivu koristi reč vakcina za 94,8% u poređenju sa prethodnih 30 dana.

U poređenju sa mesecom martom 2020. godine, utvrđeno je da se ukupna upotreba reči „vakcina“ u imenima sumnjivih domena povećala za 336% u periodu između decembra i 6. januara.

„Kako 2021. donosi prve programe masovne vakcinacije za borbu protiv COVID-19, već vidimo da sajber kriminalci iskorišćavaju publicitet i iščekivanje oko njih kako bi ciljali preduzeća i korisnike u fišing i "domain spoofing" napadima“, rekao je Nik Emanuel, direktor proizvoda u Webrootu.

Webrootov sistem zaštite od fišinga u realnom vremenu otkrio je porast zlonamernih URL adresa za koje su korišćene druge reči povezane sa pandemijom.

Pronađeno je preko 4500 novih sumnjivih domena, koji su sadržali kombinaciju reči koje se odnose na „COVID-19“, „Corona“, „Vaccine“, „Cure COVID“ i druge.

Reč „vakcina“ bila je posebno uključena u imena 934 domena, dok se reč „vakcina“ sa pravopisnim greškama pojavila u još 611.

„COVID“ je bio u imenima 2295 sumnjivih domena, a „Test“ ili „Testiranje“ u imenima 622 domena.

Čini se da sajber kriminalci takođe koriste javni interes za ograničenja putovanja kao mamac za fišing. Među sumnjivim imenima domena koje su istraživači označili bili su „COVID Validator“, „Testing Update“, „COVID Travelcard“ i „Private Vaccine“.

Emanuel kaže da korisnici moraju da budu oprezni kada je reč o e-mailovima koje dobijaju, pa i da prođu obuku o bezbednosti.

„Ovo bi takođe trebalo da bude potpomognuto tehnologijom sajber bezbednosti, kao što su filtriranje e-pošte, antivirusna zaštita i jaka politika o lozinkama.“


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Lažna banda DarkSide ucenjuje kompanije

Lažna banda DarkSide ucenjuje kompanije

Prošlog meseca grupa koja stoji iza ransomwarea DarkSide napala je Colonial Pipeline, najveći naftovod u Sjedinjenim Državama. Napad je bio toliko... Dalje

Posle nedavnih hapšenja ransomware Clop ponovo u igri

Posle nedavnih hapšenja ransomware Clop ponovo u igri

Ransomware Clop je ponovo u igri - nakon nedavnih hapšenja, grupa koja stoji iza ovog ransomwarea je počela da navodi nove žrtve na svom sajtu gde ... Dalje

Rusija zabranila upotrebu Opera VPN i VyprVPN i označila ih kao pretnje

Rusija zabranila upotrebu Opera VPN i VyprVPN i označila ih kao pretnje

Ruska savezna služba za nadzor u oblasti telekomunikacija, informacionih tehnologija i masovnih komunikacija Roskomnadzor zabranila je upotrebu Opera... Dalje

NATO upozorio da će sajber napade tretirati na isti način kao oružani napad

NATO upozorio da će sajber napade tretirati na isti način kao oružani napad

NATO je upozorio da je spreman da sajber napade tretira na isti način kao oružani napad na bilo koga od saveznika i reaguje vojnim odgovorom protiv ... Dalje

Bajden i Putin na samitu G7 o izručenju optuženih hakera

Bajden i Putin na samitu G7 o izručenju optuženih hakera

Diskusija o izručenju optuženih hakera iz Rusije u SAD mogla bi biti na dnevnom redu ove nedelje kada se američki predsednik Džo Bajden bude sasta... Dalje