Većina korisnika interneta prihvata kolačiće bez razmišljanja

Vesti, 19.10.2023, 12:00 PM

Većina korisnika interneta prihvata kolačiće bez razmišljanja

Istraživanje pod nazivom “Sve o kolačićima” otkrilo je da velika većina korisnika interneta bez mnogo razmišljanja prihvata kolačiće, a 40% anketiranih korisnika interneta kaže da to rade naslepo.

Generacija Z (1997-2012) će najverovatnije prihvatiti sve kolačiće, dok su bejbi bumeri (1946-1964) najoprezniji.

Četvrtina korisnika kaže da prihvata kolačiće nakon nekog istraživanja, dok svaki peti prihvata samo neke. Samo 18% kaže da odbija sve kolačiće.

Kolačići su mali fajlovi koje veb sajtovi automatski kreiraju, između ostalog, za autentifikaciju korisnika i naloga, prikupljanje analitičkih podataka i personalizovanje onlajn oglasa. Iako su uglavnom bezopasni, dobro bi bilo da povremeno brišete kolačiće i keš memoriju u kojoj se čuvaju i zbog privatnosti i zbog performansi.

Mnogi ljudi, međutim, veruju da će biti preusmereni ili izbačeni sa veb sajta ako ne prihvate kolačiće.

Istraživanje je pokazalo da većini korisnika nije sasvim jasno šta kolačići rade. Od ponuđena četiri tačna i četiri pogrešna odgovora, samo jedan od deset anketiranih je uspeo da prepozna sve tačne odnosno netačne tvrdnje.

Svaki drugi nije odabrao nijednu tačnu, dok je više od polovine izabralo barem jednu pogrešnu. Isti broj veruje da će ih kolačići prijaviti na mejling liste.

Druge zablude korisnika, koje je odabrao najmanje jedan od deset ispitanika, uključuju uverenje da će kolačići preuzeti fajlove, ubaciti viruse ili pročitati ono što čuvaju na uređaju.

Studija takođe otkriva generacijsku podelu kada su u pitanju kolačići. Sa 60%, milenijalci (1981-1994/6) su najpouzdaniji kada je u pitanju znanje o kolačićima, a takvih je svega 45% u generacijama Z i Gen X (1965-1981).

Takođe, bejbi bumeri imaju dvostruko veće šanse da odbiju kolačiće nego bilo koja druga generacija, a 31% ih je reklo da to i čini. Samo nešto manje od jedne trećine kaže da automatski prihvata kolačiće, što je najniži skor među svim generacijama.

Poređenja radi, 47% ispitanika generacije Z kaže da jednostavno prihvata kolačiće bez mnogo razmišljanja.

Foto: Polina Tankilevitch / Pexel


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Učestali napadi na korisnike Booking.com

Učestali napadi na korisnike Booking.com

Korisnici Booking.com sve češće su mete prevaranata, upozorila je firma za sajber bezbednost Panda Security. Iako Booking.com tvrdi da su njihovi s... Dalje

Apple zakrpio dve ranjivosti nultog dana koje se koriste u napadima

Apple zakrpio dve ranjivosti nultog dana koje se koriste u napadima

Apple je bio primoran da zakrpi još dve ranjivosti nultog dana, čime je njihov ukupan broj za godinu porastao na 20. Tehnološki gigant je rekao da ... Dalje

Istraživanje: Kada je reč o sajber bezbednosti godine su samo broj

Istraživanje: Kada je reč o sajber bezbednosti godine su samo broj

Kada je reč o sajber bezbednosti godine su izgleda samo broj. Ko daje prioritet bezbednosti na mreži? Ko preduzima najbolje mere kada se radi o priv... Dalje

Sutra se obeležava Međunarodni dan računarske bezbednosti

Sutra se obeležava Međunarodni dan računarske bezbednosti

30. novembra se obeležava Međunarodni dan računarske bezbednosti, događaj koji treba da nas podseti na važnost zaštite naših računara i život... Dalje

Hakeri napali slovenačke elektrane

Hakeri napali slovenačke elektrane

IT mreža Holdinga Slovenske elektrane (HSE), najvećeg slovenačkog proizvođača električne energije, koji je zaslužan za 60% domaće proizvodnje,... Dalje