Visa istražuje mogući upad u svoje sisteme, blokirane VISA kartice Rajfajsen banke

Vesti, 16.12.2011, 08:04 AM

Visa istražuje mogući upad u svoje sisteme, blokirane VISA kartice Rajfajsen banke

Kompanija Visa istražuje mogući upad u sisteme ovog procesora plaćanja u Evropi i u vezi sa tim istražuje se i mogućnost kompromitovanja 10000 kartica korisnika iz istočnoevropskih zemalja.

U saopštenju objavljenom u četvrtak između ostalog se kaže da pored istrage koja je u toku nakon što je kompanija obaveštena o mogućem narušavanju bezbednosti podataka, kompanija tesno sarađuje sa bankama kako bi se proverilo da li su vlasnici Visa kartica zaštićeni.

U saopštenju nije imenovan procesor niti država gde se dogodio upad u sisteme.

Saopštenje je usledilo samo dan nakon novinskog članka koji je objavio Romania Business Insider u kome je citiran generalni direktor rumunske CEC banke koji je rekao da je blokirano 17000 platnih kartica zbog sumnje da je njihova bezbednost ugrožena.

U saopštenju CEC banke se kaže: "Banka je obaveštena da su mnoge kartice koje su izdale rumunske i banke u inostranstvu potencijalno kompromitovane preko međunardone baze podataka. Banka je odlučila da blokira kartice i izda nove kartice i PIN, bez dodatnih troškova, za brojne kartice iz svog portofolia."

U saopštenju se dalje navodi da klijenti banke nisu bili meta napada i da napad nije rezultat bilo kakve ranjivosti unutar bankarskog sistema.

I udruženje rumunskih banaka izdalo je svoje saopštenje u kome se kaže da je nekoliko rumunskih banaka upozoreno o napadima i o mogućoj ugroženosti podataka kreditnih kartica.

U saopštenju koje je objavljeno na veb sajtu udruženja između ostalog se kaže da oni ne očekuju da su ovim incidentom pogođeni vlasnici Visa kartica, ali pozivaju klijente koji primete sumnjive transakcije da kontaktiraju svoje banke kako bi razjasnili o čemu je reč.

Sličan incident se dogodio pre tri godine kada je američki procesor plaćanja Heartland Payment Systems obelodanio upad u svoje sisteme što je kompaniju koštalo oko 105 miliona dolara koliko je Heartland Payment Systems morao da izdvoji za naknade, kazne i druge troškove. Kasnije je haker Albert Gonzales priznao krivicu za rukovođenje napadom zbog čega je osuđen na 20 godina.

Naknadna istraga je pokazala da je ulazno mesto za napad bila ranjivost u mreži kao i da je u napadu korišćen SQL Injection exploit.

Dopuna vesti:

Kako piše Danas, bankomati Rajfajsen banke od jutros blokiraju sve kartice iz ''Viza'' sistema, zbog čega ne mogu da podižu novac na automatima. Prema nezvaničnim informacijama iz banaka, zbog hakerskog pokušaja upada u sistem, bankomati blokiraju sve kartice umesto kojih će u roku od sedam do deset dana biti izdate nove. Klijenti banaka će, do dobijanja novih kartica, moći da, uz ličnu kartu, podižu novac na šalterima banaka, navodi se na sajtu Radio televizije Kragujevac.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Facebook upozoren da njegove nove pametne naočare mogu ozbiljno da ugroze privatnost ljudi

Facebook upozoren da njegove nove pametne naočare mogu ozbiljno da ugroze privatnost ljudi

Vodeće regulatorno telo EU za pitanja privatnosti izrazilo je zabrinutost zbog Facebookovih pametnih Ray-Ban naočara koje tehnološki gigant sada p... Dalje

ExpressVPN stao iza svog direktora koji je umešan u špijunski skandal

ExpressVPN stao iza svog direktora koji je umešan u špijunski skandal

Prošle nedelje je objavljeno da je vodeća izraelska kompanija za sajber bezbednost, Kape Technologies, kupila ExpressVPN po ceni od skoro milijardu ... Dalje

Zašto cveta sajber kriminal na Telegramu

Zašto cveta sajber kriminal na Telegramu

Sajber kriminalci već godinama koriste Telegram, jer je šifrovan i lak za korišćenje. Prema istraživanju koje su sproveli Financial Times i Cybe... Dalje

Objavljen besplatni univerzalni ključ za dešifrovanje za žrtve ransomwarea REvil

Objavljen besplatni univerzalni ključ za dešifrovanje za žrtve ransomwarea REvil

Dobra vest za žrtve ransomwarea REvil: objavljen je besplatni univerzalni ključ za dešifrovanje fajlova koje je šifrovao ransomware. Kompanija Bit... Dalje

Microsoft uvodi prijavljivanje bez lozinke za Microsoft naloge

Microsoft uvodi prijavljivanje bez lozinke za Microsoft naloge

Microsoft proširuje svoju opciju prijavljivanja bez lozinke sa poslovnih korisnika koji koriste Azure Active Directory (AAD) na korisničke Microsoft... Dalje