Visa istražuje mogući upad u svoje sisteme, blokirane VISA kartice Rajfajsen banke

Vesti, 16.12.2011, 08:04 AM

Visa istražuje mogući upad u svoje sisteme, blokirane VISA kartice Rajfajsen banke

Kompanija Visa istražuje mogući upad u sisteme ovog procesora plaćanja u Evropi i u vezi sa tim istražuje se i mogućnost kompromitovanja 10000 kartica korisnika iz istočnoevropskih zemalja.

U saopštenju objavljenom u četvrtak između ostalog se kaže da pored istrage koja je u toku nakon što je kompanija obaveštena o mogućem narušavanju bezbednosti podataka, kompanija tesno sarađuje sa bankama kako bi se proverilo da li su vlasnici Visa kartica zaštićeni.

U saopštenju nije imenovan procesor niti država gde se dogodio upad u sisteme.

Saopštenje je usledilo samo dan nakon novinskog članka koji je objavio Romania Business Insider u kome je citiran generalni direktor rumunske CEC banke koji je rekao da je blokirano 17000 platnih kartica zbog sumnje da je njihova bezbednost ugrožena.

U saopštenju CEC banke se kaže: "Banka je obaveštena da su mnoge kartice koje su izdale rumunske i banke u inostranstvu potencijalno kompromitovane preko međunardone baze podataka. Banka je odlučila da blokira kartice i izda nove kartice i PIN, bez dodatnih troškova, za brojne kartice iz svog portofolia."

U saopštenju se dalje navodi da klijenti banke nisu bili meta napada i da napad nije rezultat bilo kakve ranjivosti unutar bankarskog sistema.

I udruženje rumunskih banaka izdalo je svoje saopštenje u kome se kaže da je nekoliko rumunskih banaka upozoreno o napadima i o mogućoj ugroženosti podataka kreditnih kartica.

U saopštenju koje je objavljeno na veb sajtu udruženja između ostalog se kaže da oni ne očekuju da su ovim incidentom pogođeni vlasnici Visa kartica, ali pozivaju klijente koji primete sumnjive transakcije da kontaktiraju svoje banke kako bi razjasnili o čemu je reč.

Sličan incident se dogodio pre tri godine kada je američki procesor plaćanja Heartland Payment Systems obelodanio upad u svoje sisteme što je kompaniju koštalo oko 105 miliona dolara koliko je Heartland Payment Systems morao da izdvoji za naknade, kazne i druge troškove. Kasnije je haker Albert Gonzales priznao krivicu za rukovođenje napadom zbog čega je osuđen na 20 godina.

Naknadna istraga je pokazala da je ulazno mesto za napad bila ranjivost u mreži kao i da je u napadu korišćen SQL Injection exploit.

Dopuna vesti:

Kako piše Danas, bankomati Rajfajsen banke od jutros blokiraju sve kartice iz ''Viza'' sistema, zbog čega ne mogu da podižu novac na automatima. Prema nezvaničnim informacijama iz banaka, zbog hakerskog pokušaja upada u sistem, bankomati blokiraju sve kartice umesto kojih će u roku od sedam do deset dana biti izdate nove. Klijenti banaka će, do dobijanja novih kartica, moći da, uz ličnu kartu, podižu novac na šalterima banaka, navodi se na sajtu Radio televizije Kragujevac.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Sofisticirana phishing kampanja koja cilja korisnike iPhonea poslednjih meseci ukazala je na slabost u Appleovom mehanizmu za resetovanje lozinke. Pre... Dalje

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka je upozorila korisnike da su se na društvenim mrežama pojavili lažni profili koji koriste ime i logo Mobi Banke i pozivaju korisnike da,... Dalje

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Ranije ovog meseca, Google je počeo da uvodi novu funkciju pod nazivom Google Search Generative Experience (SGE) u rezultate pretrage, koja pruža br... Dalje

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Stručnjaci kompanije Kaspersky upozorili su na alarmantan trend pojave fišing stranica koje se predstavljaju kao sajtovi legitimnih prodavaca koji n... Dalje

Uvedene sankcije protiv tri berze kriptovaluta zbog pomoći Rusiji

Uvedene sankcije protiv tri berze kriptovaluta zbog pomoći Rusiji

Kancelarija za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija (OFAC) sankcionisala je tri berze kriptovaluta zbog nuđenja usluga koje se k... Dalje