Windows 10 će automatski deinstalirati problematična ažuriranja

Vesti, 12.03.2019, 12:00 PM

Windows 10 će automatski deinstalirati problematična ažuriranja

Ako vas hvata panika svaki put kada treba da instalirate ažuriranja za Windows jer brinete da bi to moglo da dovede do rušenja sistema, onda je ovo dobra vest za vas.

Microsoft je dodao novu sigurnosnu meru koja će od sada automatski deinstalirati loše softverske nadogradnje instalirane na vašem sistemu ako Windows 10 otkrije grešku pri pokretanju, koja može biti posledica nekompatibilnosti ili problema u novom softveru.

U dokumentu koji je Microsoft objavio u ponedeljak, dan pre objavljivanja martovskog paketa ažuriranja, kaže se da baš kao što Windows "automatski instalira ažuriranja kako bi vaš uređaj bio siguran", operativni sistem će sada pokretati još jedan automatski proces za deinstaliranje problematičnih ažuriranja.

Od sada, ako primite sledeće obaveštenje na svom uređaju, to znači da je vaš računar sa operativnim sistemom Windows 10 nedavno oporavljen od greške pri pokretanju.

“Uklonili smo neke nedavno instalirane ispravke da bi se uređaj oporavio od greške pri pokretanju.”

Ako Windows 10 otkrije grešku, operativni sistem će pokušati da reši problem tako što će deinstalirati nedavno instalirane Windows ispravke, što će se raditi samo kada svi pokušaji automatskog oporavka ne uspeju.

Osim toga, ako dođe do takvih problema, Windows 10 će automatski blokirati instalaciju problematičnih ažuriranja u narednih 30 dana kako bi se osiguralo da se sistem može pokretati i raditi normalno.

U međuvremenu, Microsoft i njegovi partneri mogu istražiti problem i rešiti ga pre nego što se ažuriranje ponovo dostavi korisniku nakon 30 dana.

Korisnicima operativnog sistema Windows 10 koji smatraju da ispravke nije trebalo deinstalirati, Microsoft omogućava da ručno instaliraju ažuriranja drajvera ili “kvalitativne ispravke”.

Međutim, ako je Microsoft primetio da ta ažuriranja sprečavaju da se vaš sistem ispravno pokrene posle automatske ili ručne instalacije, Windows će ih ponovo deinstalirati.

Microsoft je zatražio od korisnika Windowsa da podele povratne informacije koristeći Feedback Hub, tako da kompanija može dijagnostikovati i rešavati probleme sa lošim ažuriranjima.

Ova nova sigurnosna mera, koja će korisnicima biti dostupna od danas, svakako bi pomogla mnogim korisnicima Windowsa da izađu na kraj sa problematičnim ažuriranjima i problemima koji su posledica takvih ažuriranja. S obzirom da kompanija danas objavljuje mesečni paket ažuriranja, nadamo se da nećemo biti u prilici da testiramo kako ova nova sigurnosna mera funkcioniše u praksi.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Microsoft povukao Huawei uređaje iz svoje online prodavnice

Microsoft  povukao Huawei uređaje iz svoje online prodavnice

Microsoft je još jedna od američkih kompanija za koju se očekuje da će prekinuti svoje veze sa Huaweijem nakon što je prošle nedelje američki ... Dalje

Procurela baza podataka sa informacijama o milionima korisnika Instagrama

Procurela baza podataka sa informacijama o milionima korisnika Instagrama

Istraživač Anurag Sen otkrio je ogromnu bazu podataka koja sadrži privatne kontakt informacije, uključujući brojeve telefona i email adrese oko ... Dalje

Za 11 godina stari laptop zaražen čuvenim malverima na aukciji ponuđeno skoro 1,3 miliona dolara

Za 11 godina stari laptop zaražen čuvenim malverima na aukciji ponuđeno skoro 1,3 miliona dolara

Laptop koji je namerno zaražen sa šest ozloglašenih malvera, uključujući čuvene malvere WannaCry i ILoveIou, prodaje se na aukciji u SAD kao um... Dalje

Sankcije protiv kompanije Huawei suspendovane na 90 dana, osnivač kompanije kaže da ih SAD potcenjuju

Sankcije protiv kompanije Huawei suspendovane na 90 dana, osnivač kompanije kaže da ih SAD potcenjuju

Osnivač kompanije Huawei, Ren Žengfej, komentarišući najnoviji potez američke administracije usmeren protiv kineske kompanije, rekao je da SAD "p... Dalje

Google priznao da je od 2005. deo lozinki korisnika G Suite čuvao u običnom tekstu

Google priznao da je od 2005. deo lozinki korisnika G Suite čuvao u običnom tekstu

Facebook nije jedina velika tehnološka kompanija koja čuva lozinke u obliku običnog teksta. Google je upozorio korisnike G Suite da je zbog "grešk... Dalje