Windows 10 će automatski deinstalirati problematična ažuriranja

Vesti, 12.03.2019, 12:00 PM

Windows 10 će automatski deinstalirati problematična ažuriranja

Ako vas hvata panika svaki put kada treba da instalirate ažuriranja za Windows jer brinete da bi to moglo da dovede do rušenja sistema, onda je ovo dobra vest za vas.

Microsoft je dodao novu sigurnosnu meru koja će od sada automatski deinstalirati loše softverske nadogradnje instalirane na vašem sistemu ako Windows 10 otkrije grešku pri pokretanju, koja može biti posledica nekompatibilnosti ili problema u novom softveru.

U dokumentu koji je Microsoft objavio u ponedeljak, dan pre objavljivanja martovskog paketa ažuriranja, kaže se da baš kao što Windows "automatski instalira ažuriranja kako bi vaš uređaj bio siguran", operativni sistem će sada pokretati još jedan automatski proces za deinstaliranje problematičnih ažuriranja.

Od sada, ako primite sledeće obaveštenje na svom uređaju, to znači da je vaš računar sa operativnim sistemom Windows 10 nedavno oporavljen od greške pri pokretanju.

“Uklonili smo neke nedavno instalirane ispravke da bi se uređaj oporavio od greške pri pokretanju.”

Ako Windows 10 otkrije grešku, operativni sistem će pokušati da reši problem tako što će deinstalirati nedavno instalirane Windows ispravke, što će se raditi samo kada svi pokušaji automatskog oporavka ne uspeju.

Osim toga, ako dođe do takvih problema, Windows 10 će automatski blokirati instalaciju problematičnih ažuriranja u narednih 30 dana kako bi se osiguralo da se sistem može pokretati i raditi normalno.

U međuvremenu, Microsoft i njegovi partneri mogu istražiti problem i rešiti ga pre nego što se ažuriranje ponovo dostavi korisniku nakon 30 dana.

Korisnicima operativnog sistema Windows 10 koji smatraju da ispravke nije trebalo deinstalirati, Microsoft omogućava da ručno instaliraju ažuriranja drajvera ili “kvalitativne ispravke”.

Međutim, ako je Microsoft primetio da ta ažuriranja sprečavaju da se vaš sistem ispravno pokrene posle automatske ili ručne instalacije, Windows će ih ponovo deinstalirati.

Microsoft je zatražio od korisnika Windowsa da podele povratne informacije koristeći Feedback Hub, tako da kompanija može dijagnostikovati i rešavati probleme sa lošim ažuriranjima.

Ova nova sigurnosna mera, koja će korisnicima biti dostupna od danas, svakako bi pomogla mnogim korisnicima Windowsa da izađu na kraj sa problematičnim ažuriranjima i problemima koji su posledica takvih ažuriranja. S obzirom da kompanija danas objavljuje mesečni paket ažuriranja, nadamo se da nećemo biti u prilici da testiramo kako ova nova sigurnosna mera funkcioniše u praksi.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Slack resetuje lozinke za naloge kompromitovane u napadu 2015. godine

Slack resetuje lozinke za naloge kompromitovane u napadu 2015. godine

Slack je na svom blogu objavio saopštenje u kome se kaže da su zbog novih informacija o incidentu koji se dogodio 2015. godine, prinuđeni da poniš... Dalje

Firefox će vas upozoravati kada otkrije da su vaše sačuvano korisničko ime i lozinka kompromitovani

Firefox će vas upozoravati kada otkrije da su vaše sačuvano korisničko ime i lozinka kompromitovani

Počev od Firefoxa 70, Mozilla želi da ima izveštaj pregledača kada bilo koja od vaših sačuvanih prijava bude pronađena među kompromitovanim pr... Dalje

Da li treba verovati aplikaciji FaceApp

Da li treba verovati aplikaciji FaceApp

Malo je verovatno da ovih dana niste videli fotografije bar nekih od svojih prijatelja koje su delo aplikacije FaceApp. Svi pričaju o ovoj aplikaciji... Dalje

Hakovana bugarska poreska agencija, procureli podaci 70% građana

Hakovana bugarska poreska agencija, procureli podaci 70% građana

Bugarska je pretrpela najveći gubitak podataka u svojoj istoriji, što je ugrozilo lične i finansijske podatke 5 miliona odraslih građana od ukupn... Dalje

Microsoftov softver proteran iz nemačkih škola zbog problema sa privatnošću korisnika

Microsoftov softver proteran iz nemačkih škola zbog problema sa privatnošću korisnika

Microsoft Office 365 više nije dozvoljen u školama u nemačkoj pokrajini Hesen, nakon što su lokalne vlasti odlučile da zabrane softver zbog niza ... Dalje