Windows 10 dobija novu zaštitu od malvera - funkciju koja blokira instalaciju Win32 programa

Vesti, 28.02.2017, 01:00 AM

Windows 10 dobija novu zaštitu od malvera - funkciju koja blokira instalaciju Win32 programa

Izgleda da Microsoft želi da korisnici u budućnosti počnu da se oslanjaju u mnogo većoj meri na Windows Store. Kompanija trenutno testira novu funkciju u Windowsu 10 koja sprečava instaliranje bilo kog programa koga nema u zvaničnoj prodavnici.

Jedna od novih funkcija koju će doneti Windows 10 Creators Update je mogućnost blokiranja instalacije Win32 softvera i ograničavanje operativnog sistema na aplikacije iz Windows Store.

To znači da administratori mogu blokirati naloge na Windows 10 računaru da instaliraju Win32 softver i tako sprečiti infekcije malverima.

Autori malvera uglavnom koriste Win32 aplikacije za širenje malicioznih fajlova, tako da njihovim blokiranjem i ograničavanjem Windows 10 uređaja na Windows Store, korisnici mogu dobiti dodatni sloj zaštite koji će pomoći sprečavanju infekcija malverima.

Nova funkcija će prikazivati upozorenje korisnicima svaki put kada pokušaju da instaliraju Win32 softver na računaru sa ovim ograničenjem. Obaveštenje da mogu da instaliraju samo aplikacije iz Windows Store će biti praćeno podsećanjem za korisnike da je Windows Store jedino "bezbedno i pouzdano" mesto da zadovolje svoje potrebe za softverom.

Nova funkcija će biti dostupna u svim izdanjima Windowsa 10, sa odgovarajućim podešavanjima u delu Apps & Features.

Korisnici će imati mogućnost da dozvole ili blokiraju instalaciju Win32 aplikacija, kao i alternativu da daju prioritet Windows Store aplikacijama bez blokiranja standardnog desktop softvera - time će se od korisnika verovatno tražiti da odobri instalaciju svaki put kad pokuša da instalira aplikaciju koja nije u prodavnici.

Win32, poznat i kao Windows API, je tehnologija koja je korišćena za rad celog ekosistema aplikacija u starijim verzijama Windowsa, sve do Windowsa 10, kada je Microsost zamenio Windows API sa Univesal Windows Platform (UWP). UWP aplikacije rade na svim savremenim Microsoftovim proizvodima, od telefona do igračkih konzola, a smatraju se mnogo bezbednijim, jer rade u sopstvenom bezbednom sandboxu, što sprečava aplikaciju da dođe do ključnih funkcija Windowsa.

Microsoft je nastavio da podržava starije Win32 aplikacije i posle objavljivanja Windowsa 10, kako ne bi odjednom uništio celokupan ekosistem aplikacija, što bi bilo ravno katastrofi i odvratilo bi mnoge korisnike od prelaska na Windows 10. Ipak, jasno je da Microsoft budućnost vidi sa UWP aplikacijama.

Nova funkcija će verovatno pomoći novim korisnicima da izbegnu infekcije sistema malicioznim softverom jer su Win32 programi glavni izvor virusa i malvera na Windows 10. Iako će ova funkcija ograničiti obim aplikacija koje možete instalirati, uvek možete pribeći Desktop App Coverteru u slučaju da vam je zaista neophodan Win32 softver.

Nova funkcija biće dobrodošla administratorima sistema i mreža u preduzećima, jer će im omogućiti da dozvole korisnicima da sami instaliraju aplikacije koje su im potrebne, ali uz istovremeno ograničavanje instalacija na bezbedne aplikacije iz Windows Store.

Uključivanje ove funkcije će samo blokirati instalaciju Win32 aplikacija, ali neće sprečavati njihovo pokretanje. Sistem administratori mogu instalirati proverene Win32 aplikacije, a zatim uključiti filter za instalacije, posle čega će korisnici ipak moći da koriste instalirane Win32 aplikacije.

Nova funkcija će biti dostupna u dolazećem Windows 10 Creators Updateu koji bi trebalo da stigne krajem aprila.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Sofisticirana phishing kampanja koja cilja korisnike iPhonea poslednjih meseci ukazala je na slabost u Appleovom mehanizmu za resetovanje lozinke. Pre... Dalje

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka je upozorila korisnike da su se na društvenim mrežama pojavili lažni profili koji koriste ime i logo Mobi Banke i pozivaju korisnike da,... Dalje

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Ranije ovog meseca, Google je počeo da uvodi novu funkciju pod nazivom Google Search Generative Experience (SGE) u rezultate pretrage, koja pruža br... Dalje

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Stručnjaci kompanije Kaspersky upozorili su na alarmantan trend pojave fišing stranica koje se predstavljaju kao sajtovi legitimnih prodavaca koji n... Dalje

Uvedene sankcije protiv tri berze kriptovaluta zbog pomoći Rusiji

Uvedene sankcije protiv tri berze kriptovaluta zbog pomoći Rusiji

Kancelarija za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija (OFAC) sankcionisala je tri berze kriptovaluta zbog nuđenja usluga koje se k... Dalje