YouTube ukida oglase za kanale koji propagiraju antivakcinalni sadržaj

Vesti, 26.02.2019, 00:30 AM

YouTube ukida oglase za kanale koji propagiraju antivakcinalni sadržaj

YouTube kanali koji propagiraju stavove antivakcinaškog pokreta više neće zarađivati od oglasa. YouTube je u petak zaustavio prikazivanje oglasa na nekim popularnim kanalima koji promovišu takve stavove.

YouTube je rekao da sadržaj koji je u službi akcivakcinaškog pokreta smatra "opasnim ili štetnim", te da kreatori takvog sadržaja više neće moći da zarađuju od oglašavanja. Kompanija kaže da to nije nova politika.

Neki kanali koji promovišu ovakav sadržaj neko vreme su zarađivali od oglasa kršeći politiku platforme, sve dok neki oglašivači nisu protestvovali kada su saznali da se njihovi oglasi prikazuju sa kontroverznim sadržajem.

“Imamo strogu politiku koja određuje na koje videe dopuštamo prikazivanje oglasa, a videi koji promovišu sadržaj protiv vakcinacije krše ta pravila. Mi energično sprovodimo ova pravila, i ako nađemo video koji ih krši, odmah preduzmemo korake i uklanjamo oglase”, rekao je portparol YouTubea u izjavi za Business Insider.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je propagandu protiv vakcina jednom od "10 vodećih globalnih pretnji zdravlju" 2019. godine.

"Svaka dezinformacija o medicinskim temama je posebno zabrinjavajuća", navodi se u saopštenju YouTubea.

Nekoliko kanala koji propagiraju antivakcinaške stavove i teorije zavere, uključujući VAXXED TV, LarryCook333 i iHealthTub, prikazivali su oglase, bez znanja oglašivača. Nekoliko kompanija je navodno zatražilo od YouTubea da zaustavi prikazivanje njihovih oglasa u ovim videima, dok je kompanija Vitacost, koja prodaje vitamine, u potpunosti povukla svoje oglase sa YouTubea.

YouTube je posle toga sprečio ove kanale da prikazuju oglase.

Pored odluke o uklanjanju reklama, iz YouTubea kažu da pokušavaju da olakšaju pronalaženje sadržaja o prednostima vakcinacije. Kompanija je takođe zaustavila prikazivanje antivakcinaških videa u listama preporuka.

Takođe je planirano postavljanje “informativnih panela" na stranicama u kojima bi se navodili sajtovi na kojima ljudi mogu sami proveriti činjenice.

“Kao i mnoge promene algoritma, ovi napori će biti postepeni i vremenom će postajati sve precizniji”, kažu iz YouTubea.

Osim YouTubea, pristalice pokreta protiv vakcinacije agresivno koriste i Facebook za propagiranje svojih stavova. Krajem prošle nedelje, Pinterest je blokirao pretragu sadržaja protiv vakcina koji je prisutan i na ovoj platformi.

Broj obolelih od bolesti koje se mogu sprečiti vakcinacijom naglo je povećan, što je dobrim delom rezultat propagande protiv vakcina koja se vrši na platformama društvenih mreža poslednjih godina. Antivakcinaški lobi zastupa stav da su vakcine štetne i da mogu uzrokovati autizam.

Kalifornijski kongresmen Adam Šif poslao je prošle nedelje direktoru Googlea Sundaru Pičaiju i direktoru Facebooka Marku Zakerbergu pismo u kome je izrazio zabrinutost zbog dezinformacija koje se objavljuju na sajtovima obe kompanije, koje “obeshrabruju roditelje da vakcinišu svoju decu, doprinoseći smanjenju stope vakcinacije koje bi moglo da zaustavi napredak postignut u rešavanju problema bolesti koje se mogu sprečiti vakcinacijom”.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Da li treba verovati aplikaciji FaceApp

Da li treba verovati aplikaciji FaceApp

Malo je verovatno da ovih dana niste videli fotografije bar nekih od svojih prijatelja koje su delo aplikacije FaceApp. Svi pričaju o ovoj aplikaciji... Dalje

Hakovana bugarska poreska agencija, procureli podaci 70% građana

Hakovana bugarska poreska agencija, procureli podaci 70% građana

Bugarska je pretrpela najveći gubitak podataka u svojoj istoriji, što je ugrozilo lične i finansijske podatke 5 miliona odraslih građana od ukupn... Dalje

Microsoftov softver proteran iz nemačkih škola zbog problema sa privatnošću korisnika

Microsoftov softver proteran iz nemačkih škola zbog problema sa privatnošću korisnika

Microsoft Office 365 više nije dozvoljen u školama u nemačkoj pokrajini Hesen, nakon što su lokalne vlasti odlučile da zabrane softver zbog niza ... Dalje

Tramp izjavio da će istražiti optužbe da Google sarađuje sa kineskom vladom

Tramp izjavio da će istražiti optužbe da Google sarađuje sa kineskom vladom

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je u utorak da će njegova administracija istražiti da li kompanija Google Alphabet Inc podržava kinesku ... Dalje

Hakovana presa za ispravljanje kose može zapaliti kuću

Hakovana presa za ispravljanje kose može zapaliti kuću

Istraživači tima Pen Test Partners hakovali su prese za ispravljanje kose koje proizvodi Glamouriser. Britanska firma se reklamira kao proizvođač ... Dalje