Za najveći broj infekcija macOS-a odgovorno je nekoliko moćnih trojanaca

Vesti, 11.08.2023, 09:30 AM

Za najveći broj infekcija macOS-a odgovorno je nekoliko moćnih trojanaca

Iako Appleov ekosistem i dalje ugrožava uži spektar pretnji od drugih popularnih operativnih sistema poput Microsoftovog Windowsa i Googleovog ChromeOS-a, istraživači iz kompanije Bitdefender upozoravaju da „ovaj lažni osećaj zaštite često znači da je malver napravljen da zarazi Mac računare bolje prilagođen ciljevima” sajber-kriminalaca.

„Akteri pretnji sada prave mnogo sofisticiranije malvere i mnogo puta ciljaju više platformi i arhitektura OS-a u istom napadu. Očekujemo da se postojeće pretnje razvijaju i vremenom postaju sve rafiniranije”, kaže Bogdan Botezatu, direktor istraživanja pretnji u Bitdefenderu.

Izveštaj kompanije je otkrio da su prošle godine korisnici Mac računara uglavnom bili na meti tri ključne pretnje - trojanci, potencijalno neželjene aplikacije (PUA) i reklamni softver - pri čemu su trojanci činili više od polovine (51,8%) otkrivenih pretnji.

Kada je reč o macOS trojancima, napadači koriste niz tehnika da bi inficirali uređaje. Ovo uključuje: društveni inženjering, kao što su neželjena pošta, fišing i društvene mreže, zatim, zlonamerno oglašavanje putem društvenih mreža ili veb sajtova i preuzimanja fajlova putem torrenta.

Najčešće korišćeni trojanci za napade na MacOS prošle godine bili su EvilQuest (52,7%), zatim Generic Trojan (22,4%), Exploit (8,2%), Flashback (2,7%) i Empire (2,6%).

Ovi malveri su se pokazali efikasnim zbog toga što mnogi korisnici ne uspevaju da konfigurišu odgovarajuća bezbednosna podešavanja i/ili primene namensko bezbednosno rešenje.

Botezatu je rekao i da okruženje macOS-a prolazi kroz značajne promene u pogledu količine i kvaliteta malvera.

Neželjene aplikacije, koje se obično nalaze kao besplatni softver, prepakovane aplikacije ili uslužne aplikacije, predstavljaju četvrtinu (25,3%) pretnji za macOS.

Neki PUA mogu da otmu pretraživač korisnika, menjaju podrazumevani pretraživač i instaliraju dodatke bez saglasnosti korisnika, a „veoma agresivni“ mogu da menjaju aplikacije, preuzimaju dodatni (neželjeni) softver i menjaju sistemska podešavanja.

Izveštaj je otkrio da su detekcije PUA na Mac računarima kripto-majneri, a 1% su uslužni programi za jailbreaking.

Bitdefender je rekao da su programeri „preplavili“ tržište takvim aplikacijama, od kojih su neke dovoljno ubedljive da navedu korisnike da onemoguće ograničenja i pokreću aplikacije iz bilo kog izvora.

Izveštaj je otkrio da je reklamni softver (adware), taktika koju programeri koriste za zaradu automatskim generisanjem reklama na ekranima korisnika, činio više od petine (22,6%) pretnji usmerenih na macOS.

Ovi malveri inficiraju sisteme nakon što korisnici svojevoljno preuzmu programe poput besplatnih programa, lažnih instalatera, softvera sa torrenta, piratske programe, otvare linkove i kliknu na reklame.

Botezatu je istakao još jednu zanimljivu novinu kada je reč o macOS-u, a to je razvoj veoma sofisticiranih malvera dizajniranih za sajber špijunažu.

„Kradljivci informacija kao što su Xloader i Macma i trojanci za različite platforme kao što su JokerSpy i WildPressure su samo neke od izuzetno moćnih pretnji koje su nedavno počele da ciljaju žrtve visokog profila. Za razliku od prosečnog malvera, ove pretnje su pažljivo napisane i ponekad koriste nezakrpljene ranjivosti, dok su druge sposobne da ciljaju više arhitektura, kao što su Intel x86 i ARM M1/M2“, objasnio je on.

Kako zaštititi Mac računare?

Bitdefender je primetio da je jedno od ključnih bezbednosnih problema sa Mac računarima to što korisnici „odlažu“ ažuriranje softvera i primenu Appleovih bezbednosnih zakrpa. Pored toga, „ogromna većina“ vlasnika Mac računara koristi starije generacije macOS-a koji ne dobijaju najnovija bezbednosna ažuriranja.

Foto: Tai Bui / Unsplash


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Google omogućio deljenje lozinki sa članovima porodice

Google omogućio deljenje lozinki sa članovima porodice

Google je ranije ove godine najavio da deljenje lozinki dolazi u Google menadžer lozinki, a sada je ova funkcija najzad dostupna korisnicima. Googleo... Dalje

Velika Britanija razmatra uvođenje dozvola za plaćanje otkupa za žrtve napada ransomwarea

Velika Britanija razmatra uvođenje dozvola za plaćanje otkupa za žrtve napada ransomwarea

Velika Britanija razmatra da promeni način na koji zemlja reaguje na napade ransomwarea tako što će od svih žrtava zahtevati da incidente prijave... Dalje

Mastercard najavio da će primenjivati generativnu veštačku inteligenciju za brže otkrivanja prevara

Mastercard najavio da će primenjivati generativnu veštačku inteligenciju za brže otkrivanja prevara

Mastercard je najavio da će primenjivati generativnu AI tehnologiju kako bi poboljšao otkrivanje prevara. Kompanija je rekla da veštačka inteligen... Dalje

YouTube postao leglo prevara

YouTube postao leglo prevara

Prevare koje se oslanjaju na socijalni inženjering odnosno manipulaciju ljudima i njihovu naivnost i neopreznost predstavljaju većinu sajber pretnj... Dalje

Policija ponovo zatvorila zloglasni hakerski sajt BreachForums

Policija ponovo zatvorila zloglasni hakerski sajt BreachForums

Policija je po drugi put za godinu dana preuzela kontolu nad zloglasnom platformom BreachForums, koja je poznata pre svega po prodaji ukradenih podata... Dalje