Zapad sprovodi „sajber sabotažu“ protiv Rusije, tvrdi zamenik ministra spoljnih poslova Rusije

Vesti, 31.10.2022, 03:00 AM

Zapad sprovodi „sajber sabotažu“ protiv Rusije, tvrdi zamenik ministra spoljnih poslova Rusije

Sjedinjene Države i Evropska unija sprovode kampanju „sajber sabotaže“ protiv Rusije, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova te zemlje Oleg Siromolotov, prenosi Record.

Sajber napadi na ruske „informacione resurse i infrastrukturne objekte značajno su porasli“ od početka rata u Ukrajini, rekao je on. Siromolotov, bivši zamenik šefa ruske obaveštajne službe FSB, rekao je za državnu novinsku agenciju RIA Novosti da su za te napade krive SAD i Evropska unija.

Iako Siromolotov nije izneo mnogo detalja o napadima, njegove tvrdnje o porastu sajber napada na zemlju podržavaju nedavna istraživanja kompanija za sajber bezbednost. Tako je slovačka kompanija ESET, na primer, nedavno otkrila da je početkom 2022. Rusija bila zemlja koja je najviše bila na meti ransomwarea.

Siromolotov je rekao da se Pentagon i Agencija za nacionalnu bezbednost (NSA) „hvale da sprovode ofanzivne operacije protiv drugih nezavisnih država pod izgovorom da štite „demokratiju i ljudska prava“. Ipak, Siromolotov nije pripisao SAD nijedan konkretan incident u Rusiji.

„Sofisticirana sajber sredstva se koriste da se naši građani obmanu, da se diskredituju akcije oružanih snaga Ruske Federacije i državnih organa“, rekao je on. „Nedavno su stručnjaci iz Harvard Kenedi škole prepoznali da su Sjedinjene Države svetski lider u propagandi i širenju laži“, dodao je on, iako je nejasno na šta je mislio.

Zamenik ministra je takođe optužio zapadne korporacije ili „monopole” za umešanost „u sprovođenje agresivnih planova”.

„Na čelu je zloglasni Microsoft, koji digitalnu nezavisnost država podređuje interesima SAD i na taj način olakšava potencijalne hakerske operacije.”

Siromolotov je optužio američku vojsku i obaveštajni aparat da „podstiču rusofobiju među međunarodnim hakerima“, ukazujući da deo napada na Rusiju sprovode nedržavni akteri.

U junu je još jedan portparol MIP-a, Aleksandar Krutskih, rekao da je više od 65.000 hakera iz Sjedinjenih Država, Turske, Gruzije i zemalja EU redovno učestvovalo u koordinisanim DDoS napadima” na ruske mete, dodajući da su „ukupno 22 hakerske grupe uključene u ilegalne operacije protiv Rusije”.

Oleg Šakirov, nezavisni ruski istraživač koji se bavi američko-ruskom sajber diplomatijom, rekao je za Record da je „od samog početka rata Rusija stalno bila na udaru proukrajinskih grupa, među kojima je i IT armija Ukrajine.

Ali pošto žrtve ponekad ne prijavljuju ove incidente, ali i zato što ih same hakerske grupe preuveličavaju , „teško je sagledati sveobuhvatnu sliku“ onoga što se dešava u Rusiji, dodao je Šakirov.

Postoje dokazi o uspešnim operacijama na Telegram kanalu za IT armiju Ukrajine, grupu volontera koja je rukovodila nizom različitih operacija, od DDoS napada protiv ruske Federalne poreske službe do distribucije fajlova ukradenih od ruskih kompanija.

Odgovarajući na pitanje RIA Novosti o sajber prevarama u Rusiji, zamenik ministra je naveo da su kriminalne grupe koje stoje iza toga „često podržavale američke obaveštajne agencije i njihovi saveznici“. On je rekao i da je „specijalna vojna operacija“ u Ukrajini poremetila njihove napade na Rusiju.

Photo by NataEv CH from Pexels


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google ima problem sa oglasima u pretrazi, upozorio je programer Džastin Poliačik, a njegove reči potvrdili su i istraživači kompanije Malwarebyt... Dalje

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Sajber kriminalci iz ransomware grupe ranije poznate kao HelloKitty objavili su da se naziv grupe menja u „HelloGookie“. Oni su objavili n... Dalje

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Istraživači kompanije Kasperski upozorili su na prevarante koji koriste sofisticiranu taktiku da ukradu Toncoine (TON) od korisnika Telegrama širom... Dalje

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Da posao sa ransomwareom cveta pokazuju i podaci o ransomware grupi Akira koja je za manje od godinu dana rada iznudila milione od na stotine pogođen... Dalje

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Prema podacima kompanije Check Point, Microsoft je brend koji se najviše zloupotrebljavao, u čak 38% svih phishing napada u prvom kvartalu 2024. Ovo... Dalje