Zašto hakeri koriste Dropbox za krađu lozinki

Vesti, 03.10.2023, 13:30 PM

Zašto hakeri koriste Dropbox za krađu lozinki

Istraživači Check Pointa primetili su fišing napade hakera koji koriste Dropbox za kreiranje lažnih stranica za prijavu koje vode do stranica na kojima se prikupljaju lozinke žrtava.

Ovi napadi su još jedan primer kako hakeri koriste legitimne servise kao što je Dropbox za BEC (Business Email Compromise) 3.0 napade. BEC 3.0 napadi su napadi u kojima se koriste legitimni sajtovi kao što je Dropbox za „pecanje“. Legitimnost ovih sajtova značajno otežava otkrivanje i zaustavljanje ovakvih napada. Osim Droboxa, za BEC 3.0 napade hakeri koriste i sajtove kao što su Google, QuickBooks, PayPal i druge.

Ovaj napad počinje imejlom koji dolazi direktno od Dropboxa. Ovo je standardni imejl koji stiže od Dropboxa, sa obaveštenjem za korisnika da postoji dokument za pregled.

Korisnik se usmerava na legitimnu Dropbox stranicu.

Iako stranica liči na OneDrive, URL se nalazi na Dropboxu.

Kada klikne na „Preuzmi dokument“, korisnik se usmerava na stranicu za prikupljanje akreditiva koja se hostuje van Dropboxa.

BEC napadi su prošli prilično brzu evoluciju. Pre samo nekoliko godina prevaranti su za takve napade koristili „poklon kartice“. To su bili mejlovi koji su navodno dolazili od generalnog direktora ili izvršnog direktora komapnije, u kojima se od zaposlenog zahtevalo da kupi „poklon kartice“. Hakeri su tada koristili poklon kartice za ličnu svrhe. Ovi imejlovi obično dolaze sa lažne Gmail adrese.

Sledeće što su napadači koristili su kompromitovani nalozi, bilo da je reč o kompromitovanom internom nalogu na primer, nekoga u finansijama, ili čak kompromitovanom nalogu partnera. Ovi napadi su još složeniji jer dolaze sa legitimne adrese.

Ali BEC 3.0 napadi, koje sada vidimo, su poprilično savršeni sa aspekta napadača. Skeniranje URL-a ih ne otkriva, jer napadači koriste Dropbox ili drugi legitimni sajt

S obzirom da je ove napade neverovatno teško zaustaviti i identifikovati, edukacija je od ključne važnosti. Korisnici treba da se zapitaju - da li poznajem ovu osobu koja mi šalje dokument? Čak i ako kliknete na dokument, sledeća stvar koju treba pitati je: da li OneDrive stranica na Dropbox dokumentu ima smisla? I prelazak miša preko URL-a na samoj stranici Dropboxa može biti od pomoći.

Ali baš zbog toga što je to previše zahteva za prosečnog korisnika, ovi napadi se povećavaju po učestalosti i intenzitetu.

Check Point je obavestio Dropbox o ovim napadima.Foto: Brett Jordan / Unsplash


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Policija ponovo zatvorila zloglasni hakerski sajt BreachForums

Policija ponovo zatvorila zloglasni hakerski sajt BreachForums

Policija je po drugi put za godinu dana preuzela kontolu nad zloglasnom platformom BreachForums, koja je poznata pre svega po prodaji ukradenih podata... Dalje

Zbog mogućih prevara Apple uklonio stotine hiljada naloga programera i korisničkih naloga iz AppStorea

Zbog mogućih prevara Apple uklonio stotine hiljada naloga programera i korisničkih naloga  iz AppStorea

Apple je objavio da je u periodu između 2020. i 2023. godine blokirao ukupno 7 milijardi dolara potencijalno lažnih transakcija, kao i lažne recenz... Dalje

Android i iOS će vas upozoravati na Bluetooth uređaje za praćenje

Android i iOS će vas upozoravati na Bluetooth uređaje za praćenje

Apple i Google uvode nove funkcije koje će upozoravati korisnike iOS-a i Androida na Bluetooth uređaje za praćenje. „Ovo će pomoći da se ... Dalje

Hakovan Europol, napadači prodaju podatke ukradene tokom napada

Hakovan Europol, napadači prodaju podatke ukradene tokom napada

Poznata hakerska grupa prodaje nešto za šta tvrde da su veoma osetljivi interni podaci koji su ukradeni početkom ovog meseca od Europola. Grupa &bd... Dalje

Dell objavio da su hakeri ukrali podatke 49 miliona kupaca

Dell objavio da su hakeri ukrali podatke 49 miliona kupaca

Dell je upozorio da su hakeri ukrali informacije o oko 49 miliona kupaca. Kompanija je na email adrese kupaca počela da šalje obaveštenja o komprom... Dalje