Zašto hakeri koriste Dropbox za krađu lozinki

Vesti, 03.10.2023, 13:30 PM

Zašto hakeri koriste Dropbox za krađu lozinki

Istraživači Check Pointa primetili su fišing napade hakera koji koriste Dropbox za kreiranje lažnih stranica za prijavu koje vode do stranica na kojima se prikupljaju lozinke žrtava.

Ovi napadi su još jedan primer kako hakeri koriste legitimne servise kao što je Dropbox za BEC (Business Email Compromise) 3.0 napade. BEC 3.0 napadi su napadi u kojima se koriste legitimni sajtovi kao što je Dropbox za „pecanje“. Legitimnost ovih sajtova značajno otežava otkrivanje i zaustavljanje ovakvih napada. Osim Droboxa, za BEC 3.0 napade hakeri koriste i sajtove kao što su Google, QuickBooks, PayPal i druge.

Ovaj napad počinje imejlom koji dolazi direktno od Dropboxa. Ovo je standardni imejl koji stiže od Dropboxa, sa obaveštenjem za korisnika da postoji dokument za pregled.

Korisnik se usmerava na legitimnu Dropbox stranicu.

Iako stranica liči na OneDrive, URL se nalazi na Dropboxu.

Kada klikne na „Preuzmi dokument“, korisnik se usmerava na stranicu za prikupljanje akreditiva koja se hostuje van Dropboxa.

BEC napadi su prošli prilično brzu evoluciju. Pre samo nekoliko godina prevaranti su za takve napade koristili „poklon kartice“. To su bili mejlovi koji su navodno dolazili od generalnog direktora ili izvršnog direktora komapnije, u kojima se od zaposlenog zahtevalo da kupi „poklon kartice“. Hakeri su tada koristili poklon kartice za ličnu svrhe. Ovi imejlovi obično dolaze sa lažne Gmail adrese.

Sledeće što su napadači koristili su kompromitovani nalozi, bilo da je reč o kompromitovanom internom nalogu na primer, nekoga u finansijama, ili čak kompromitovanom nalogu partnera. Ovi napadi su još složeniji jer dolaze sa legitimne adrese.

Ali BEC 3.0 napadi, koje sada vidimo, su poprilično savršeni sa aspekta napadača. Skeniranje URL-a ih ne otkriva, jer napadači koriste Dropbox ili drugi legitimni sajt

S obzirom da je ove napade neverovatno teško zaustaviti i identifikovati, edukacija je od ključne važnosti. Korisnici treba da se zapitaju - da li poznajem ovu osobu koja mi šalje dokument? Čak i ako kliknete na dokument, sledeća stvar koju treba pitati je: da li OneDrive stranica na Dropbox dokumentu ima smisla? I prelazak miša preko URL-a na samoj stranici Dropboxa može biti od pomoći.

Ali baš zbog toga što je to previše zahteva za prosečnog korisnika, ovi napadi se povećavaju po učestalosti i intenzitetu.

Check Point je obavestio Dropbox o ovim napadima.Foto: Brett Jordan / Unsplash


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Učestali napadi na korisnike Booking.com

Učestali napadi na korisnike Booking.com

Korisnici Booking.com sve češće su mete prevaranata, upozorila je firma za sajber bezbednost Panda Security. Iako Booking.com tvrdi da su njihovi s... Dalje

Apple zakrpio dve ranjivosti nultog dana koje se koriste u napadima

Apple zakrpio dve ranjivosti nultog dana koje se koriste u napadima

Apple je bio primoran da zakrpi još dve ranjivosti nultog dana, čime je njihov ukupan broj za godinu porastao na 20. Tehnološki gigant je rekao da ... Dalje

Istraživanje: Kada je reč o sajber bezbednosti godine su samo broj

Istraživanje: Kada je reč o sajber bezbednosti godine su samo broj

Kada je reč o sajber bezbednosti godine su izgleda samo broj. Ko daje prioritet bezbednosti na mreži? Ko preduzima najbolje mere kada se radi o priv... Dalje

Sutra se obeležava Međunarodni dan računarske bezbednosti

Sutra se obeležava Međunarodni dan računarske bezbednosti

30. novembra se obeležava Međunarodni dan računarske bezbednosti, događaj koji treba da nas podseti na važnost zaštite naših računara i život... Dalje

Hakeri napali slovenačke elektrane

Hakeri napali slovenačke elektrane

IT mreža Holdinga Slovenske elektrane (HSE), najvećeg slovenačkog proizvođača električne energije, koji je zaslužan za 60% domaće proizvodnje,... Dalje