Zašto sajber-kriminalci najviše ''vole'' Facebook

Vesti, 21.10.2020, 09:00 AM

Zašto sajber-kriminalci najviše ''vole'' Facebook

Amazon, Apple, Netflix, Facebook i WhatsApp su brendovi koje sajber-kriminalci najčešće biraju kada je reč napadima krađe identiteta i prevarama.

Facebook je ove godine bio najveći favorit sajber-kriminala za fišing napade. Nedavno je objavljeno da je u periodu od aprila do septembra ovde godine bilo 4,5 miliona pokušaja fišinga na Facebookovoj platformi.

Posle Facebooka, aplikacija WhatsApp je druga koju napadači najčešće zloupotrebljavaju za prevare ove vrste (3,7 miliona pokušaja fišinga), zatim Amazon (3,3 miliona pokušaja), Apple (3,1 milion pokušaja) i Netflix (2,7 miliona pokušaja).

Prema analizi koju je u utorak objavio Kaspersky, Googleovi servisi, YouTube, Gmail i Google Drive, zauzeli su šestu poziciju, sa ukupno 1,5 miliona pokušaja fišinga.

Treba napomenuti da mnogim od ovih veb servisa zaposleni u malim i srednjim preduzećima često pristupaju tokom rada, što potencijalno otvara rizike za osetljive korporativne podatke, upozorili su istraživači.

Facebookova neverovatna baza korisnika, više od 2,7 milijardi aktivnih korisnika mesečno, čini ovu platformu atraktivnom za sajber-kriminalce. To što Facebook ima pristup mnoštvu privatnih podataka korisnika, poput privatnih poruka, još jedan je razlog zašto napadači "vole" Facebook.

Ove nedelje objavljen je izveštaj koji je otkrio fišing napade na društvenu mrežu, odnosno na najmanje 450000 njenih korisnika koji su preko Messengera dobili link koji je izgledao kao link za YouTube video. Međutim, kada bi žrtve kliknule na link, bile bi preusmerene na više veb sajtova i na kraju bi završile na Facebook fišing stranici na kojoj su napadači prikupljali poverljive podatke žrtava.

Facebook je jedan od najčešće korišćenih veb servisa kada je reč o zaposlenima. Kaspersky je otkrio da su YouTube i Facebook dva glavna servisa kojima zaposleni u malim i srednjim preduzećima pristupaju sa uređaja firmi u kojima rade (Google Drive, Gmail i WhatsApp su odmah iza njih), što objašnjava “trend da su popularne aplikacije postale vredna platforma za prevarante“.

Sa druge strane, Facebook je takođe aplikacija koja je najčešće blokirana u kompanijama. Ostale najčešće blokirane aplikacije su Twitter, Pinterest, Instagram i LinkedIn.

Ipak, mesindžeri, servisi za deljenje fajlova ili email servisi obično se ne blokiraju, „verovatno zato što se često koriste za rad, kao i za lične potrebe“. Ove usluge, uključujući i Googleove usluge Gmail i Google Drive, često se i dalje koriste u ciljanim napadima sajber-kriminalaca.

Istraživači su rekli da bi kompanije trebalo da pripaze na nove popularne brendove, poput video aplikacije TikTok, sa velikim korisničkim bazama, na koje će prevaranti neizbežno hrliti zbog fišing napada i drugih prevara.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Sophos obaveštava korisnike da su procureli podaci onih koji su kontaktirali korisničku podršku

Sophos obaveštava korisnike da su procureli podaci onih koji su kontaktirali korisničku podršku

Proizvođač rešenja za zaštitu informacionih sistema sa sedištem u Velikoj Britaniji, kompanija Sophos, trenutno šalje email obaveštenja svojim ... Dalje

Robot usisivači vas mogu prisluškivati

Robot usisivači vas mogu prisluškivati

Ako planirate kupovinu, ili maštate o robot usisivaču, možda bi trebalo da imate na umu otkriće naučnika koji kažu da robot usisivači mogu pris... Dalje

Otkriveno kako je hakovano više od 300000 Spotify naloga

Otkriveno kako je hakovano više od 300000 Spotify naloga

Korisnici su se godinama žalili da su im Spotify nalozi hakovani a lozinke promenjene, da im se nove plejliste pojavljuju na profilima ili su njihovi... Dalje

Top 10 najčešće korišćenih lozinki u 2020.

Top 10 najčešće korišćenih lozinki u 2020.

Ovo je doba godine kada obično govorimo o lozinkama, odnosno da li se promenio odnos korisnika prema vlastitoj bezbednosti. Nakon analize 275 699 516... Dalje

Hakeri napali fudbalski klub Mančester Junajted

Hakeri napali fudbalski klub Mančester Junajted

Evropski fudbalski klub Mančester Junajted objavio je u petak da su pretrpeli sajber napad koji je uticao na njihove interne sisteme. Fudbalski klub ... Dalje