Zatvara se Joker's Stash, najveća prodavnica ukradenih kreditnih kartica

Vesti, 19.01.2021, 09:30 AM

Zatvara se Joker's Stash, najveća prodavnica ukradenih kreditnih kartica

Administrator Joker's Stasha, popularnog i jednog od najdugovečnijih sajtova mračnog veba za kupovinu ukradenih kreditnih kartica, najavio je u petak da će sajt trajno prestati sa radom sledećeg meseca. Ovu informaciju prenele su u svojim izveštajima dve firme - Gemini Advisory i Intel471.

Na više foruma objavljeno je da će sajt prestati sa radom 17. februara i da će svi serveri i rezervne kopije biti obrisani.

“Vreme je da zauvek odemo“, napisao je administrator sajta u poruci objavljenoj na jednom ruskom hakerskom forumu. „Nikada više nećemo otvoriti“, piše u istoj poruci velikim slovima kao upozorenje na moguće prevarante koji će pokušati da iskoriste ovu situaciju da bi zaradili lažno se predstavljajući.

“Joker odlazi u zasluženu penziju. Joker's Stash se zatvara", navodi se u objavi. “Kada smo se otvorili pre nekoliko godina, niko nije znao za nas. Danas smo jedno od najvećih tržišta kartica.”

Tačan razlog zatvaranja još uvek nije poznat.

Joker's Stash otvoren je 2014. godine i postao jedan od najvećih igrača u podzemnoj ekonomiji platnih kartica, sa prihodom od preko milijardu dolara. Sajt se proslavio ponudom sveže ukradenih podataka o platnim karticama i obećanjima o validnosti kartica. Neke od kartica su reklamirane kao ekskluzivne za Joker's Stash.

Međutim, tokom 2020. godine poslovanje sajta nije teklo glatko kao ranije, a prošlog meseca FBI i Interpol zaplenili su deo infrastrukture sajta i izazvali prekid u radu koji je, međutim, bio samo privremen.

Pre toga, u oktobru, aktivnost na sajtu je iznenada opala. Pred kraj tog meseca, administrator “JokerStash” objavio je da je zaražen sa Covid-19 i da je proveo nedelju dana u bolnici.

Pored toga, korisnici su se žalili da je kvalitet ponude sve lošiji kako se priliv svežih podataka smanjivao.

Gemini Advisory je procenio da je Joker's Stash zaradio više od milijardu dolara prodajom ukradenih podataka o kreditnim karticama. Administrator sajta je takođe vatreni pristalica kriptovalute. On je govorio da sav svoj prihod čuva u kriptovaluti. Imajući u vidu nedavni skok bitkoina, može se pretpostaviti da se vrednost bilo koje kriptovalute koju je JokerStash posedovao više nego udvostručila u poslednjih nekoliko nedelja. “On je već verovatno bio među najbogatijim sajber kriminalcima, a možda je taj skok umnožio njegovo bogatstvo, zaradivši mu dovoljno novca za penziju“, rekli su istraživači.

Iako je to vrlo dobar razlog za izlazak iz igre, administrator nije objasnio svoju odluku već je ponudio 30-dnevni grejs period za sve korisnike da isprazne račune.

Administrator sajta imao je i nekoliko oproštajnih saveta za sajber kriminalce.

“Takođe želimo da poželimo svim mladim i zrelim sajber-gangsterima da se ne izgube u potrazi za lakim novcem“, napisao je JokerStash. „Imajte na umu da vas čak i sav novac na svetu nikada neće učiniti srećnim i da su sve najvrednije stvari u ovom životu besplatne“.

Foto: Gemini Advisory


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Policijska upozorenja na hakerskim forumima: Odustanite od sajber kriminala

Policijska upozorenja na hakerskim forumima: Odustanite od sajber kriminala

Holandska policija počela je sa objavljivanjem upozorenja na hakerskim forumima na ruskom i engleskom jeziku u kojima se članovi pozivaju da odustan... Dalje

Kako hakeri mogu plaćati Mastercard karticom bez PIN-a koristeći je kao Visa karticu

Kako hakeri mogu plaćati Mastercard karticom bez PIN-a koristeći je kao Visa karticu

Grupa naučnika sa švajcarskog tehničkog univerziteta ETH u Cirihu otkrila je novu vrstu napada koji bi kriminalcima mogao omogućiti da prevare Po... Dalje

Ukrajina optužila ruske ''državne'' hakere za napade

Ukrajina optužila ruske ''državne'' hakere za napade

Ukrajinska vlada je saopštila da su ruski hakeri kompromitovali vladin sistem za razmenu fajlova sa ciljem širenja zlonamernih dokumenata u državni... Dalje

Firefox 86 donosi ''potpunu zaštitu od kolačića''

Firefox 86 donosi ''potpunu zaštitu od kolačića''

Kolačići se na veb sajtovima koriste već jako dugo. Početna ideja je bila da kolačići pomognu veb sajtovima da zapamte određene stvari o kor... Dalje

Kineski hakeri koristili hakerske alate američke obaveštajne agencije za napade na američke ciljeve

Kineski hakeri koristili hakerske alate američke obaveštajne agencije za napade na američke ciljeve

Kineski hakeri su “klonirali” i godinama koristili hakerski alat koji su ukrali od američke obaveštajne agencije za napade na Windows si... Dalje