Zatvara se Joker's Stash, najveća prodavnica ukradenih kreditnih kartica

Vesti, 19.01.2021, 09:30 AM

Zatvara se Joker's Stash, najveća prodavnica ukradenih kreditnih kartica

Administrator Joker's Stasha, popularnog i jednog od najdugovečnijih sajtova mračnog veba za kupovinu ukradenih kreditnih kartica, najavio je u petak da će sajt trajno prestati sa radom sledećeg meseca. Ovu informaciju prenele su u svojim izveštajima dve firme - Gemini Advisory i Intel471.

Na više foruma objavljeno je da će sajt prestati sa radom 17. februara i da će svi serveri i rezervne kopije biti obrisani.

“Vreme je da zauvek odemo“, napisao je administrator sajta u poruci objavljenoj na jednom ruskom hakerskom forumu. „Nikada više nećemo otvoriti“, piše u istoj poruci velikim slovima kao upozorenje na moguće prevarante koji će pokušati da iskoriste ovu situaciju da bi zaradili lažno se predstavljajući.

“Joker odlazi u zasluženu penziju. Joker's Stash se zatvara", navodi se u objavi. “Kada smo se otvorili pre nekoliko godina, niko nije znao za nas. Danas smo jedno od najvećih tržišta kartica.”

Tačan razlog zatvaranja još uvek nije poznat.

Joker's Stash otvoren je 2014. godine i postao jedan od najvećih igrača u podzemnoj ekonomiji platnih kartica, sa prihodom od preko milijardu dolara. Sajt se proslavio ponudom sveže ukradenih podataka o platnim karticama i obećanjima o validnosti kartica. Neke od kartica su reklamirane kao ekskluzivne za Joker's Stash.

Međutim, tokom 2020. godine poslovanje sajta nije teklo glatko kao ranije, a prošlog meseca FBI i Interpol zaplenili su deo infrastrukture sajta i izazvali prekid u radu koji je, međutim, bio samo privremen.

Pre toga, u oktobru, aktivnost na sajtu je iznenada opala. Pred kraj tog meseca, administrator “JokerStash” objavio je da je zaražen sa Covid-19 i da je proveo nedelju dana u bolnici.

Pored toga, korisnici su se žalili da je kvalitet ponude sve lošiji kako se priliv svežih podataka smanjivao.

Gemini Advisory je procenio da je Joker's Stash zaradio više od milijardu dolara prodajom ukradenih podataka o kreditnim karticama. Administrator sajta je takođe vatreni pristalica kriptovalute. On je govorio da sav svoj prihod čuva u kriptovaluti. Imajući u vidu nedavni skok bitkoina, može se pretpostaviti da se vrednost bilo koje kriptovalute koju je JokerStash posedovao više nego udvostručila u poslednjih nekoliko nedelja. “On je već verovatno bio među najbogatijim sajber kriminalcima, a možda je taj skok umnožio njegovo bogatstvo, zaradivši mu dovoljno novca za penziju“, rekli su istraživači.

Iako je to vrlo dobar razlog za izlazak iz igre, administrator nije objasnio svoju odluku već je ponudio 30-dnevni grejs period za sve korisnike da isprazne račune.

Administrator sajta imao je i nekoliko oproštajnih saveta za sajber kriminalce.

“Takođe želimo da poželimo svim mladim i zrelim sajber-gangsterima da se ne izgube u potrazi za lakim novcem“, napisao je JokerStash. „Imajte na umu da vas čak i sav novac na svetu nikada neće učiniti srećnim i da su sve najvrednije stvari u ovom životu besplatne“.

Foto: Gemini Advisory


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Verifikacija u dva koraka za Google naloge uskoro će biti podrazumevana

Verifikacija u dva koraka za Google naloge uskoro će biti podrazumevana

Google želi da podstakne sve svoje korisnike da počnu da koriste verifikaciju u dva koraka koja može sprečiti hakere da preuzmu kontrolu nad naloz... Dalje

Danas je Svetski Dan lozinke

Danas je Svetski Dan lozinke

Danas je Svetski Dan lozinke, koji se od 2013. godine obeležava prvog četvrka u maju. Dan lozinke obeležava se deveti put na inicijativu kompanije ... Dalje

Dell objavio zakrpu za više stotina modela računara zbog opasnog baga

Dell objavio zakrpu za više stotina modela računara zbog opasnog baga

Dell je objavio sigurnosnu zakrpu koja ispravlja greške u svim Dellovim računarima, tabletima i laptopovima isporučenim od 2009. godine, kao i uput... Dalje

Facebook rekao da ćemo šifrovanje poruka u Messengeru i Instagramu sačekati još neko vreme

Facebook rekao da ćemo šifrovanje poruka u Messengeru i Instagramu sačekati još neko vreme

Pre dve godine, direktor Facebooka Mark Zakerberg najavio je viziju društvenih mreža usresređenih na privatnost korisnika, koja će biti izgrađena... Dalje

Appleova nova pravila u vezi praćenja korisnika će promeniti veb, evo zašto se ta promena ne sviđa Facebooku

Appleova nova pravila u vezi praćenja korisnika će promeniti veb, evo zašto se ta promena ne sviđa Facebooku

I Apple i Facebook su tehnološke kompanije, ali su veoma različite. Apple je prošle godine najveći deo profita od 274,5 milijardi dolara ostvario... Dalje