Zavirite na forume internet podzemlja: o čemu pričaju hakeri

Vesti, 24.03.2021, 10:30 AM

Zavirite na forume internet podzemlja: o čemu pričaju hakeri

Istraživanje koje je sproveo Digital Shadows na forumima “mračnog veba”otkrilo je kako hakeri razmenjuju iskustva o tome kako izbeći zatvor i šta raditi kada im je policija za petama.

U intervjuu koji je prošlog meseca objavio Cisco Talos, čovek koji stoji iza ransomwarea LockBit je rekao da je „najbolja država“ za takav posao Rusija. Kao razloge zašto je uplovio u te vode on je naveo to što su programeri potcenjeni i što malo zarađuju.

Istražujući forume internet podzemlja sa ruskog govornog područja, istraživači Digital Shadowsa su primetili da sajber-kriminalci smatraju da policija neće praviti problem ako su SAD ili EU na meti njihovih napada ali da onog trenutka kada rade protiv kompanija, institucija ili građana bilo koje države bivšeg Sovjetskog Saveza, onda će imati problem sa policijom.

Kada je reč o putovanjima u inostranstvo, korisnici foruma smatraju da ovaj prividni "mirovni sporazum" traje samo dok ne pređete granicu. Jedan od njih je rekao:

„[Sajber kriminalci] žive mirno u Rusiji, odluče da odu na odmor u inostranstvo i to je to, čak ni ne izađu sa aerodroma bez lisica na rukama.“

Na forumima se takođe intenzivno raspravlja o praksama operativne bezbednosti (OPSEC), a korisnici foruma razgovaju o načinima kako izbeći hapšenje i ostati anoniman. Pominju se sve opcije, od virtuelnih do fizičke sigurnosti.

Šifrovanje ili brisanje hard diska spominje se kao način za ometanje istraga. Međutim, nije svaki korisnik foruma siguran da je to magično rešenje, jer „da je sve tako jednostavno, onda veliki slučajevi nikada ne bi bili rešeni“.

Posebno se upozorava na rane greške u kriminalnoj karijeri koje mogu kasnije doći glave onima koji ih naprave na početku, jer ih je teško ispraviti. Mnogim kriminalcima su “karijere” propale jer su onda kada su odlučili da se otisnu u te vode, upotrebili e-mail adresu supružnika, ili zaboravili da prikriju svoju IP adresu ili su nepažnjom otkrili svoje pravo ime i adresu. „A kad jednom shvatite svoju grešku, možda će biti kasno“, kažu istraživači.

Pored navedenog, na forumima se razgovara i o saradnji. Iako mnogi veruju da bi ih drugi korisnici mračnog veba “prodali”, drugi kažu da uspostavljanje veza sa “kolegama” može doneti napredak u karijeri.

Digital Shadows je primetio da neki korisnici foruma smatraju da će “pre ili kasnije” policija dobiti informacije o njima, a drugi su zabrinuti zbog mogućeg policijskog nasilja prilikom hapšenja.

Ipak, ima i onih koji su optimisti kada govore o perspektivi krivičnog gonjenja. Zakoni još uvek pokušavaju da sustignu evoluciju sajber kriminala, a neki računaju na mogućnost davanja mita i štede za to kako bi izbegli krivično gonjenje.

Istraživači kažu da kao i oni koji su ciljevi njihovih napada, i sajber-kriminalci moraju da vode računa o svojoj bezbednosti. Šta više, ovi drugi moraju da brinu o mnogim stvarima, kako ne bi napravili kobnu grešku.

“Mora da je prilično zamorno”, kažu istraživači dodajući da sajber-kriminalci moraju stalno da se osvrću oko sebe, da ispravljaju greške koje su eventualno napravili i i smišljaju nove načine da prevare tehnologiju koja se koristi za njihovo praćenje.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Chrome više neće prikazivati HTTPS indikator na sigurnim sajtovima

Chrome više neće prikazivati HTTPS indikator na sigurnim sajtovima

Google već godinama ulaže napore da podstakne veb sajtove na korišćenje HTTPS-a. Da bi dodatno podstakao programere da koriste samo HTTPS na svo... Dalje

WeTransfer se zloupotrebljava za krađu lozinki, oprezno sa e-mailovima koje dobijate od WeTransfera

WeTransfer se zloupotrebljava za krađu lozinki, oprezno sa e-mailovima koje dobijate od WeTransfera

WeTransfer, servis za deljenje fajlova koji su suviše veliki da biste ih mogli poslati e-mailom, trenutno se zloupotrebljava za krađu Office 365 e-m... Dalje

Zoom pristao da plati 86 miliona dolara zbog ugrožavanja privatnosti korisnika i hakerskih upada u sesije

Zoom pristao da plati 86 miliona dolara zbog ugrožavanja privatnosti korisnika i hakerskih upada u sesije

Platforma za video konferencije Zoom pristala je da plati 86 miliona dolara za rešavanje kolektivne tužbe zbog ugrožavanja privatnosti korisnika u ... Dalje

Izrael pokrenuo istragu protiv proizvođača špijunskog softvera Pegaz

Izrael pokrenuo istragu protiv proizvođača špijunskog softvera Pegaz

Izraelske vlasti pokrenule su istragu protiv proizvođača softvera za nadzor, izraelske kompanije NSO Grupa, zbog izveštaja koji je nedavno objavio ... Dalje

Ucenjeni ucenjivači: Napadnut forum ransomware bande, napadač traži 5000 dolara

Ucenjeni ucenjivači: Napadnut forum ransomware bande, napadač traži 5000 dolara

Rebrendiranje ransomware bande Babuk čini se ne ide baš najbolje. Izgleda da je ova kriminalna grupa i sama postala žrtva ucene. Poslednji poduhvat... Dalje