Zbog hakovanja nemačkog parlamenta EU uvele sankcije Rusiji

Vesti, 23.10.2020, 00:30 AM

Zbog hakovanja nemačkog parlamenta EU uvele sankcije Rusiji

Evropska unija uvela je juče sankcije Rusiji zbog hakovanja nemačkog parlamenta (Bundestag) 2015. godine.

Sankcije će se primenjivati na GRU (ruska Glavna obaveštajna uprava), vojnoobaveštajnu agenciju koja je deo ruske vojske i dvojicu njenih oficira.

Dvojica oficira GRU identifikovana su kao Dmitrij Badin i Igor Kostjukov.

Zvaničnici EU rekli su da je Badin bio deo tima ruskih vojnih obaveštajnih oficira koji su hakovali IT mrežu Bundestaga između aprila i maja 2015.

„Sajber-napad na nemački savezni parlament bio je usmeren na informativni sistem parlamenta i uticao je na njegov rad nekoliko dana. Ukradena je značajna količina podataka a to je uticalo i na email naloge nekoliko poslanika, kao i kancelarke Angele Merkel”, kaže se u saopštenju EU.

Kostjukov je sankcionisan zbog svoje pozicije u GRU. Naime, Igor Kostjukov je trenutni šef Glavne uprave Generalštaba oružanih snaga Ruske Federacije (GU/GRU), gde je ranije bio prvi zamenik šefa. Jedna od jedinica pod njegovom komandom je 85. glavni centar za specijalne usluge (GTsSS), poznat i kao „Vojna jedinica 26165“, koja je u industriji sajber bezbednosti poznatija pod nazivima „APT28“, „Fancy Bear“, „Sofacy“, „Pawn Storm“ i „Strontium“.

“U tom svojstvu, Igor Kostjukov je odgovoran za sajber-napade koje izvodi GTsSS, uključujući i one sa značajnim efektom koji predstavljaju spoljnu pretnju Uniji ili njenim državama članicama”, rekla je EU.

Nemačke vlasti zalažu se za zvanične sankcije EU protiv Rusije zbog hakovanja 2015. još od početka ove godine kada su podnele zvaničnu prijavu protiv Badina.

Ruske vlasti su rekle da Nemačka nikada nije pružila nikakve dokaze u vezi sa hakovanjem Bundestaga 2015. i optužbama protiv Badina, optužujući nemačku vladu da se zalaže za sankcije, a da zapravo ne želi da oficira GRU izvede na sud.

Badin je i u SAD optužen za niz napada, poput sajber-napada na Svetsku antidoping agenciju (WADA), Organizaciju za zabranu hemijskog oružja (OPCW) i širenje dezinformacija u SAD.

Ovo je drugi put da EU ove godine uvodi sankcije protiv ruskih hakera.

Zvaničnici Brisela sankcionisali su četvoricu službenika GRU krajem jula zbog pokušaja hakovanja WiFi mreže OPCW u Holandiji u aprilu 2018. Takođe su izrečene sankcije protiv kineskih i severnokorejskih hakera.

Sankcije podrazumevaju zabranu putovanja i zamrzavanje imovine. Građanima i firmama u EU zabranjeno je da učestvuju u transakcijama sa bilo kojim sankcionisanim entitetima.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Sophos obaveštava korisnike da su procureli podaci onih koji su kontaktirali korisničku podršku

Sophos obaveštava korisnike da su procureli podaci onih koji su kontaktirali korisničku podršku

Proizvođač rešenja za zaštitu informacionih sistema sa sedištem u Velikoj Britaniji, kompanija Sophos, trenutno šalje email obaveštenja svojim ... Dalje

Robot usisivači vas mogu prisluškivati

Robot usisivači vas mogu prisluškivati

Ako planirate kupovinu, ili maštate o robot usisivaču, možda bi trebalo da imate na umu otkriće naučnika koji kažu da robot usisivači mogu pris... Dalje

Otkriveno kako je hakovano više od 300000 Spotify naloga

Otkriveno kako je hakovano više od 300000 Spotify naloga

Korisnici su se godinama žalili da su im Spotify nalozi hakovani a lozinke promenjene, da im se nove plejliste pojavljuju na profilima ili su njihovi... Dalje

Top 10 najčešće korišćenih lozinki u 2020.

Top 10 najčešće korišćenih lozinki u 2020.

Ovo je doba godine kada obično govorimo o lozinkama, odnosno da li se promenio odnos korisnika prema vlastitoj bezbednosti. Nakon analize 275 699 516... Dalje

Hakeri napali fudbalski klub Mančester Junajted

Hakeri napali fudbalski klub Mančester Junajted

Evropski fudbalski klub Mančester Junajted objavio je u petak da su pretrpeli sajber napad koji je uticao na njihove interne sisteme. Fudbalski klub ... Dalje