Zdravstveni radnici uhapšeni zbog prodaje podataka o COVID-19 pacijentima

Vesti, 01.02.2021, 09:00 AM

Zdravstveni radnici uhapšeni zbog prodaje podataka o COVID-19 pacijentima

Holandska policija uhapsila je dva radnika Službe za javno zdravlje (GGD) zbog navodne krađe podataka o COVID-19 pozitivnim pacijentima, koje su osumnjičeni navodno nudili na prodaju na internetu raznim sajber-kriminalcima.

Hapšenja su usledila nakon što je lokalna medijska kuća RTL Nieuws otkrila lične podatke iz dva sistema GGD-a, koji čuvaju informacije o pacijentima pozitivnim na COVID-19, kako se prodaju u aplikacijama poput Telegrama.

Policija je saopštila da je GGD prijavila krađu ličnih podataka iz svojih sistema 22. januara.

„Tim za sajber-kriminal policije Centralne Holandije odmah je započeo istragu“, navodi se u policijskom izveštaju. „Ova istraga je ubrzo dovela do dvojice zaposlenih u GGD call centru. Osumnjičeni su u subotu uveče bili u Amsterdamu, gde su uhapšeni i smešteni u pritvor.”

Uhapšeni su jedan 21-godišnjak i jedan 23-godišnjak a policija im je prilikom pretresa njihovih stanova zaplenila računare.

Istraga je u toku, a vlasti nisu odbacile mogućnost novih hapšenja. U policijskom izveštaju se navodi da su među ličnim podacima koje su osumnjičeni prodavali imena, datumi rođenja i adrese pacijenata.

Istraga RTL Nieuws otkrila je da su privatni podaci mesecima nuđeni na prodaju u velikim čet grupama, uključujući Snapchat i Wickr, po cenama koje se za određene osobe kreću između 30 i 50 evra.

„Od nekoga ćete dobiti kućnu i e-mail adresu, telefon i broj socijalnog osiguranja“, objasnio je RTL Nieuws. „Ostali nalozi nude velike skupove podataka koji sadrže privatne podatke desetina hiljada Holanđana. Kriminalci za to naplaćuju hiljade evra.“

Krađa podataka i ilegalna trgovina informacijama naterala je GGD da sprovede dodatne mere bezbednosti, uključujući i zahtev od svakog zaposlenog da potpiše ugovor o poverljivosti i preda “sertifikat o dobrom ponašanju”.

Ovaj incident može imati ozbiljne pravne i finansijske posledice po GGD, jer je u pitanju ozbiljno narušavanje privatnosti i bezbednosti podataka i pacijenata, ocenila je holandska Agencija za zaštitu podataka koja je odmah zatražila objašnjenje od GGD-a.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Lažna banda DarkSide ucenjuje kompanije

Lažna banda DarkSide ucenjuje kompanije

Prošlog meseca grupa koja stoji iza ransomwarea DarkSide napala je Colonial Pipeline, najveći naftovod u Sjedinjenim Državama. Napad je bio toliko... Dalje

Posle nedavnih hapšenja ransomware Clop ponovo u igri

Posle nedavnih hapšenja ransomware Clop ponovo u igri

Ransomware Clop je ponovo u igri - nakon nedavnih hapšenja, grupa koja stoji iza ovog ransomwarea je počela da navodi nove žrtve na svom sajtu gde ... Dalje

Rusija zabranila upotrebu Opera VPN i VyprVPN i označila ih kao pretnje

Rusija zabranila upotrebu Opera VPN i VyprVPN i označila ih kao pretnje

Ruska savezna služba za nadzor u oblasti telekomunikacija, informacionih tehnologija i masovnih komunikacija Roskomnadzor zabranila je upotrebu Opera... Dalje

NATO upozorio da će sajber napade tretirati na isti način kao oružani napad

NATO upozorio da će sajber napade tretirati na isti način kao oružani napad

NATO je upozorio da je spreman da sajber napade tretira na isti način kao oružani napad na bilo koga od saveznika i reaguje vojnim odgovorom protiv ... Dalje

Bajden i Putin na samitu G7 o izručenju optuženih hakera

Bajden i Putin na samitu G7 o izručenju optuženih hakera

Diskusija o izručenju optuženih hakera iz Rusije u SAD mogla bi biti na dnevnom redu ove nedelje kada se američki predsednik Džo Bajden bude sasta... Dalje