Zloglasni market Dark Weba AlphaBay ponovo radi

Vesti, 16.08.2021, 10:30 AM

Zloglasni market Dark Weba AlphaBay ponovo radi

Nekada veoma popularan pa ugašen market Dark Weba AlphaBay ponovo radi, nakon što ga je administrator originalnog projekta ponovo pokrenuo prošlog vikenda.

Nekadašnji i sadašnji administrator je najavio planove o platformi za darknet prodavnice sa fokusom na anonimnost.

AlphaBay je počeo sa radom 2014. godine i postao je najveće tržište mračnog veba. Posao je stao posle policijske akcije 5. jula 2017. Policija je tada na Tajlandu uhapsila Aleksandra Keza, kanadskog državljanina koji je na internetu bio poznat kao Alpha02/Admin, jedan od dvojice administratora AlphaBaya.

Neko ko se krio iza pseudonima DeSnake je bio drugi partner, odgovoran za bezbednost marketa. On nikada nije uhvaćen.

Krajem prošle nedelje, DeSnake je na jednom forumu mračnog veba objavio da se AlphaBay ponovo otvorio i da je spreman za posao.

Tom Robinson, suosnivač kompanije Elliptic, pronašao je DeSnakeove poruku zajednici, u kojoj se on predstavlja kao „administrator bezbednosti i suosnivač AlphaBaya“.

DeSnake je dao svoj originalni javni PGP ključ korišćen u doba procvata njegovog sajta kako bi dokazao svoje tvrdnje, omogućavajući tako svima koji žele da provere njegov identitet. Jedan korisnik foruma je to i uradio i potvrdio da DeSnake govori istinu. Još jedan korisnik foruma je potvrdio identitet administratora pošto je prethodno vodio sa njim privatne razgovore o stvarima za koje je rekao da je mogao da ih zna samo neko ko je bio “član osoblja AlphaBaya”.

Ipak, u zajednici postoji strah da DeSnake sada možda radi za policiju.

U poruci koju je postavio na forumu, DeSnake je rekao da žele da postave nove standrade za održivi model i da izgrade “profesionalno vođeno, anonimno, sigurno tržište”.

Međutim, DeSnake želi i više od toga - da razvije autonomnu i anonimnu Decentralizovanu tržišnu mrežu gde svako može da postavi svoju prodavnicu. Iz njegovog opisa, to bi izgledalo kao Amazon na mračnom vebu.

DeSnake je rekao da je novi AlphaBay napravljen da traje i da pruži zaštitu od policije. On je reklamirao automatizovani sistem AlphaGuard koji garantuje svim korisnicima/prodavcima da u svakom trenutku mogu da pristupe svojim novčanicima. Drugi sistem koji postoji je Automatsko rešavanje sporova, za rešavanje problema između kupaca i prodavaca bez intervencije moderatora.

Najzad, DeSnake je objavio i pravila za novi AlphaBay kako bi se izbeglo privlačenje nepotrebne pažnje policije: nema naručivanja ubistava, nema oružja, pornografije, fentanila ili supstanci na bazi fentanila, nema vakcina protiv Covid-19, doksinga, ransomwarea, ali i što je veoma zanimljivo, na novom AlphaBayu ne sme biti nikakvih podataka iz Rusije, Belorusije, Kazahstana, Jermenije i Kirgistana (podaci vlade, institucija, kompanija i građana). Ovo poslednje je tipično za sajber kriminalce koji su vezani za zemlje bivšeg SSSR-a, koji žele da izbegnu probleme sa vlastima svojih zemalja.

U danima kada je bio na vrhuncu, AlphaBay je imao 200.000 korisnika i 40.000 prodavaca. Na sajtu je bilo više od 250.000 oglasa samo za narkotike, a osim toga, u ponudi su bila lažna i ukadena dokumenta, malveri, hakerski alati, oružje i razne usluge.

Procenjuje se da je AlphaBay od svog nastanka ostvario promet od najmanje milijardu dolara u kriptovaluti. Poređenja radi, zloglasni SilkRoad je imao nešto više od 950.000 korisnika i oko 14.000 oglasa koji su uglavnom nudili narkotike. Za dve godine rada SilkRoada, ostvaren je promet od 1,2 milijarde dolara.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Hakovan OpenSubtitles, ukradeni podaci 7 miliona korisnika

Hakovan OpenSubtitles, ukradeni podaci 7 miliona korisnika

OpenSubtitles, popularni veb sajt na kome možete naći titlove za filmove, objavio je da je hakovan prošle godine i da je posle napada plaćena otk... Dalje

Microsoft Edge dobija novu zaštitu od hakerskih napada

Microsoft Edge dobija novu zaštitu od hakerskih napada

Microsoft je dodao Edgeu novu funkciju koja je dostupna na beta kanalu a koja će ublažiti eksploataciju nepoznatih ranjivosti. Nova funkcija je deo... Dalje

Nova godina nije počela dobro za sajber kriminalce: ugašen VPN koji je korišćen za širenje ransomwarea

Nova godina nije počela dobro za sajber kriminalce: ugašen VPN koji je korišćen za širenje ransomwarea

VPNLab.net koji su sajber kriminalci koristili za distribuciju ransomwarea i malvera, i ali i za druge kriminalne aktivnosti uklonjen je sa mreže 17.... Dalje

Telegram postao ''sigurna kuća'' za sajber kriminalce koji prodaju ukradene platne kartice

Telegram postao ''sigurna kuća'' za sajber kriminalce koji prodaju ukradene platne kartice

Sajber kriminalci sve više zloupotrebljavaju Telegram za prodaju ukradenih finansijskih podataka anonimnim korisnicima aplikacije, kažu istraživač... Dalje

Safari ima bag koji može otkriti vaše lične podatke i ono što pretražujete

Safari ima bag koji može otkriti vaše lične podatke i ono što pretražujete

Zbog greške u Safariju 15 može doći do curenja informacija o pretraživanju, a takođe i nekih od ličnih podataka povezanih sa korisnikovim Google... Dalje