Zloglasni market Dark Weba AlphaBay ponovo radi

Vesti, 16.08.2021, 10:30 AM

Zloglasni market Dark Weba AlphaBay ponovo radi

Nekada veoma popularan pa ugašen market Dark Weba AlphaBay ponovo radi, nakon što ga je administrator originalnog projekta ponovo pokrenuo prošlog vikenda.

Nekadašnji i sadašnji administrator je najavio planove o platformi za darknet prodavnice sa fokusom na anonimnost.

AlphaBay je počeo sa radom 2014. godine i postao je najveće tržište mračnog veba. Posao je stao posle policijske akcije 5. jula 2017. Policija je tada na Tajlandu uhapsila Aleksandra Keza, kanadskog državljanina koji je na internetu bio poznat kao Alpha02/Admin, jedan od dvojice administratora AlphaBaya.

Neko ko se krio iza pseudonima DeSnake je bio drugi partner, odgovoran za bezbednost marketa. On nikada nije uhvaćen.

Krajem prošle nedelje, DeSnake je na jednom forumu mračnog veba objavio da se AlphaBay ponovo otvorio i da je spreman za posao.

Tom Robinson, suosnivač kompanije Elliptic, pronašao je DeSnakeove poruku zajednici, u kojoj se on predstavlja kao „administrator bezbednosti i suosnivač AlphaBaya“.

DeSnake je dao svoj originalni javni PGP ključ korišćen u doba procvata njegovog sajta kako bi dokazao svoje tvrdnje, omogućavajući tako svima koji žele da provere njegov identitet. Jedan korisnik foruma je to i uradio i potvrdio da DeSnake govori istinu. Još jedan korisnik foruma je potvrdio identitet administratora pošto je prethodno vodio sa njim privatne razgovore o stvarima za koje je rekao da je mogao da ih zna samo neko ko je bio “član osoblja AlphaBaya”.

Ipak, u zajednici postoji strah da DeSnake sada možda radi za policiju.

U poruci koju je postavio na forumu, DeSnake je rekao da žele da postave nove standrade za održivi model i da izgrade “profesionalno vođeno, anonimno, sigurno tržište”.

Međutim, DeSnake želi i više od toga - da razvije autonomnu i anonimnu Decentralizovanu tržišnu mrežu gde svako može da postavi svoju prodavnicu. Iz njegovog opisa, to bi izgledalo kao Amazon na mračnom vebu.

DeSnake je rekao da je novi AlphaBay napravljen da traje i da pruži zaštitu od policije. On je reklamirao automatizovani sistem AlphaGuard koji garantuje svim korisnicima/prodavcima da u svakom trenutku mogu da pristupe svojim novčanicima. Drugi sistem koji postoji je Automatsko rešavanje sporova, za rešavanje problema između kupaca i prodavaca bez intervencije moderatora.

Najzad, DeSnake je objavio i pravila za novi AlphaBay kako bi se izbeglo privlačenje nepotrebne pažnje policije: nema naručivanja ubistava, nema oružja, pornografije, fentanila ili supstanci na bazi fentanila, nema vakcina protiv Covid-19, doksinga, ransomwarea, ali i što je veoma zanimljivo, na novom AlphaBayu ne sme biti nikakvih podataka iz Rusije, Belorusije, Kazahstana, Jermenije i Kirgistana (podaci vlade, institucija, kompanija i građana). Ovo poslednje je tipično za sajber kriminalce koji su vezani za zemlje bivšeg SSSR-a, koji žele da izbegnu probleme sa vlastima svojih zemalja.

U danima kada je bio na vrhuncu, AlphaBay je imao 200.000 korisnika i 40.000 prodavaca. Na sajtu je bilo više od 250.000 oglasa samo za narkotike, a osim toga, u ponudi su bila lažna i ukadena dokumenta, malveri, hakerski alati, oružje i razne usluge.

Procenjuje se da je AlphaBay od svog nastanka ostvario promet od najmanje milijardu dolara u kriptovaluti. Poređenja radi, zloglasni SilkRoad je imao nešto više od 950.000 korisnika i oko 14.000 oglasa koji su uglavnom nudili narkotike. Za dve godine rada SilkRoada, ostvaren je promet od 1,2 milijarde dolara.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

ExpressVPN stao iza svog direktora koji je umešan u špijunski skandal

ExpressVPN stao iza svog direktora koji je umešan u špijunski skandal

Prošle nedelje je objavljeno da je vodeća izraelska kompanija za sajber bezbednost, Kape Technologies, kupila ExpressVPN po ceni od skoro milijardu ... Dalje

Zašto cveta sajber kriminal na Telegramu

Zašto cveta sajber kriminal na Telegramu

Sajber kriminalci već godinama koriste Telegram, jer je šifrovan i lak za korišćenje. Prema istraživanju koje su sproveli Financial Times i Cybe... Dalje

Objavljen besplatni univerzalni ključ za dešifrovanje za žrtve ransomwarea REvil

Objavljen besplatni univerzalni ključ za dešifrovanje za žrtve ransomwarea REvil

Dobra vest za žrtve ransomwarea REvil: objavljen je besplatni univerzalni ključ za dešifrovanje fajlova koje je šifrovao ransomware. Kompanija Bit... Dalje

Microsoft uvodi prijavljivanje bez lozinke za Microsoft naloge

Microsoft uvodi prijavljivanje bez lozinke za Microsoft naloge

Microsoft proširuje svoju opciju prijavljivanja bez lozinke sa poslovnih korisnika koji koriste Azure Active Directory (AAD) na korisničke Microsoft... Dalje

FBI: Nema naznaka da je Rusija preduzela mere protiv ransomware bandi

FBI: Nema naznaka da je Rusija preduzela mere protiv ransomware bandi

FBI je rekao da agencija nije videla dokaze da se ruska vlada suprotstavila ransomware grupama koje deluju unutar njenih granica. „Na osnovu ono... Dalje