iOS spyware Pegasus sada ima i Android verziju

Vesti, 05.04.2017, 03:30 AM

iOS spyware Pegasus sada ima i Android verziju

Bezbednosni istraživači iz kompanija Google i Lookout otkrili su novu familiju malvera za koju se veruje da je Android verzija špijunskog malvera za iOS nazvanog Pegasus.

Pegasus se pojavio 2016. kada je postao vest zbog otkrića da nije reč o običnom malveru nego o špijunskom alatu koji prodaje izraelska kompanija NSO Group.

Kao i poznata italijanska firma Hacking Team, i NSO Group razvija Pegasus i prodaje ga vladama, policijama i obaveštajnim agencijama širom sveta, čak i u državama sa nedemokratskim režimima, gde se ovaj alat koristi za praćenje disidenata i novinara.

U vreme otkrića, Pegasus je bio najnnapredniji iOS malver koji je ikada otkriven. On je koristio nekoliko iOS 0-day propusta da bi inficirao i prikupio podatke sa iPhonea žrtve.

Tokom jeseni, Apple je ispravio 0-day propuste koje je koristio Pegasus.

Istraživači Lookouta su kontaktirali Google i poslali kompaniji listu sumnjivih aplikacija za koje su mislili da su povezane sa Pegasusom i NSO Group.

Istraga koju je sproveo Google otkrila je novu familiju malvera nazvanu Chrysaor, koja je veoma slična Pegasusu.

Chrysaor može da beleži kucanje; da se krišom javlja na telefonske pozive i prisluškuje razgovore (korisnik vidi crni ekran, ali ako otključa telefon, poziv će biti prekinut); da pravi snimke ekrana, da špijunira korisnike preko prednje i zadnje kamere; da pomoću ContentObserver frameworka prikuplja sva ažuriranja za aplikacije kao što su SMS, Calendar, Contacts, Cell Info, Email, WhatsApp, Facebook, Twitter, Kakao, Viber i Skype; da krade poruke iz aplikacija kao što su WhatsApp, Twitter, Facebook, Kakao, Viber i Skype; da koristi alarm da bi ponavljao određene aktivnosti u određeno vreme; da se instalira u sistemskom folderu da bi preživeo fabričko resetovanje; da sabotira funkcije ažuriranja telefona; da se obriše kada za to dobije instrukcije ili kada je server neaktivan.

Većina ovih funkcija malvera može da se aktivira HTTP zahevom sa jednog od komandno-kontrolnih servera napadača, ili pomoću SMS poruke.

Chrysaor je najsofisticiranija pretnja sa kojom su se do sada sreli istraživači. Oni tvrde da je malver daleko kompleksniji i ima mnogo više funkcija od Pegasusa.

Chrysaor se koristi u ciljanim napadima tako da je do sada primećen mali broj napada, što je jasan znak da je ovaj napredni alat do sada primenilo samo nekoliko grupa i to u ciljanim napadima.

Žrtve su nepoznate, ali iz Googlea kažu da je najmanje tridesetak korisnika inficirano ovim malverom. Svi oni su inficirani tako što su instalirali aplikaciju iz nezvanične prodavnice aplikacija.

Pomoću funkcije Verify Apps, Google je intervenisao i deaktivirao ovakve aplikacije na telefonima žrtava.

Iz uzoraka koje su pronašli, istraživači Googlea i Lookouta su zaključili da su one nastale 2014., što bi moglo da znači da je broj žrtava i veći. Većina njih je iz Izraela, Gruzije, Meksika i Turske.

NSO Group koja je licencirani prodavac sajber oružja se ovim povodom nije oglasila.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

WhatsApp dobija novu opciju za slanje ''jednokratnih'' fotografija i video snimaka

WhatsApp dobija novu opciju za slanje ''jednokratnih'' fotografija i video snimaka

Facebook je najavio uvođenje nove funkcije u WhatsApp, za koju kaže da će korisnicima dati “veću kontrolu nad njihovom privatnošću&rdqu... Dalje

Šta se krije iza misterioznog nestanka ransomware grupa Avaddon, Dark Side i REvil

Šta se krije iza misterioznog nestanka ransomware grupa Avaddon, Dark Side i REvil

Prošlog meseca pojavile su se najmanje dve nove grupe koje koriste takozvani “ucenjivački softver”, ransomware. Sa njima su se pojavile ... Dalje

Chrome više neće prikazivati HTTPS indikator na sigurnim sajtovima

Chrome više neće prikazivati HTTPS indikator na sigurnim sajtovima

Google već godinama ulaže napore da podstakne veb sajtove na korišćenje HTTPS-a. Da bi dodatno podstakao programere da koriste samo HTTPS na svo... Dalje

WeTransfer se zloupotrebljava za krađu lozinki, oprezno sa e-mailovima koje dobijate od WeTransfera

WeTransfer se zloupotrebljava za krađu lozinki, oprezno sa e-mailovima koje dobijate od WeTransfera

WeTransfer, servis za deljenje fajlova koji su suviše veliki da biste ih mogli poslati e-mailom, trenutno se zloupotrebljava za krađu Office 365 e-m... Dalje

Zoom pristao da plati 86 miliona dolara zbog ugrožavanja privatnosti korisnika i hakerskih upada u sesije

Zoom pristao da plati 86 miliona dolara zbog ugrožavanja privatnosti korisnika i hakerskih upada u sesije

Platforma za video konferencije Zoom pristala je da plati 86 miliona dolara za rešavanje kolektivne tužbe zbog ugrožavanja privatnosti korisnika u ... Dalje