Kada dva malvera pomažu jedan drugom opstanak na zaraženom računaru

Opisi virusa, 01.07.2013, 10:28 AM

Kada dva malvera pomažu jedan drugom opstanak na zaraženom računaru

Stručnjaci Microsoft-ovog Centra za zaštitu od malvera otkrili su i analizirali zanimljivu simbiozu dva maliciozna programa koji pomažu jedan drugom da opstanu na računaru i otežaju antivirusima njihovo uklanjanje.

Dva malvera sarađuju preuzimajući naizmenično neznatno drugačije verzije onog drugog da bi izbegli detekciju od strane antivirusa, prouzrokujući velike probleme korisnicima računara.

Jedan od ovih programa je malver nazvan Vobfus, koji je otkriven prvi put u septembru 2009. godine. Reč je o downloader-u, programu koji preuzima druge maliciozne programe.

Kada Vobfus zarazi računar, on sa udaljenog C&C servera (servera za komandu i kontrolu) preuzima maliciozni program nazvan Beebone, koji je takođe downloader. Kad se nađu na istom računaru, ova dva programa počinju da rade zajedno, preuzimajući verzije onog drugog, i to nove verzije koje antvirus na računaru možda ne može da detektuje odmah.

Ovakav odnos između malvera je razlog zbog kojeg je Vobfus toliko otporan na antviruse, obašnjavaju u Microsoft-u. Ažuirani antivirusi mogu recimo detektovati jednu verziju malvera koja je prisutna na sistemu ali to ne mora da bude slučaj i sa verzijama koje se kasnije preuzimaju. U slučaju tipičnog samoažurirajućeg malvera, kada se malver otkrije na računaru i jednom ukloni, to je kraj infekcije, tako da ne postoji mogućnost preuzimanja novijih verzija malvera. Međutim, u slučaju Vobfus-a, čak i ako se malver otkrije i ukloni, računar može ponovo biti zaražen jer infekcija malverom Beebone može ostati neprimećena, tako da ovaj malver kasnije može preuzeti novu verziju Vobfus-a. Ovakav pristup malvera Vobfus i Beebone u mnogim slučajevima garantuje da će računar ostati zaražen.

Vobfus je takođe i crv koji se kopira na prenosive diskove u folderu %userprofile%, koristeći nasumično izabrane nazive fajlova ili nazive kao što su password.exe, porn.exe, secret.exe, sexy.exe, subst.exe i video.exe. On koristi autorun funkciju koja, ako je omogućena na računaru, omogućava Vobfus-u da se automatski pokrene i zarazi računar. Vobfus se pokreće svaki put kada se pokrene Windows. Pošto se nađe na računaru, Vobfus kontaktira C&C server da bi dobio šifrovane instrukcije o tome odakle da preuzme Beebone koji kasnije preuzima različite verzije Vobfus-a i brojne druge pretnje kao što su malveri iz familija Zbot, Sirefef, Fareit, Nedsym i Cutwail.

S obzirom da je jedan od načina infekcije drive-by download napad, vodite računa o tome da browser ali i ostali programi instalirani na računaru budu ažurirani, a mogući način prevencije infekcije je i isključivanje autorun funkcionalnosti, kažu iz Microsoft-a.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Novi trojanac BloodyStealer krade Epic Games i Steam naloge

Novi trojanac BloodyStealer krade Epic Games i Steam naloge

Novi trojanac koji se prodaje na ruskim hakerskim forumima onima koji ga kupe nudi mogućnost krađe korisničkih naloga na popularnim servisima kao ... Dalje

Opasni bankarski trojanac u Google oglasima u rezultatima pretrage

Opasni bankarski trojanac u Google oglasima u rezultatima pretrage

Ako na pretraživačima poput Googlea tražite softver TeamViewer mogli biste naleteti na linkove koji bi vas mogli odvesti do lažnih sajtova na koji... Dalje

Nova varijanta malvera AdLoad prolazi neprimećena Appleovu XProtect odbranu od malvera

Nova varijanta malvera AdLoad prolazi neprimećena Appleovu XProtect odbranu od malvera

Nova varijanta malvera AdLoad provlači se kroz Appleovu ugrađenu antivirusnu tehnologiju XProtect i inficira Mac računare u okviru više kampanja k... Dalje

Novi trojanac FatalRAT širi se preko Telegrama

Novi trojanac FatalRAT širi se preko Telegrama

Sajber kriminalci koriste Telegram kanale da bi širili novog trojanca koji im omogućava daljinski pristup inficiranim uređajima (RAT). Istraživač... Dalje

Microsoft upozorio na malver LemonDuck koji inficira i Windows i Linux

Microsoft upozorio na malver LemonDuck koji inficira i Windows i Linux

LemonDuck je prvi put otkriven u Kini 2019. godine kao botnet koji je inficirane sisteme koristio za rudarenje kriptovalute Monero. Međutim, on je u ... Dalje