Lažni antivirusi isprobavaju nove taktike

Opisi virusa, 21.08.2014, 09:28 AM

Lažni antivirusi isprobavaju nove taktike

Lažni antivirusi su godinama deo ekosistema interneta, iako je poslednjih godina primetno da se familije ovih malvera povlače pred generacijom novih pretnji. Lažni antivirusi su zlonamerni programi koji obmanjuju korisnike tvrdnjama da su im računari zaraženi tražeći od njih da plate ukoliko žele da uklone navodno detektovane pretnje sa računara.

Činjenicu da lažnim antivirusima ne ide tako dobro kao nekad istraživači iz kompanije Microsoft objašnjavaju naporima proizvođača antivirusnog softvera i povećanom svesti korisnika o ovim pretnjama. Korisnici su sada uglavnom upoznati sa tehnikama društvenog inženjeringa koje koriste ovi malveri, kao i sa tim da su im na raspolaganju brojni besplatni antivirusi tako da su oni verovatno zbog toga manje voljni da plate za sumnjive programe koji im nude pomoć koju treba platiti.

Trend opadanja je upadljiv kod nekih od najrasprostranjenih familija malvera ovog tipa, kao što su Win32/Winwebsec, Win32/OneScan, Win32/FakeXPA i Win32/FakePAV.

Kada se veliki igrači povlače, u ovom slučaju zbog toga što ne mogu da nagovore korisnike da kupe lažne antivirusne proizvode, uvek se nađe neko ko će pokušati da popuni prazninu. To upravo pokušavaju da urade autori lažnog antivirusa Defru, iako za sada nemaju mnogo uspeha.

Način rada malvera Defru je jednostavan. On sprečava korisnika računara da koristi internet prikazujući mu lažno skeniranje računara kada pokuša da poseti različite web sajtove.

Malver menja Windowsov hosts fajl koji govori računaru na koju web stranicu treba da ode kada korisnik unese URL u adresnu traku browsera. Tako malver preusmerava korisnika na maliciozni web sajt na kome se prikazuje upozorenje o nepostojećoj infekciji.

Preusmeravanje na web sajt koji je od ranije poznat kao sajt koji često koriste lažni antivirusi, se dešava kada korisnik pokušava da poseti jedan od više od 300 web sajtova među kojima su i sajtovi poznatih proizvođača antivirusa, forumi koji su posvećeni temama iz oblasti računarske bezbednosti, novinski sajtovi, online servisi, društvene mreže i pretraživači. Korisnik pri tom u adresnoj traci browsera vidi naziv sajta koji je nameravao da poseti.

Lažni antivirusi su često specijalizuju za određene zemlje ili regione. To je slučaj i sa malverom Defru koji prvenstveno cilja korisnike sa ruskog govornog područja (većinom one u Rusiji, Ukrajini i Kazahstanu), što dokazuje ne samo upozorenje koje je na ruskom jeziku, već u prilog tome govore i podaci o broju inficiranih računara.

Upozorenje koje vidi korisnik treba da ga ubedi da kupi program “Windows Security” koji košta 4,75 dolara. Prevedeno sa ruskog upozorenje izgleda ovako: “Detektujući zlonamerni softver na vašem računaru koji blokira pristup određenim internet adresama odbrambeni sistem Windows Security je bio prinuđen da interveniše da bi se zaštitili vaši podaci za proveru identiteta od uljeza.”

Korisniku se obećava da će sistem biti očišćen, da će biti vraćen pristup web sajtovima, obećava se dnevno ažuriranje i pristup programima “Windows Security” i “Windows Defender”.

Ako korisnik odluči da plati, sistem naravno neće biti očišćen.

Infekcija ovim malverom se relativno lako uklanja, kažu iz Microsofta. "Korisnik može da očisti sistem uklanjanjem vrednosti iz “run” registry ključa, brisanjem w1ndows_exe fajl sa diska i brisanjem dodatih unosa iz hosts fajla."

Za one koji nisu sigurni da bi mogli ovo da urade, drugo rešenje je da iskoriste antivirus legitimnog proizvođača da bi uklonili infekciju.

“Pre nego što platite proizvod (bilo sigurnosni ili neki drugi) temeljno istražite da li je reč o pravom ili o lažnom proizvodu ili kopiji nekog besplatnog programa”, poručuju iz Microsofta.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Novi trojanac BloodyStealer krade Epic Games i Steam naloge

Novi trojanac BloodyStealer krade Epic Games i Steam naloge

Novi trojanac koji se prodaje na ruskim hakerskim forumima onima koji ga kupe nudi mogućnost krađe korisničkih naloga na popularnim servisima kao ... Dalje

Opasni bankarski trojanac u Google oglasima u rezultatima pretrage

Opasni bankarski trojanac u Google oglasima u rezultatima pretrage

Ako na pretraživačima poput Googlea tražite softver TeamViewer mogli biste naleteti na linkove koji bi vas mogli odvesti do lažnih sajtova na koji... Dalje

Nova varijanta malvera AdLoad prolazi neprimećena Appleovu XProtect odbranu od malvera

Nova varijanta malvera AdLoad prolazi neprimećena Appleovu XProtect odbranu od malvera

Nova varijanta malvera AdLoad provlači se kroz Appleovu ugrađenu antivirusnu tehnologiju XProtect i inficira Mac računare u okviru više kampanja k... Dalje

Novi trojanac FatalRAT širi se preko Telegrama

Novi trojanac FatalRAT širi se preko Telegrama

Sajber kriminalci koriste Telegram kanale da bi širili novog trojanca koji im omogućava daljinski pristup inficiranim uređajima (RAT). Istraživač... Dalje

Microsoft upozorio na malver LemonDuck koji inficira i Windows i Linux

Microsoft upozorio na malver LemonDuck koji inficira i Windows i Linux

LemonDuck je prvi put otkriven u Kini 2019. godine kao botnet koji je inficirane sisteme koristio za rudarenje kriptovalute Monero. Međutim, on je u ... Dalje