LilyJade: Zlonamerni plugin za Chrome, Firefox i IE širi se Facebook-om kao crv

Opisi virusa, 25.05.2012, 11:35 AM

LilyJade: Zlonamerni plugin za Chrome, Firefox i IE širi se Facebook-om kao crv

Teška nedelja za Facebook. Neslavni izlazak kompanije na berzu i kolektivne tužbe investitora nisu jedini problemi koji su se sručili na kompaniju. Društvena mreža pogođena je i epidemijom malvera, crva koji je svojim autorima za samo dve nedelje doneo zaradu od reklama koja se procenjuje na oko 250 000 dolara.

Reč je o plugin-u nazvanom LilyJade koji se širi društvenom mrežom kao crv zamenjujući reklame na sajtu reklamama koje autorima malvera donose zaradu.

Sofisticirani plugin, koji je deo prevare sa klikovima, koristi programski frejmvork Crossrider i pogađa nekoliko brauzera uključujući Google Chrome, Internet Explorer i Mozilla Firefox. Plugin započinje proces infiltracije objavljivanjem video snimka na zidu korisničkog profila. Cilj je privući prijatelje korisnika na čijem je profilu objavljen video snimak da kliknu na link, posle čega će im biti zatraženo da instaliraju plugin kako bi mogli da pogledaju video snimak. Profili korisnika koji nasednu na prevaru i instaliraju plugin periodično se menjaju u tom smislu da se legitimne reklame zamenjuju onima od kojih profitiraju hakeri.

”Glavna funkcionalnost ovog zlonamernog programa je prevara reklamnih modula na Yahoo-u, YouTube-u, Bing/MSN-u, AOL-u, Google-u i Facebook-u,” kaže Sergej Golovanov, stručnjak Kaspersky Laboratorije.

Autor plugin-a, haker iz Arizone Dru Mandorf, kaže da nije reč o zlonamernom programu već o “internet marketing sistemu”.Mandorf otvoreno nudi na prodaju ovaj plugin na hakerskim forumima po ceni od 1000 dolara. Šta više, on je 13. aprila sa svog Twitter profila objavio da je njegova “LilyJade bot mreža” aktivna.

U razgovoru sa Brajanom Krebsom, bivšim kolumnistom Vašington Posta i blogerom koji piše o bezbednosti na internetu, Mandorf je rekao da je LilyJade nevidljiv za antivirusne programe i da njegovim klijentima može doneti zaradu od 50 centi po sajtu za svakih 100 korisnika koji ga instaliraju. On takođe tvrdi da je plugin legalan zahvaljujući EULA (End User Licence Agreement) i saglasnosti koju korisnici daju za objavljivanje reklama kada instaliraju plugin.

Međutim, tim zadužen za bezbednost u Facebook-u izgleda da se ne slaže sa viđenjem Mandorfa pa je autoru LilyJade plugin-a 15. maja uputio pismo u kome se od njega traži da obustavi svoje aktivnosti.

“Facebook ima dokumentovane slučajeve u kojima je vaš softver bio korišćen za reklamiranje spornih linkova (kao što je lažni video snimak sa Džastinom Biberom koji ste vi reklamirali) i čija je svrha ustvari preusmeravanje korisnika brauzera ka oglasima afiliejt mreža koje plaćaju za to. Ovakve aktivnosti su nezakonite i moraju se odmah obustaviti,” kaže se u pismu koje je komapnija uputila Mandorfu.

Mandorf je u razgovoru sa Krebsom rekao da namerava da ignoriše Facebook-ov zahtev.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Novi trojanac BloodyStealer krade Epic Games i Steam naloge

Novi trojanac BloodyStealer krade Epic Games i Steam naloge

Novi trojanac koji se prodaje na ruskim hakerskim forumima onima koji ga kupe nudi mogućnost krađe korisničkih naloga na popularnim servisima kao ... Dalje

Opasni bankarski trojanac u Google oglasima u rezultatima pretrage

Opasni bankarski trojanac u Google oglasima u rezultatima pretrage

Ako na pretraživačima poput Googlea tražite softver TeamViewer mogli biste naleteti na linkove koji bi vas mogli odvesti do lažnih sajtova na koji... Dalje

Nova varijanta malvera AdLoad prolazi neprimećena Appleovu XProtect odbranu od malvera

Nova varijanta malvera AdLoad prolazi neprimećena Appleovu XProtect odbranu od malvera

Nova varijanta malvera AdLoad provlači se kroz Appleovu ugrađenu antivirusnu tehnologiju XProtect i inficira Mac računare u okviru više kampanja k... Dalje

Novi trojanac FatalRAT širi se preko Telegrama

Novi trojanac FatalRAT širi se preko Telegrama

Sajber kriminalci koriste Telegram kanale da bi širili novog trojanca koji im omogućava daljinski pristup inficiranim uređajima (RAT). Istraživač... Dalje

Microsoft upozorio na malver LemonDuck koji inficira i Windows i Linux

Microsoft upozorio na malver LemonDuck koji inficira i Windows i Linux

LemonDuck je prvi put otkriven u Kini 2019. godine kao botnet koji je inficirane sisteme koristio za rudarenje kriptovalute Monero. Međutim, on je u ... Dalje