LilyJade: Zlonamerni plugin za Chrome, Firefox i IE širi se Facebook-om kao crv

Opisi virusa, 25.05.2012, 11:35 AM

LilyJade: Zlonamerni plugin za Chrome, Firefox i IE širi se Facebook-om kao crv

Teška nedelja za Facebook. Neslavni izlazak kompanije na berzu i kolektivne tužbe investitora nisu jedini problemi koji su se sručili na kompaniju. Društvena mreža pogođena je i epidemijom malvera, crva koji je svojim autorima za samo dve nedelje doneo zaradu od reklama koja se procenjuje na oko 250 000 dolara.

Reč je o plugin-u nazvanom LilyJade koji se širi društvenom mrežom kao crv zamenjujući reklame na sajtu reklamama koje autorima malvera donose zaradu.

Sofisticirani plugin, koji je deo prevare sa klikovima, koristi programski frejmvork Crossrider i pogađa nekoliko brauzera uključujući Google Chrome, Internet Explorer i Mozilla Firefox. Plugin započinje proces infiltracije objavljivanjem video snimka na zidu korisničkog profila. Cilj je privući prijatelje korisnika na čijem je profilu objavljen video snimak da kliknu na link, posle čega će im biti zatraženo da instaliraju plugin kako bi mogli da pogledaju video snimak. Profili korisnika koji nasednu na prevaru i instaliraju plugin periodično se menjaju u tom smislu da se legitimne reklame zamenjuju onima od kojih profitiraju hakeri.

”Glavna funkcionalnost ovog zlonamernog programa je prevara reklamnih modula na Yahoo-u, YouTube-u, Bing/MSN-u, AOL-u, Google-u i Facebook-u,” kaže Sergej Golovanov, stručnjak Kaspersky Laboratorije.

Autor plugin-a, haker iz Arizone Dru Mandorf, kaže da nije reč o zlonamernom programu već o “internet marketing sistemu”.Mandorf otvoreno nudi na prodaju ovaj plugin na hakerskim forumima po ceni od 1000 dolara. Šta više, on je 13. aprila sa svog Twitter profila objavio da je njegova “LilyJade bot mreža” aktivna.

U razgovoru sa Brajanom Krebsom, bivšim kolumnistom Vašington Posta i blogerom koji piše o bezbednosti na internetu, Mandorf je rekao da je LilyJade nevidljiv za antivirusne programe i da njegovim klijentima može doneti zaradu od 50 centi po sajtu za svakih 100 korisnika koji ga instaliraju. On takođe tvrdi da je plugin legalan zahvaljujući EULA (End User Licence Agreement) i saglasnosti koju korisnici daju za objavljivanje reklama kada instaliraju plugin.

Međutim, tim zadužen za bezbednost u Facebook-u izgleda da se ne slaže sa viđenjem Mandorfa pa je autoru LilyJade plugin-a 15. maja uputio pismo u kome se od njega traži da obustavi svoje aktivnosti.

“Facebook ima dokumentovane slučajeve u kojima je vaš softver bio korišćen za reklamiranje spornih linkova (kao što je lažni video snimak sa Džastinom Biberom koji ste vi reklamirali) i čija je svrha ustvari preusmeravanje korisnika brauzera ka oglasima afiliejt mreža koje plaćaju za to. Ovakve aktivnosti su nezakonite i moraju se odmah obustaviti,” kaže se u pismu koje je komapnija uputila Mandorfu.

Mandorf je u razgovoru sa Krebsom rekao da namerava da ignoriše Facebook-ov zahtev.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Čudni malver sprečava zaražene da posećuju piratske sajtove

Čudni malver sprečava zaražene da posećuju piratske sajtove

Sajber kriminalci često koriste piratski softver za širenje malvera inficirajući one koji misle da preuzimaju najnoviju igru ili film. Međutim, is... Dalje

Microsoft upozorio na lažni ransomware StrRAT

Microsoft upozorio na lažni ransomware StrRAT

Microsoft je na Twitteru upozorio korisnike na malver StrRAT koji krade lozinke sa zaraženog sistema, ali zanimljivo je da pored toga malver nazivima... Dalje

Novi trojanac ToxicEye koristi aplikaciju Telegram za špijuniranje i krađu podataka korisnika

Novi trojanac ToxicEye koristi aplikaciju Telegram za špijuniranje i krađu podataka korisnika

Sajber kriminalci sve češće zloupotrebljavaju Telegram za kontrolu i upravljanje malverima i krađu informacija sa ciljanih sistema. ToxicEye je no... Dalje

Sajber kriminalci koriste kontakt forme na veb sajtovima za širenje trojanca IcedID

Sajber kriminalci koriste kontakt forme na veb sajtovima za širenje trojanca IcedID

Istraživači iz kompanije Microsoft upozorili su na novu fišing kampanju u kojoj napadači koriste obrasce za kontakt (“Kontaktirajte nas&rdqu... Dalje

Novi malver CopperStealer krade Google, Facebook i Apple naloge

Novi malver CopperStealer krade Google, Facebook i Apple naloge

Istraživači kompanije Proofpoint otkrili su malver koji se distribuira preko sajtova na kojima se nudi nelegalni piratski softver, a koji cilja kori... Dalje