Linux crv Darlloz za četiri meseca zarazio 31000 uređaja

Opisi virusa, 24.03.2014, 07:13 AM

Linux crv Darlloz za četiri meseca zarazio 31000 uređaja

U novembru prošle godine Symantec je otkrio Linux crva koji je sposoban da zarazi različite uređaje koji se povezuju na internet, kao što su sigurnosne kamere, ruteri, set-top boksovi, štampači i industrijski kontrolni sistemi koji rade pod Linuxom.

Sredinom januara je Symantec otkrio novu verziju crva koja je nazvana Linux.Darlloz. Stručnjaci kompanije kažu da je do sada ovim crvom zaraženo više od 31000 uređaja.

Autor crva Darlloz kontinuirano poboljšava kod, dodajući malveru nove funkcionalnosti, očigledno sa ciljem da zaradi novac od njega.

Crv je dizajniran za infekciju računara sa Intel x86 arhitekturama, kao i za infekcije uređaja sa MIPS, ARM i PowerPC arhitekturama, koje obično imaju uređaji kao što su ruteri, set-top boksovi i drugi uređaji.

Stručnjaci Symanteca su analizirali malver i došli do zaključka da je glavni cilj crva da koristi zaražene uređaje za rudarenje kripto valuta. Kada zarazi računar, Darlloz instalira open-source softver za rudarenje cpuminer.

Do kraja februara, napadači su uz pomoć crva iskopali 42000 Dogecoina (trenutna vrednost 46 dolara) i 282 Mincoina (trenutna vrednost oko 150 dolara). Ovo su relativno mali iznosi, ali stručnjaci očekuju da će napadači nastaviti da usavršavaju pretnju da bi povećali profit.

Ipak, u Symantecu ističu da je komponenta malvera zadužena za rudarenje kripto valuta instalirana samo na kompjuterima sa Intel x86 arhitekturom i da je moguće objašnjenje za to činjenica da IoT (“Internet of Things”) uređaji ne raspolažu procesorskom snagom potrebnom za takve operacije.

Razlog zbog čega su napadači fokusirani na rudarenje Dogecoina i Mincoina, koji su manje poznati i manje vrede od Bitcoina, je verovatno taj što za to mogu biti iskorišćeni i kućni računari.

Kao i prethodna verzija, i nova verzija Darlloz crva sprečava druge malvere da se instaliraju na računaru ili uređaju koji je već zaražen, i blokira napadače da ulaze u sistem preko ranije postavljenih backdoorova.

Infekcija ovim crvom prisutna je u 139 zemalja širom sveta. Najviše infekcija zabeleženo je u Kini, SAD, Južnoj Koreji, Tajvanu i Indiji. U ovim zemljama se nalazi više od 50% svih uređaja koje je zarazio Darlloz.

43% inficiranih uređaja su Intel računari ili Linux serveri, dok štampači, kamere, set-top boksovi, ruteri i drugi smart uređaji čine 38% populacije zaraženih uređaja. Veliki broj ovih uređaja koji su zaraženi malverom u Symantecu objašnjavaju činjenicom da korisnici retko skeniraju ove uređaje, verujući da njima nije potrebna zaštita kao računarima. Osim toga, mnogi IoT uređaji se isporučuju sa dodeljenim korisničkim imenom i lozinkom koje korisnici kasnije ne menjaju. Takođe, mnogi od ovih uređaja imaju nezakrpljene sigurnosne rupe za koje korisnici ne znaju.

Mnogi korisnici i ne znaju da njihovi IoT uređaji mogu biti zaraženi malverima. Posledica toga je i ovaj talas infekcija crvom Darlloz koji je za četiri meseca uspeo da zarazi 31000 računara i IoT uređaja, a crv ne pokazuje znake posustajanja.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Novi malver za macOS krije se u piratskom softveru

Novi malver za macOS krije se u piratskom softveru

Stručnjaci iz kompanije Kaspersky upozoravaju da sajber kriminalci napadaju korisnike macOS-a novim proksi trojanskim malverom koji je sakriven u pop... Dalje

Malver Atomic Stealer inficira macOS putem lažnog ažuriranja za pretraživače

Malver Atomic Stealer inficira macOS putem lažnog ažuriranja za pretraživače

Atomic Stealer, takođe poznat i kao AMOS, je malver za Mac OS koji se trenutno širi preko lažnog ažuriranja pretraživača pod nazivom „Clea... Dalje

Kako malver Ducktail krade Facebook naloge

Kako malver Ducktail krade Facebook naloge

Istraživači kompanije Kaspersky otkrili su novu verziju malvera Ducktail koju sajber kriminalci koriste za napade na zaposlene u kompanijama koji su... Dalje

Sajber kriminalci imaju novu taktiku kojom sprečavaju otkrivanje malvera

Sajber kriminalci imaju novu taktiku kojom sprečavaju otkrivanje malvera

Malver LummaC2 v4.0 koji krade podatke, izbegava otkrivanje koristeći trigonometriju da bi razlikovao ljudske korisnike od automatizovanih alata za ... Dalje

Malver StripedFly zarazio više od milion računara

Malver StripedFly zarazio više od milion računara

Punih pet godina jedan malver ostao je neprimećen zarazivši za to vreme više od milion Windows i Linux sistema. Pravu prirodu malvera StripedFly ko... Dalje