Linux crv Darlloz za četiri meseca zarazio 31000 uređaja

Opisi virusa, 24.03.2014, 07:13 AM

Linux crv Darlloz za četiri meseca zarazio 31000 uređaja

U novembru prošle godine Symantec je otkrio Linux crva koji je sposoban da zarazi različite uređaje koji se povezuju na internet, kao što su sigurnosne kamere, ruteri, set-top boksovi, štampači i industrijski kontrolni sistemi koji rade pod Linuxom.

Sredinom januara je Symantec otkrio novu verziju crva koja je nazvana Linux.Darlloz. Stručnjaci kompanije kažu da je do sada ovim crvom zaraženo više od 31000 uređaja.

Autor crva Darlloz kontinuirano poboljšava kod, dodajući malveru nove funkcionalnosti, očigledno sa ciljem da zaradi novac od njega.

Crv je dizajniran za infekciju računara sa Intel x86 arhitekturama, kao i za infekcije uređaja sa MIPS, ARM i PowerPC arhitekturama, koje obično imaju uređaji kao što su ruteri, set-top boksovi i drugi uređaji.

Stručnjaci Symanteca su analizirali malver i došli do zaključka da je glavni cilj crva da koristi zaražene uređaje za rudarenje kripto valuta. Kada zarazi računar, Darlloz instalira open-source softver za rudarenje cpuminer.

Do kraja februara, napadači su uz pomoć crva iskopali 42000 Dogecoina (trenutna vrednost 46 dolara) i 282 Mincoina (trenutna vrednost oko 150 dolara). Ovo su relativno mali iznosi, ali stručnjaci očekuju da će napadači nastaviti da usavršavaju pretnju da bi povećali profit.

Ipak, u Symantecu ističu da je komponenta malvera zadužena za rudarenje kripto valuta instalirana samo na kompjuterima sa Intel x86 arhitekturom i da je moguće objašnjenje za to činjenica da IoT (“Internet of Things”) uređaji ne raspolažu procesorskom snagom potrebnom za takve operacije.

Razlog zbog čega su napadači fokusirani na rudarenje Dogecoina i Mincoina, koji su manje poznati i manje vrede od Bitcoina, je verovatno taj što za to mogu biti iskorišćeni i kućni računari.

Kao i prethodna verzija, i nova verzija Darlloz crva sprečava druge malvere da se instaliraju na računaru ili uređaju koji je već zaražen, i blokira napadače da ulaze u sistem preko ranije postavljenih backdoorova.

Infekcija ovim crvom prisutna je u 139 zemalja širom sveta. Najviše infekcija zabeleženo je u Kini, SAD, Južnoj Koreji, Tajvanu i Indiji. U ovim zemljama se nalazi više od 50% svih uređaja koje je zarazio Darlloz.

43% inficiranih uređaja su Intel računari ili Linux serveri, dok štampači, kamere, set-top boksovi, ruteri i drugi smart uređaji čine 38% populacije zaraženih uređaja. Veliki broj ovih uređaja koji su zaraženi malverom u Symantecu objašnjavaju činjenicom da korisnici retko skeniraju ove uređaje, verujući da njima nije potrebna zaštita kao računarima. Osim toga, mnogi IoT uređaji se isporučuju sa dodeljenim korisničkim imenom i lozinkom koje korisnici kasnije ne menjaju. Takođe, mnogi od ovih uređaja imaju nezakrpljene sigurnosne rupe za koje korisnici ne znaju.

Mnogi korisnici i ne znaju da njihovi IoT uređaji mogu biti zaraženi malverima. Posledica toga je i ovaj talas infekcija crvom Darlloz koji je za četiri meseca uspeo da zarazi 31000 računara i IoT uređaja, a crv ne pokazuje znake posustajanja.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Malver FakeBat se širi preko Google oglasa, lažnih ažuriranja pretraživača i društvenih mreža

Malver FakeBat se širi preko Google oglasa, lažnih ažuriranja pretraživača i društvenih mreža

Malver FakeBat, takođe poznat i pod imenima EugenLoader i PaykLoader, je trenutno jedan od najrasprostranjenijih malvera iz grupe tzv. „loadera... Dalje

Malver StrelaStealer krade lozinke iz Mozilla Thunderbirda i Outlooka

Malver StrelaStealer krade lozinke iz Mozilla Thunderbirda i Outlooka

Tim za istraživanje pretnji SonicWall Capture Labsa upozorava na napade u kojima se koristi malver StrelaStealer koji krade lozinke. Zanimljivo je da... Dalje

Novi malver ''Poseidon'' inficira Mac računare preko lažnih Google oglasa

Novi malver ''Poseidon'' inficira Mac računare preko lažnih Google oglasa

Istraživači iz Malwarebytes Laba upozorili su na novu kampanju koju je njen kreator nazvao „Posejdon“, čije su mete korisnici Mac raču... Dalje

Hakovani sajtovi inficiraju posetioce novim Windows backdoorom BadSpace

Hakovani sajtovi inficiraju posetioce novim Windows backdoorom BadSpace

Hakovani veb sajtovi se koriste za isporuku Windows backdoora pod nazivom BadSpace pod maskom lažnih ažuriranja pretraživača. Napadači koriste &b... Dalje

Malver Noodle RAT napada Windows i Linux sisteme

Malver Noodle RAT napada Windows i Linux sisteme

Gotovo deceniju, različite kineske hakerske grupe koristile su malver koji je pogrešno klasifikovan kao varijanta drugog malvera, priznali su struč... Dalje