Linux crv Darlloz za četiri meseca zarazio 31000 uređaja

Opisi virusa, 24.03.2014, 07:13 AM

Linux crv Darlloz za četiri meseca zarazio 31000 uređaja

U novembru prošle godine Symantec je otkrio Linux crva koji je sposoban da zarazi različite uređaje koji se povezuju na internet, kao što su sigurnosne kamere, ruteri, set-top boksovi, štampači i industrijski kontrolni sistemi koji rade pod Linuxom.

Sredinom januara je Symantec otkrio novu verziju crva koja je nazvana Linux.Darlloz. Stručnjaci kompanije kažu da je do sada ovim crvom zaraženo više od 31000 uređaja.

Autor crva Darlloz kontinuirano poboljšava kod, dodajući malveru nove funkcionalnosti, očigledno sa ciljem da zaradi novac od njega.

Crv je dizajniran za infekciju računara sa Intel x86 arhitekturama, kao i za infekcije uređaja sa MIPS, ARM i PowerPC arhitekturama, koje obično imaju uređaji kao što su ruteri, set-top boksovi i drugi uređaji.

Stručnjaci Symanteca su analizirali malver i došli do zaključka da je glavni cilj crva da koristi zaražene uređaje za rudarenje kripto valuta. Kada zarazi računar, Darlloz instalira open-source softver za rudarenje cpuminer.

Do kraja februara, napadači su uz pomoć crva iskopali 42000 Dogecoina (trenutna vrednost 46 dolara) i 282 Mincoina (trenutna vrednost oko 150 dolara). Ovo su relativno mali iznosi, ali stručnjaci očekuju da će napadači nastaviti da usavršavaju pretnju da bi povećali profit.

Ipak, u Symantecu ističu da je komponenta malvera zadužena za rudarenje kripto valuta instalirana samo na kompjuterima sa Intel x86 arhitekturom i da je moguće objašnjenje za to činjenica da IoT (“Internet of Things”) uređaji ne raspolažu procesorskom snagom potrebnom za takve operacije.

Razlog zbog čega su napadači fokusirani na rudarenje Dogecoina i Mincoina, koji su manje poznati i manje vrede od Bitcoina, je verovatno taj što za to mogu biti iskorišćeni i kućni računari.

Kao i prethodna verzija, i nova verzija Darlloz crva sprečava druge malvere da se instaliraju na računaru ili uređaju koji je već zaražen, i blokira napadače da ulaze u sistem preko ranije postavljenih backdoorova.

Infekcija ovim crvom prisutna je u 139 zemalja širom sveta. Najviše infekcija zabeleženo je u Kini, SAD, Južnoj Koreji, Tajvanu i Indiji. U ovim zemljama se nalazi više od 50% svih uređaja koje je zarazio Darlloz.

43% inficiranih uređaja su Intel računari ili Linux serveri, dok štampači, kamere, set-top boksovi, ruteri i drugi smart uređaji čine 38% populacije zaraženih uređaja. Veliki broj ovih uređaja koji su zaraženi malverom u Symantecu objašnjavaju činjenicom da korisnici retko skeniraju ove uređaje, verujući da njima nije potrebna zaštita kao računarima. Osim toga, mnogi IoT uređaji se isporučuju sa dodeljenim korisničkim imenom i lozinkom koje korisnici kasnije ne menjaju. Takođe, mnogi od ovih uređaja imaju nezakrpljene sigurnosne rupe za koje korisnici ne znaju.

Mnogi korisnici i ne znaju da njihovi IoT uređaji mogu biti zaraženi malverima. Posledica toga je i ovaj talas infekcija crvom Darlloz koji je za četiri meseca uspeo da zarazi 31000 računara i IoT uređaja, a crv ne pokazuje znake posustajanja.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Novi trojanac BloodyStealer krade Epic Games i Steam naloge

Novi trojanac BloodyStealer krade Epic Games i Steam naloge

Novi trojanac koji se prodaje na ruskim hakerskim forumima onima koji ga kupe nudi mogućnost krađe korisničkih naloga na popularnim servisima kao ... Dalje

Opasni bankarski trojanac u Google oglasima u rezultatima pretrage

Opasni bankarski trojanac u Google oglasima u rezultatima pretrage

Ako na pretraživačima poput Googlea tražite softver TeamViewer mogli biste naleteti na linkove koji bi vas mogli odvesti do lažnih sajtova na koji... Dalje

Nova varijanta malvera AdLoad prolazi neprimećena Appleovu XProtect odbranu od malvera

Nova varijanta malvera AdLoad prolazi neprimećena Appleovu XProtect odbranu od malvera

Nova varijanta malvera AdLoad provlači se kroz Appleovu ugrađenu antivirusnu tehnologiju XProtect i inficira Mac računare u okviru više kampanja k... Dalje

Novi trojanac FatalRAT širi se preko Telegrama

Novi trojanac FatalRAT širi se preko Telegrama

Sajber kriminalci koriste Telegram kanale da bi širili novog trojanca koji im omogućava daljinski pristup inficiranim uređajima (RAT). Istraživač... Dalje

Microsoft upozorio na malver LemonDuck koji inficira i Windows i Linux

Microsoft upozorio na malver LemonDuck koji inficira i Windows i Linux

LemonDuck je prvi put otkriven u Kini 2019. godine kao botnet koji je inficirane sisteme koristio za rudarenje kriptovalute Monero. Međutim, on je u ... Dalje