Mahdi: Novi malver za sajber špijunažu zarazio računare u Iranu i Izraelu

Opisi virusa, 18.07.2012, 12:51 PM

Mahdi: Novi malver za sajber špijunažu zarazio računare u Iranu i Izraelu

Malver nazvan Mahdi ili Madi koristi se za špijuniranje korisnika u Iranu, Izraelu i nekolicini drugih država Bliskog istoka i to unazad nekoliko mesecci, tvrde istraživači Seculert i Kaspersky Lab-a.

Mahdi je sposoban da beleži aktivnosti tastature, snima ekran u naznačenim vremenskim intervalima, snima zvuk i krade različita dokumenta, slike i druge fajlove.

Naziv malvera potiče od fajla mahdi.txt koji se nalazi na zaraženim računarima. Inače, Mahdi je, prema islamskom verovanju, Mesija koji će vladati svetom pre Sudnjeg dana i očistiti ga nepravde i grešnika.

Seculert je otkrio malver Mahdi pre nekoliko meseci istražujući sumnjivi email sa atačmentom koji je sadržao lažni dokument.

Dve kompanije, Seculert i Kaspersky Lab su razmenile svoja otkrića a njihovi istraživači su pokušali da otkriju ima li sličnosti između ovog malvera i ranije otkrivenog malvera za sajber špijunažu poznatog pod nazivom Flame, koji je takođe pogodio korisnike u zemljama Bliskog istoka.

Istraživači su preusmerili sobraćaj malvera ka serveru koji je pod njihovom kontrolom i analizirali malver. Na taj način su identifikovali 800 žrtava malvera i to uglavnom u Iranu i Izraelu.

Podaci do kojih su došli istraživači otkrili su da su napadi malvera bili usmereni na kompanije koje su povezane sa infrastrukturom ovih zemalja, vladine agencije, finansijske i naučne organizacije.

Malver Mahdi se distribuirao putem emailova pri čemu su korišćene tehnike društvenog inženjeringa da bi se prevarom naterali oni koji su primili ovakve emailove da otvore PowerPoint fajlove.

Instaler malvera je umetnut u ove fajlove i on se pokreće kada korisnik otvori PowerPoint fajl pošto se prethodno saglasi sa upozorenjem PowerPoint-a o rizicima udruženim sa učitavanjem ubačenih objekata.

Za sada nije poznato da li i iza ovog malvera stoji neka država. Mahdi ne ostavlja utisak sofisticiranog sajber oružja kakve smo viđali u prethodnom periodu i čini se da je kod malvera pisan u žurbi, kažu u Seculert-u.

Ipak, pažljivo birane žrtve malvera ukazuju da su ovakvi napadi možda imali finansijsku podršku.

Kampanja malvera Mahdi je realizovana sa relativno limitiranom i elementarnom tehnologijom. Napadi malvera su se oslanjali isključivo na društveni inženjering.

Uzorci malvera koje su analizirali istraživači pokušavali su da kontaktiraju četiri različita servera za komandu i kontrolu od kojih su tri servera locirana u Kanadi a jedan u prestonici Irana, Teheranu. Ovo poslednje ukazuje da su napadači možda Iranci. Pored toga, postoje još neke naznake da je reč o iranskim autorima malvera kao što je korišćenje persijskog formata kalendara i farsi jezika.

Kostin Raiu, stručnjak Kaspersky Lab-a pretpostavlja da je razlog uspeha malvera koji je koristio relativno jednostavne tehnike napada i koga može otkriti i blokirati bilo koji bolji antivirusni softver taj što žrtve verovatno nisu koristile dobar zaštitni softver.

Malver Mahdi je još uvek aktivan i stručnjaci očekuju da će broj infekcija u predstojećem periodu biti u porastu.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Malver TrickBot greškom upozorava žrtve da su zaražene

Malver TrickBot greškom upozorava žrtve da su zaražene

Zloglasni malver TrickBot greškom upozorava žrtve da su zaražene i da treba da se obrate svom administratoru. TrickBot se najčešće širi preko ... Dalje

Za žrtve ransomwarea EvilQuest koji šifruje i krade fajlove sa macOS postoji besplatno rešenje

Za žrtve ransomwarea EvilQuest koji šifruje i krade fajlove sa macOS postoji besplatno rešenje

Loš kod ransomwarea ThiefQuest, koji isključivo inficira macOS uređaje, omogućava vraćanje šifrovanih fajlova, koji bi, da autori malvera nisu ... Dalje

Otkriven novi ransomware koji isključivo inficira macOS

Otkriven novi ransomware koji isključivo inficira macOS

Novi ransomware nazvan OSX.EvilQuest, otkriven ove nedelje, inficira isključivo macOS uređaje. Ono po čemu se razlikuje od drugih ransomwarea za ma... Dalje

Ransomware Sodinokibi (REvil) ima novu taktiku za izvlačenje novca od žrtava

Ransomware Sodinokibi (REvil) ima novu taktiku za izvlačenje novca od žrtava

Grupa koja stoji iza jednog od najuspešnijih ransomwarea sada skenira mreže kompanija kako bi pronašla podatke o platnim karticama, plaćanjima i s... Dalje

Sajber-kriminalci manipulišu Google pretragom da bi širili novi malver za Mac

Sajber-kriminalci manipulišu Google pretragom da bi širili novi malver za Mac

Većina korisnika prilikom pretraživanja interneta je svesna da postoje zlonamerni sajtovi na kojima treba biti oprezan. Ali, za pretraživače Goog... Dalje