Mahdi: Novi malver za sajber špijunažu zarazio računare u Iranu i Izraelu

Opisi virusa, 18.07.2012, 12:51 PM

Mahdi: Novi malver za sajber špijunažu zarazio računare u Iranu i Izraelu

Malver nazvan Mahdi ili Madi koristi se za špijuniranje korisnika u Iranu, Izraelu i nekolicini drugih država Bliskog istoka i to unazad nekoliko mesecci, tvrde istraživači Seculert i Kaspersky Lab-a.

Mahdi je sposoban da beleži aktivnosti tastature, snima ekran u naznačenim vremenskim intervalima, snima zvuk i krade različita dokumenta, slike i druge fajlove.

Naziv malvera potiče od fajla mahdi.txt koji se nalazi na zaraženim računarima. Inače, Mahdi je, prema islamskom verovanju, Mesija koji će vladati svetom pre Sudnjeg dana i očistiti ga nepravde i grešnika.

Seculert je otkrio malver Mahdi pre nekoliko meseci istražujući sumnjivi email sa atačmentom koji je sadržao lažni dokument.

Dve kompanije, Seculert i Kaspersky Lab su razmenile svoja otkrića a njihovi istraživači su pokušali da otkriju ima li sličnosti između ovog malvera i ranije otkrivenog malvera za sajber špijunažu poznatog pod nazivom Flame, koji je takođe pogodio korisnike u zemljama Bliskog istoka.

Istraživači su preusmerili sobraćaj malvera ka serveru koji je pod njihovom kontrolom i analizirali malver. Na taj način su identifikovali 800 žrtava malvera i to uglavnom u Iranu i Izraelu.

Podaci do kojih su došli istraživači otkrili su da su napadi malvera bili usmereni na kompanije koje su povezane sa infrastrukturom ovih zemalja, vladine agencije, finansijske i naučne organizacije.

Malver Mahdi se distribuirao putem emailova pri čemu su korišćene tehnike društvenog inženjeringa da bi se prevarom naterali oni koji su primili ovakve emailove da otvore PowerPoint fajlove.

Instaler malvera je umetnut u ove fajlove i on se pokreće kada korisnik otvori PowerPoint fajl pošto se prethodno saglasi sa upozorenjem PowerPoint-a o rizicima udruženim sa učitavanjem ubačenih objekata.

Za sada nije poznato da li i iza ovog malvera stoji neka država. Mahdi ne ostavlja utisak sofisticiranog sajber oružja kakve smo viđali u prethodnom periodu i čini se da je kod malvera pisan u žurbi, kažu u Seculert-u.

Ipak, pažljivo birane žrtve malvera ukazuju da su ovakvi napadi možda imali finansijsku podršku.

Kampanja malvera Mahdi je realizovana sa relativno limitiranom i elementarnom tehnologijom. Napadi malvera su se oslanjali isključivo na društveni inženjering.

Uzorci malvera koje su analizirali istraživači pokušavali su da kontaktiraju četiri različita servera za komandu i kontrolu od kojih su tri servera locirana u Kanadi a jedan u prestonici Irana, Teheranu. Ovo poslednje ukazuje da su napadači možda Iranci. Pored toga, postoje još neke naznake da je reč o iranskim autorima malvera kao što je korišćenje persijskog formata kalendara i farsi jezika.

Kostin Raiu, stručnjak Kaspersky Lab-a pretpostavlja da je razlog uspeha malvera koji je koristio relativno jednostavne tehnike napada i koga može otkriti i blokirati bilo koji bolji antivirusni softver taj što žrtve verovatno nisu koristile dobar zaštitni softver.

Malver Mahdi je još uvek aktivan i stručnjaci očekuju da će broj infekcija u predstojećem periodu biti u porastu.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Čudni malver sprečava zaražene da posećuju piratske sajtove

Čudni malver sprečava zaražene da posećuju piratske sajtove

Sajber kriminalci često koriste piratski softver za širenje malvera inficirajući one koji misle da preuzimaju najnoviju igru ili film. Međutim, is... Dalje

Microsoft upozorio na lažni ransomware StrRAT

Microsoft upozorio na lažni ransomware StrRAT

Microsoft je na Twitteru upozorio korisnike na malver StrRAT koji krade lozinke sa zaraženog sistema, ali zanimljivo je da pored toga malver nazivima... Dalje

Novi trojanac ToxicEye koristi aplikaciju Telegram za špijuniranje i krađu podataka korisnika

Novi trojanac ToxicEye koristi aplikaciju Telegram za špijuniranje i krađu podataka korisnika

Sajber kriminalci sve češće zloupotrebljavaju Telegram za kontrolu i upravljanje malverima i krađu informacija sa ciljanih sistema. ToxicEye je no... Dalje

Sajber kriminalci koriste kontakt forme na veb sajtovima za širenje trojanca IcedID

Sajber kriminalci koriste kontakt forme na veb sajtovima za širenje trojanca IcedID

Istraživači iz kompanije Microsoft upozorili su na novu fišing kampanju u kojoj napadači koriste obrasce za kontakt (“Kontaktirajte nas&rdqu... Dalje

Novi malver CopperStealer krade Google, Facebook i Apple naloge

Novi malver CopperStealer krade Google, Facebook i Apple naloge

Istraživači kompanije Proofpoint otkrili su malver koji se distribuira preko sajtova na kojima se nudi nelegalni piratski softver, a koji cilja kori... Dalje