Mutantski kompjuterski crv Ramnit

Opisi virusa, 24.08.2011, 11:29 AM

Mutantski kompjuterski crv Ramnit

Istraživači kompanije Trusteer upozorili su na otkriće mutantske verzije kompjuterskog crva Ramnit za koju sumnjaju da je kombinacija koda dva malware-a - ozloglašenog Trojanca koji krade podatke potrebne za prijavljivanje na online bankovne naloge Zeus i poznatog crva Ramnit.

Win32.Ramnit, kompjuterski crv koji je stručnjacima za kompjutersku bezbednost poznat najmanje godinu i po dana, sada pogađa korisnike online bankovnih naloga jer je izmenjen tako da koristi HTML-injection taktike koje su proslavile Zeus. Ramnit menja HTML fajlove na način koji mu omogućava presretanje i prikupljanje podataka korisnika online bankovnih naloga, omogućavajući da se napad dogodi tokom onoga što izgleda kao uobičajena sigurna bankarska transakcija.

Iz kompanije Trusteer kažu da ono što Ramnit čini opasnim je prevalenca infekcije ovim kompjuterskim crvom. Kompanija je citirala nalaze Symantec-a da je Ramnit odgovoran za 17,3% svih novih infekcija.

Novi napadi su, smatraju stručnjaci, posledica nedavne odluke autora Zeus-a da objave izvorni kod alata kojim su kreirane sve verzije Zeus-a koje su viđene do sada. Kada je objavljen kod, stručnjaci su predvideli da će mnogi autori malware-a svoje kodove bazirati na Zeus-u.

“Metamorfoza Ramnit-a u finansijski malware je znak onoga što dolazi sada kada je Zeus-ov izvorni kod dostupan svima na internetu,” kaže Amit Klajn, iz kompanije Trusteer. “Za razliku od onoga što smo videli u prošlosti, kada su finansijske institucije morale da se brane od ograničenog broja malware-a, napadi sada mogu doći od praktično bilo kog malicioznog programa, starog ili novog.”

Iako u Trusteer-u kažu da nemaju pouzdanih dokaza da je novi kod Ramnit-a uključio delove koda Zeus-a, oni tvrde da ima dovoljno posrednih dokaza koji sugerišu da je Ramnit prvi otkriveni primer malware-a koji je uključio moćne i veoma specifične funkcije Zeus-a.

U aprilu kada je Zeus-ov kod postao dostupan svima, stručnjaci za kompjutersku bezbednost su najavili da će autori malicioznih programa sada moći da izvode napade u kojima će se koristiti delovi koda i tehnike poznatog bankarskog Trojanca Zeus.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Malver koji krade kriptovalute sakriven u programu za instalaciju Tor pretraživača

Malver koji krade kriptovalute sakriven u programu za instalaciju Tor pretraživača

Trojanizovani programi za instalaciju anonimnog pretraživača Tor koriste se za infekciju uređaja korisnika pre svega u Rusiji i Evropi takozvanim c... Dalje

Novi malver MacStealer krade lozinke korisnika Appleovih računara

Novi malver MacStealer krade lozinke korisnika Appleovih računara

Novi malver za krađu informacija sa računara sa macOS operativnim sistemom, nazvan MacStealer, najnoviji je primer pretnje koja koristi Telegram kao... Dalje

Sa ChatGPT napravljen polimorfni malver

Sa ChatGPT napravljen polimorfni malver

Istraživač HYAS instituta i stručnjak za sajber bezbednost, Džef Sims, razvio je novi malver koji pokreće ChatGPT pod nazivom Blackmamba. U janu... Dalje

Lažne aplikacije Telegram i WhatsApp prazne kripto novčanike

Lažne aplikacije Telegram i WhatsApp prazne kripto novčanike

Trojanizovane verzije popularnih mesindžera kao što je Telegram ili WhatsApp nude se na lažnim sajtovima korisnicima Androida i Windowsa, koji preu... Dalje

BlackLotus je prvi malver koji može da zaobiđe Secure Boot na Windows 11

BlackLotus je prvi malver koji može da zaobiđe Secure Boot na Windows 11

Nevidiljivi UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) bootkit pod nazivom BlackLotus postao je prvi poznati malver koji je u stanju da zaobiđe Sec... Dalje