Nova verzija ransomware GPCode ponovo ucenjuje korisnike

Opisi virusa, 29.03.2011, 10:11 AM

Nova verzija ransomware GPCode ponovo ucenjuje korisnike

Istraživači su otkrili novu verziju veoma virulentnog ransomware programa GPCode koji inficira kompjutere korisnika i potom šifrira podatke sa hard diskova. Nova verzija programa koristi ACE enkripciju a od korisnika se zahteva plaćanje preko Ukash servisa u zamenu za ključ kojim će dešifrovati i povratiti podatke sa hard diska.

O prethodnoj verziji GPCode pisali smo u oktobru 2010. godine, a nova verzija GPCode je primećena prošle nedelje a istraživači Kaspersky Laboratorije su uočili da su njeni autori, u odnosu na staru verziju, napravili neke značajne modifikacije koda.

Poruka o otkupu u formi .txt fajla sadrži drugu email adresu na koju žrtva treba da pošalje zahtev za serijskim ključem kako bi dobila kod potreban za dešifrovanje fajlova. Napadači su povećali i cenu otkupa fajlova na 125 dolara, sa ranijih 120 dolara, i promenili način plaćanja pa sad zahtevaju da se to obavlja putem Ukash ili psc pripejd kartica.

Infekcija GPCode zlonamernim programom odvija se putem drive-by download napada (vidi u Rečniku: drive-by download) sa zaraženih veb sajtova, a kada je zlonamerni program preuzet i pokrenut, on kreće u potragu za fajlovima koje će šifrirati. Kada enkripcija fajlova otpočne, korisniku preostaje ili da plati napadačima traženu sumu novca ili da pokuša, a taj će se pokušaj sasvim izvesno završiti neuspehom, da sam povrati fajlove sa hard diska.

Stručnjaci savetuju korisnicima koji se susretnu sa ovakvom porukom o otkupu fajlova da isključe kompjuter što je pre moguće a idealno bi bilo da to urade odmah po pojavljivanju poruke o otkupu na desktopu računara. Nemojte oklevati nego isključite svoj računar odmah, ako vam je tako brže možete izvući i kabl iz napajanja na svom računaru jer vam to može sačuvati značajan broj vrednih podataka.

Ovo je važno uraditi što je moguće brže zbog toga što je tako veća verovatnoća da će fajlovi ostati netaknuti. Enkriptovani fajlovi ne mogu biti povraćeni u prvobitno stanje jer je primenjena enkripcija izuzetno jaka, kažu stručnjaci.

Kada je kompjuter isključen, jedino što vam preostaje je da isključite hard disk i da ga na drugom računaru instalirate kao “slave”, kako biste sprečili da proces enkripcije bude ponovo započet.

Najbolje rešenje za ovakav problem, ali i i uopšteno, je da pravite backup fajlova na regularnoj bazi, kako biste bili u prilici da ih povratite kad god je to potrebno. Više o tome kako da napravite backup fajlova možete saznati na našem sajtu ovde.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Čudni malver sprečava zaražene da posećuju piratske sajtove

Čudni malver sprečava zaražene da posećuju piratske sajtove

Sajber kriminalci često koriste piratski softver za širenje malvera inficirajući one koji misle da preuzimaju najnoviju igru ili film. Međutim, is... Dalje

Microsoft upozorio na lažni ransomware StrRAT

Microsoft upozorio na lažni ransomware StrRAT

Microsoft je na Twitteru upozorio korisnike na malver StrRAT koji krade lozinke sa zaraženog sistema, ali zanimljivo je da pored toga malver nazivima... Dalje

Novi trojanac ToxicEye koristi aplikaciju Telegram za špijuniranje i krađu podataka korisnika

Novi trojanac ToxicEye koristi aplikaciju Telegram za špijuniranje i krađu podataka korisnika

Sajber kriminalci sve češće zloupotrebljavaju Telegram za kontrolu i upravljanje malverima i krađu informacija sa ciljanih sistema. ToxicEye je no... Dalje

Sajber kriminalci koriste kontakt forme na veb sajtovima za širenje trojanca IcedID

Sajber kriminalci koriste kontakt forme na veb sajtovima za širenje trojanca IcedID

Istraživači iz kompanije Microsoft upozorili su na novu fišing kampanju u kojoj napadači koriste obrasce za kontakt (“Kontaktirajte nas&rdqu... Dalje

Novi malver CopperStealer krade Google, Facebook i Apple naloge

Novi malver CopperStealer krade Google, Facebook i Apple naloge

Istraživači kompanije Proofpoint otkrili su malver koji se distribuira preko sajtova na kojima se nudi nelegalni piratski softver, a koji cilja kori... Dalje