Novi Trojanac Cidox inficira NTFS

Opisi virusa, 11.07.2011, 10:39 AM

Novi Trojanac Cidox inficira NTFS

Modifikacija delova hard diska odgovornih za početno učitavanje sistema sve više postaje omiljeni metod napada sajber kriminalaca. Do sada su oni uglavnom koristili taktiku izmene MBR sektora (master boot record) ali sada njihove taktike uključuju i infekciju NTFS koda.

Kaspersky Laboratorija je nedavno identifikovala maliciozni program Cidox koji je specifičan po tome što inficira kod boot particije na hard disku.

Glavni fajl ovog zlonamernog programa označen kao Trojan-Dropper.Win32.Cidox nosi sa sobom dva rootkit-a (Rootkit.Win32/Win64.Cidox). Jedan rootkit je namenjen 32-bitnim platformama a drugi 64-bitnim.

Cidox vrši sledeće promene na početnom delu hard diska:

  • Čuva relevantni drajver u slobodnim sektorima na početku hard diska;

  • Za infekciju bira deo označen kao boot particija u MBR sektoru. On inficira samo particije sa NTFS sistemom fajlova.

  • Prepisuje deo svog koda preko Extended NTFS IL (Initial Program Loader) koji je odgovoran za analiziranje MTF tabele (Master File Table), tražeći fajl sa loader-om u root direktorijumu sektora (ntldr operativne sisteme pre Windows Vista, bootmgr za operativne sisteme počev od Windows Vista), čitajući ovaj fajl sa diska i prebacujući kontrolu na njega. Istovremeno, originalni sadržaji extended NTFS IPL su šifrovani (enkripcija), snimljeni i dodati na kraju malicioznog koda.

Sledeći put kada sistem bude pokrenut maliciozni kod koji se nalazi u delu za učitavanje će biti pozvan. Uz pomoć poznate tehnike, pomoću funkcije interrupta Int 13h i nekih funkcija Windows kernela, Cidox učitava maliciozni drajver u sistem. Učitani drajver koristi PsSetCreateProcessNotifyRoutine za kontrolu pokretanja sledećih procesa:

  • svchost.exe

  • iexplore.exe

  • firefox.exe

  • opera.exe

  • chrome.exe

Kada se primeti jedan od gore navedenih procesa, još jedna komponenta je integrisana u taj proces - dinamička biblioteka Trojan.Win32.Cidox. Ona menja svaki browser-ov izlaz (output), zamenjujući ga sopstvenim. Kao posledica toga, korisnikov browser prikazuje predlog da obnovi browser zbog navodno otkrivenih maliciozih programa u sistemu. Kako to izgleda možete videti na slici ispod gde se obnavljanje browser-a traži zbog navodne infekcije malicioznim programom Trojan.Win32.Ddox.ci.

U ovom slučaju, od korisnika se zahteva da plati obnavljanje browser-a, a postupak za to je slanje SMS na navedeni broj.

Za svaki od najpoznatijih browser-a napravljena je posebna stranica.

Da podsetimo - novije verzije browser-a mogu se preuzimati besplatno na veb sajtovima proizvođača. Sajber-kriminalci pokušavaju da zastraše korisnike kako bi iznudili novac od njih.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Čudni malver sprečava zaražene da posećuju piratske sajtove

Čudni malver sprečava zaražene da posećuju piratske sajtove

Sajber kriminalci često koriste piratski softver za širenje malvera inficirajući one koji misle da preuzimaju najnoviju igru ili film. Međutim, is... Dalje

Microsoft upozorio na lažni ransomware StrRAT

Microsoft upozorio na lažni ransomware StrRAT

Microsoft je na Twitteru upozorio korisnike na malver StrRAT koji krade lozinke sa zaraženog sistema, ali zanimljivo je da pored toga malver nazivima... Dalje

Novi trojanac ToxicEye koristi aplikaciju Telegram za špijuniranje i krađu podataka korisnika

Novi trojanac ToxicEye koristi aplikaciju Telegram za špijuniranje i krađu podataka korisnika

Sajber kriminalci sve češće zloupotrebljavaju Telegram za kontrolu i upravljanje malverima i krađu informacija sa ciljanih sistema. ToxicEye je no... Dalje

Sajber kriminalci koriste kontakt forme na veb sajtovima za širenje trojanca IcedID

Sajber kriminalci koriste kontakt forme na veb sajtovima za širenje trojanca IcedID

Istraživači iz kompanije Microsoft upozorili su na novu fišing kampanju u kojoj napadači koriste obrasce za kontakt (“Kontaktirajte nas&rdqu... Dalje

Novi malver CopperStealer krade Google, Facebook i Apple naloge

Novi malver CopperStealer krade Google, Facebook i Apple naloge

Istraživači kompanije Proofpoint otkrili su malver koji se distribuira preko sajtova na kojima se nudi nelegalni piratski softver, a koji cilja kori... Dalje