Novi Trojanac za Windows i Mac

Opisi virusa, 09.05.2011, 11:32 AM

Novi Trojanac za Windows i Mac

Štetni programi pisani za više različitih platformi još uvek su retka pojava, te kada se otkriju privlače više pažnje nego što je to slučaj sa kompjuterskim virusima koji pogađaju samo jednu platformu.

Proizvođač antivirusne zaštite, kompanija McAfee, upozorila je na pojavu novog Java Trojanca nazvanog IncognitoRAT koji pogađa i Mac i Windows korisnike.

IncognitoRAT je primer Java Trojanca koji se preuzima i instalira zahvaljujući još jednoj komponenti.

On ima karakteristike slične onima koje imaju i drugi štetni programi pisani za Windows, ali koristi izvorni kod i biblioteke koje mogu funkcionisati i na drugim platformama.

Karlos Kastiljo iz kompanije McAfee kaže da je originalni vektor distribucije Trojanca IncognitoRAT Windows-ov exe format, ali izgleda da je napravljen pomoću alatke JarToExe, koja između ostalih funkcija uključuje i funkciju konvertovanja .jar u .exe fajlove, dodavanje ikone programa i informacije o verziji, i zaštitu i enkripciju Java programa.

Kada se .jar fajl konvertuje, on se izvršava i preuzima brojne Java biblioteke kako bi omogućio napadaču kontrolu nad tastaturom i mišem zaraženog kompjutera, pokretanje mp3 fajlova i video sadržaja, snimanje slika zabeleženih pomoću veb kamere računara i slanje ukradenih podataka na prethodno definisani email.

Jar komponenta obezbeđuje da glavni deo štetnog programa bude izvršen.

Bot mreža koju formiraju zaraženi računari može dovesti do lošeg funkcionisanja kompjutera a korisnik zaraženog računara može videti veoma zanimljivu poruku:

Kod je dostupan za Windows, Mac OS X i iPhone i iPad, ali se kod za iPhone i iPad koristi samo za kontrolu zaraženih računara.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Sa ChatGPT napravljen polimorfni malver

Sa ChatGPT napravljen polimorfni malver

Istraživač HYAS instituta i stručnjak za sajber bezbednost, Džef Sims, razvio je novi malver koji pokreće ChatGPT pod nazivom Blackmamba. U janu... Dalje

Lažne aplikacije Telegram i WhatsApp prazne kripto novčanike

Lažne aplikacije Telegram i WhatsApp prazne kripto novčanike

Trojanizovane verzije popularnih mesindžera kao što je Telegram ili WhatsApp nude se na lažnim sajtovima korisnicima Androida i Windowsa, koji preu... Dalje

BlackLotus je prvi malver koji može da zaobiđe Secure Boot na Windows 11

BlackLotus je prvi malver koji može da zaobiđe Secure Boot na Windows 11

Nevidiljivi UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) bootkit pod nazivom BlackLotus postao je prvi poznati malver koji je u stanju da zaobiđe Sec... Dalje

Piratski programi za macOS inficiraju računare opasnim kripto malverom

Piratski programi za macOS inficiraju računare opasnim kripto malverom

Final Cut Pro i druge piratske macOS aplikacije na Pirate Bay su inficirane do sada neotkrivenim malverom. Kada ih žrtve preuzmu, zaraženi Apple ure... Dalje

Opasni ransomware Clop sada inficira i Linux sisteme

Opasni ransomware Clop sada inficira i Linux sisteme

Istraživači iz firme SentinelOne 26. decembra primetili su prvu varijantu ransomwarea Clop (Cl0p) koja cilja na Linux sisteme. Clop se prvi put poja... Dalje