Novi malver koji je zarazio 1500 POS uređaja širom sveta je možda poreklom iz Srbije

Opisi virusa, 26.05.2014, 10:00 AM

Novi malver koji je zarazio 1500 POS uređaja širom sveta je možda poreklom iz Srbije

Poslednjih meseci primetno je da se autori malvera sve više okreću razvoju i unapređenju malicioznih programa koji ciljaju na POS (Point-Of-Sale) uređaje, koji omogućavaju plaćanje roba i usluga platnim karticama. Zbog nedostatka adekvatnih bezbednosnih mera, POS sistemi su postali privlačna meta za sajber kriminalce i autore malvera.

Najnoviji malver koji cilja na POS terminale a koga su otkrili istraživači firme IntelCrawler čije je sedište u Los Anđelesu, do sada je inficirao skoro 1500 POS terminala, računovodstvenih sistema i upravljačkih platformi maloprodaja u 36 zemalja širom sveta.

Inficirani sistemi zajedno čine bot mrežu koju su stručnjaci firme IntelCrawler nazvali “Nemanja botnet”. Istraživači veruju da bi kriminalci koji su organizatori ove operacije mogli biti iz Srbije.

Da bi inficirali nove sisteme operateri bot mreže kobinuju nekoliko metoda napada - drive-by download i kanale za daljinsku administraciju, kažu istraživači.

IntelCrawler je otkrio bot mrežu Nemanja u martu ove godine.

Bot mreža Nemanja uključuje 1478 inficiranih sistema u malim preduzećima i prodavnicama, u zemljama sa većine kontinenata. Malver je otkriven u Argentini, Austriji, Bangladešu, Belgiji, Brazilu, Čileu, Češkoj Republici, Danskoj, Estoniji, Francuskoj, Nemačkoj, Hong Kongu, Indiji, Indoneziji, Izraelu, Italiji, Japanu, Holandiji, Novom Zelandu, Poljskoj, Portugaliji, Južnoafričkoj Republici, Španiji, Švajcarskoj, Tajvanu, Turskoj, Urugvaju, Venecueli, Zambiji, Rusiji, Meksiku, Kini, Kanadi, Australiji i SAD.

Analiza bot mreže Nemanja otkrila je istraživačima da kompromitovani sistemi koriste najrazličitije POS i knjigovodstvene programe i softver za upravljanje u prodavnicama. Istraživači su do sada identifikovali najmanje 25 takvih softvera koje koriste zaraženi sistemi.

To ne znači da su ovi programi konkretno ranjivi ili nebezbedni za dalju upotrebu, već njihova infekcija pokazuje da je POS malver Nemanja dizajniran da radi sa različitim programima.

Malver je osposobljen da prikuplja podatke o platnim karticama, ali je opremeljen i keylogging funkcionalnošću koja mu omogućava da presreće podatke kao što su korisnička imena i lozinke koje omogućavaju napadačima pristup drugim sistemima i bazama podataka koje sadrže podatke koji su u vezi plaćanja, kao i lične informacije.

Stručnjaci iz InterCrawler-a za narednih nekoliko godina predviđaju porast broja incidenata sa kompromitovanjem podataka u trgovinama i malim preduzećima, kao i pojavu novih vrsta specifičnih malicioznih programa koji ciljaju na sisteme i kase u maloprodajama.

Oni predviđaju i da ćemo vrlo uskoro videti moderne POS malvere koji će kao moduli biti ugrađeni u maliciozne alate za daljinski pristup (RAT, Remote Access Tool) ili druge trojanske programe i korišćeni zajedno sa drugim komponentama modernih malvera.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Novi malver za macOS krije se u piratskom softveru

Novi malver za macOS krije se u piratskom softveru

Stručnjaci iz kompanije Kaspersky upozoravaju da sajber kriminalci napadaju korisnike macOS-a novim proksi trojanskim malverom koji je sakriven u pop... Dalje

Malver Atomic Stealer inficira macOS putem lažnog ažuriranja za pretraživače

Malver Atomic Stealer inficira macOS putem lažnog ažuriranja za pretraživače

Atomic Stealer, takođe poznat i kao AMOS, je malver za Mac OS koji se trenutno širi preko lažnog ažuriranja pretraživača pod nazivom „Clea... Dalje

Kako malver Ducktail krade Facebook naloge

Kako malver Ducktail krade Facebook naloge

Istraživači kompanije Kaspersky otkrili su novu verziju malvera Ducktail koju sajber kriminalci koriste za napade na zaposlene u kompanijama koji su... Dalje

Sajber kriminalci imaju novu taktiku kojom sprečavaju otkrivanje malvera

Sajber kriminalci imaju novu taktiku kojom sprečavaju otkrivanje malvera

Malver LummaC2 v4.0 koji krade podatke, izbegava otkrivanje koristeći trigonometriju da bi razlikovao ljudske korisnike od automatizovanih alata za ... Dalje

Malver StripedFly zarazio više od milion računara

Malver StripedFly zarazio više od milion računara

Punih pet godina jedan malver ostao je neprimećen zarazivši za to vreme više od milion Windows i Linux sistema. Pravu prirodu malvera StripedFly ko... Dalje