Novi malver koji je zarazio 1500 POS uređaja širom sveta je možda poreklom iz Srbije

Opisi virusa, 26.05.2014, 10:00 AM

Novi malver koji je zarazio 1500 POS uređaja širom sveta je možda poreklom iz Srbije

Poslednjih meseci primetno je da se autori malvera sve više okreću razvoju i unapređenju malicioznih programa koji ciljaju na POS (Point-Of-Sale) uređaje, koji omogućavaju plaćanje roba i usluga platnim karticama. Zbog nedostatka adekvatnih bezbednosnih mera, POS sistemi su postali privlačna meta za sajber kriminalce i autore malvera.

Najnoviji malver koji cilja na POS terminale a koga su otkrili istraživači firme IntelCrawler čije je sedište u Los Anđelesu, do sada je inficirao skoro 1500 POS terminala, računovodstvenih sistema i upravljačkih platformi maloprodaja u 36 zemalja širom sveta.

Inficirani sistemi zajedno čine bot mrežu koju su stručnjaci firme IntelCrawler nazvali “Nemanja botnet”. Istraživači veruju da bi kriminalci koji su organizatori ove operacije mogli biti iz Srbije.

Da bi inficirali nove sisteme operateri bot mreže kobinuju nekoliko metoda napada - drive-by download i kanale za daljinsku administraciju, kažu istraživači.

IntelCrawler je otkrio bot mrežu Nemanja u martu ove godine.

Bot mreža Nemanja uključuje 1478 inficiranih sistema u malim preduzećima i prodavnicama, u zemljama sa većine kontinenata. Malver je otkriven u Argentini, Austriji, Bangladešu, Belgiji, Brazilu, Čileu, Češkoj Republici, Danskoj, Estoniji, Francuskoj, Nemačkoj, Hong Kongu, Indiji, Indoneziji, Izraelu, Italiji, Japanu, Holandiji, Novom Zelandu, Poljskoj, Portugaliji, Južnoafričkoj Republici, Španiji, Švajcarskoj, Tajvanu, Turskoj, Urugvaju, Venecueli, Zambiji, Rusiji, Meksiku, Kini, Kanadi, Australiji i SAD.

Analiza bot mreže Nemanja otkrila je istraživačima da kompromitovani sistemi koriste najrazličitije POS i knjigovodstvene programe i softver za upravljanje u prodavnicama. Istraživači su do sada identifikovali najmanje 25 takvih softvera koje koriste zaraženi sistemi.

To ne znači da su ovi programi konkretno ranjivi ili nebezbedni za dalju upotrebu, već njihova infekcija pokazuje da je POS malver Nemanja dizajniran da radi sa različitim programima.

Malver je osposobljen da prikuplja podatke o platnim karticama, ali je opremeljen i keylogging funkcionalnošću koja mu omogućava da presreće podatke kao što su korisnička imena i lozinke koje omogućavaju napadačima pristup drugim sistemima i bazama podataka koje sadrže podatke koji su u vezi plaćanja, kao i lične informacije.

Stručnjaci iz InterCrawler-a za narednih nekoliko godina predviđaju porast broja incidenata sa kompromitovanjem podataka u trgovinama i malim preduzećima, kao i pojavu novih vrsta specifičnih malicioznih programa koji ciljaju na sisteme i kase u maloprodajama.

Oni predviđaju i da ćemo vrlo uskoro videti moderne POS malvere koji će kao moduli biti ugrađeni u maliciozne alate za daljinski pristup (RAT, Remote Access Tool) ili druge trojanske programe i korišćeni zajedno sa drugim komponentama modernih malvera.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Malver TrickBot greškom upozorava žrtve da su zaražene

Malver TrickBot greškom upozorava žrtve da su zaražene

Zloglasni malver TrickBot greškom upozorava žrtve da su zaražene i da treba da se obrate svom administratoru. TrickBot se najčešće širi preko ... Dalje

Za žrtve ransomwarea EvilQuest koji šifruje i krade fajlove sa macOS postoji besplatno rešenje

Za žrtve ransomwarea EvilQuest koji šifruje i krade fajlove sa macOS postoji besplatno rešenje

Loš kod ransomwarea ThiefQuest, koji isključivo inficira macOS uređaje, omogućava vraćanje šifrovanih fajlova, koji bi, da autori malvera nisu ... Dalje

Otkriven novi ransomware koji isključivo inficira macOS

Otkriven novi ransomware koji isključivo inficira macOS

Novi ransomware nazvan OSX.EvilQuest, otkriven ove nedelje, inficira isključivo macOS uređaje. Ono po čemu se razlikuje od drugih ransomwarea za ma... Dalje

Ransomware Sodinokibi (REvil) ima novu taktiku za izvlačenje novca od žrtava

Ransomware Sodinokibi (REvil) ima novu taktiku za izvlačenje novca od žrtava

Grupa koja stoji iza jednog od najuspešnijih ransomwarea sada skenira mreže kompanija kako bi pronašla podatke o platnim karticama, plaćanjima i s... Dalje

Sajber-kriminalci manipulišu Google pretragom da bi širili novi malver za Mac

Sajber-kriminalci manipulišu Google pretragom da bi širili novi malver za Mac

Većina korisnika prilikom pretraživanja interneta je svesna da postoje zlonamerni sajtovi na kojima treba biti oprezan. Ali, za pretraživače Goog... Dalje