Novi ransomware CrypVault šifruje i izoluje fajlove oponašajući antivirus

Opisi virusa, 08.04.2015, 08:30 AM

Novi ransomware CrypVault šifruje i izoluje fajlove oponašajući antivirus

Istraživači iz kompanije Trend Micro otkrili su novi kripto-ransomware nazvan CrypVault koji šifruje fajlove, i čini da oni izgledaju kao da ih je izolovao antivirus. Antivirusni softver obično smešta u karantin fajlove koji mogu da prouzorkuju štetu infiicanom sistemu.

Malver zatim traži otkup, da bi na kraju preuzeo malver koji krade informacije.

On dospeva na računare tako što korisnici na prevaru preuzmu i otvore maliciozni email atačment - JavaScript fajl koji preuzima sa svog severa za komandu i kontrolu (C&C server) četiri fajla - sam ranosmware, sDelete (Microsoftov Systeinternal alat koji će biti korišćen za brisanje fajlova a koji malver preimenuje u audiodg.exe), GnuPG (open source kriptografski alat koji će biti preimenovan u svchost.exe) i GnuPG library fajl (malver će ga preimenovati u iconv.dll). Preuzeti fajlovi se čuvaju u %UserTemp% folderu.

Posle pokretanja, malver instalira open source kriptografski alat GNU Private Guard (GnuPG) na zaraženom sistemu, koji započinje proces enkripcije. Ovaj fajl generiše RSA-1024 javni i privatni ključ koji se koriste za šifrovanje i dešifrovanje fajlova.

Malver traži fajlove sa ekstenzijama xls, doc, pdf, rtf, psd, dwg, cdr, cd, mdb, jpg, zip, 1cd, dbf, sqlite. Istovremeno, malver izbegava niz foldera da bi izbegao greške u radu sistema.

Posle šifrovanja, malver će promeniti sve šifrovane fajlove koji sada imaju dodatu *.vault ekstenziju u ikone katanca. Kada se otvori svaki zaključani i šifrovan fajl će prikazati obaveštenje o otkupu.

Detaljnije objašnjenje o tome kako platiti da bi fajlovi bili dešifrovani se prikazuje na desktopu inficiranog sistema.

Imajući u vidu da je obaveštenje o otkupu i sajt za podršku ranosmwareu na ruskom, ciljevi ove kampanje su očigledno korisnici sa ruskog govornog područja.

Malver uz pomoć sDelete briše ključne fajlove, secring.gpg, vaultkey.vlt i confclean.lst. sDelete može da piše preko obrisanih podataka na disku što otežava ili onemogućava oporavak obrisanih fajlova.

Ranosmware takođe preuzima i pokreće Browser Password Dump, hakerski alat koji može da izvlači lozinke sačuvane u brojnim popularnim web browserima (Firefox, IE, Chrome, CoolNovo, Opera, Safari, Flock, SeaMonkey, SRWare Iron, Comodo Dragon) koje šalje C&C serveru koji kontrolišu napadači.

Ransomwarei postaju veliki problem jer važne fajlove korisnika čine beskorisnim primoravajući tako ljude da plate za njihovo dešifrovanje. Ranosmwarea je sve više, pa stručnjaci savetuju korisnicima da redovno prave rezervne kopije svojih važnih fajlova.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Malver Atomic Stealer inficira macOS putem lažnog ažuriranja za pretraživače

Malver Atomic Stealer inficira macOS putem lažnog ažuriranja za pretraživače

Atomic Stealer, takođe poznat i kao AMOS, je malver za Mac OS koji se trenutno širi preko lažnog ažuriranja pretraživača pod nazivom „Clea... Dalje

Kako malver Ducktail krade Facebook naloge

Kako malver Ducktail krade Facebook naloge

Istraživači kompanije Kaspersky otkrili su novu verziju malvera Ducktail koju sajber kriminalci koriste za napade na zaposlene u kompanijama koji su... Dalje

Sajber kriminalci imaju novu taktiku kojom sprečavaju otkrivanje malvera

Sajber kriminalci imaju novu taktiku kojom sprečavaju otkrivanje malvera

Malver LummaC2 v4.0 koji krade podatke, izbegava otkrivanje koristeći trigonometriju da bi razlikovao ljudske korisnike od automatizovanih alata za ... Dalje

Malver StripedFly zarazio više od milion računara

Malver StripedFly zarazio više od milion računara

Punih pet godina jedan malver ostao je neprimećen zarazivši za to vreme više od milion Windows i Linux sistema. Pravu prirodu malvera StripedFly ko... Dalje

Malver DarkGate se širi kao PDF ili ZIP fajl preko Skypea i Microsoft Teamsa

Malver DarkGate se širi kao PDF ili ZIP fajl preko Skypea i Microsoft Teamsa

Malver DarkGate, koji je prvi put primećen krajem 2018. godine, trenutno se širi preko komunukacionih platformi kao što su Skype i Microsoft Teams,... Dalje