Novi trojanac FatalRAT širi se preko Telegrama

Opisi virusa, 10.08.2021, 12:30 PM

Novi trojanac FatalRAT širi se preko Telegrama

Sajber kriminalci koriste Telegram kanale da bi širili novog trojanca koji im omogućava daljinski pristup inficiranim uređajima (RAT).

Istraživači AT & T Alien Labsa otkrili su novog trojanca nazvanog FatalRAT koji se širi preko foruma i Telegram kanala, sakriven u linkovima za preuzimanje softvera ili članaka iz medija. Zanimljivo je da ovakve poruke mogu slati samo administratori kanala.

FatalRAT je trojanac sa širokim spektrom mogućnosti.

Pre nego što inficira sistem, malver sprovodi niz testova kako bi proverio da li na sistemu ima VM proozvoda, da bi proverio prostor na disku, broj fizičkih procesora i drugo. Tek ako prođe “antiVM” test, FatalRAT započinje svoje zlonamerne aktivnosti.

Malver uspešno izbegava otkrivanje, prikuplja sistemske informacije i eksfiltrira podatke.

Takođe je u stanju da izbriše određene korisničke podatke iz veb pregledača kao što su Edge, Chrome, Firefox, 360Secure Browser, SoguBrowser i QQBrowser. On takođe šalje osetljive informacije kao što su korisnička imena, IP adresa računara i drugi podaci putem šifrovanog C2 kanala.

FatalRAT može da posluži kao keylogger, može da promeni rezoluciju ekrana, deinstalira UltraViewer, preuzme i instalira AnyDesk.

Sajber kriminalci koriste Telegram za širenje malvera jer je to stabilna i legitimna aplikacija koju ne ograničavaju zaštitni zidovi, antivirusni softver ili alati za upravljanje mrežom. Još jedna prednost je što hakeri mogu ostati anonimni jer im je za registraciju potreban samo važeći telefonski broj.

FatalRAT nije prvi trojanac koji se širio preko Telegrama. Toxic Eye i XCSSET su još dva trojanca za koja se zna da koriste Telegram kao svoju odskočnu dasku.

Zbog povećanja broja malvera koji se šire na ovaj način, preporučuje se korišćenje antivirusnog softvera i njegovo ažuriranje. Još jedan važan savet koji treba slediti kada je u pitanju zaštita ličnih podataka je da izbegavate instaliranje softvera iz nepoznatih izvora kao i otvaranje sumnjivih linkova.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Malver Atomic Stealer inficira macOS putem lažnog ažuriranja za pretraživače

Malver Atomic Stealer inficira macOS putem lažnog ažuriranja za pretraživače

Atomic Stealer, takođe poznat i kao AMOS, je malver za Mac OS koji se trenutno širi preko lažnog ažuriranja pretraživača pod nazivom „Clea... Dalje

Kako malver Ducktail krade Facebook naloge

Kako malver Ducktail krade Facebook naloge

Istraživači kompanije Kaspersky otkrili su novu verziju malvera Ducktail koju sajber kriminalci koriste za napade na zaposlene u kompanijama koji su... Dalje

Sajber kriminalci imaju novu taktiku kojom sprečavaju otkrivanje malvera

Sajber kriminalci imaju novu taktiku kojom sprečavaju otkrivanje malvera

Malver LummaC2 v4.0 koji krade podatke, izbegava otkrivanje koristeći trigonometriju da bi razlikovao ljudske korisnike od automatizovanih alata za ... Dalje

Malver StripedFly zarazio više od milion računara

Malver StripedFly zarazio više od milion računara

Punih pet godina jedan malver ostao je neprimećen zarazivši za to vreme više od milion Windows i Linux sistema. Pravu prirodu malvera StripedFly ko... Dalje

Malver DarkGate se širi kao PDF ili ZIP fajl preko Skypea i Microsoft Teamsa

Malver DarkGate se širi kao PDF ili ZIP fajl preko Skypea i Microsoft Teamsa

Malver DarkGate, koji je prvi put primećen krajem 2018. godine, trenutno se širi preko komunukacionih platformi kao što su Skype i Microsoft Teams,... Dalje