OPREZ: Lažni antivirus ''System Doctor 2014''

Opisi virusa, 03.07.2013, 07:25 AM

OPREZ: Lažni antivirus ''System Doctor 2014''

Maliciozni programi koji su poznati pod nazivom ransomware potisnuli su lažne antiviruse, ali oni još uvek nisu nestali sa scene. To pokazuje i najnoviji primer takvog programa na koji upozoravaju stručnjaci Microsoft-a. Reč je o lažnom antivirusu koji nosi pretenciozni naziv “System Doctor 2014”.

Malver koga širi lažni antivirus System Doctor 2014 je Rogue:Win32/Winwebsec. System Doctor je naslednik drugog sličnog programa nazvanog System Care Antivirus, koji je najaktivnija i najčešća verzija malvera Winwebsec. Nazivi lažnih antivirusa se menjaju, ali interfejs i ponašanje ovih programa ostaju uglavnom nepromenjeni.

Zanimljivo je da je System Doctor 2014 dizajniran tako da proverava znake prisustva programa System Care Antivirus i ukoliko ih pronađe, prestaje sa radom.

Osim drugačijeg naziva, System Doctor 2014 ima još jednu karakteristiku po kojoj se razlikuje od drugih verzija Winwebsec malvera. Većina lažnih antivirusa zahteva od korisnika da plate uklanjanje nepostojećih pretnji sa računara pre nego što započnu sa “čišćenjem” računara. System Doctor 2014 najpre “uklanja” neke od navodnih pretnji sa računara pre zahteva za plaćanje. Ipak, da bi uklonio sve pretnje, ovaj lažni antivirus zahteva aktivaciju programa koju morate platiti.

Zanimljivo je i to što su nazivi pretnji koje System Doctor 2014 navodno pronalazi na računaru preuzeti uz Microsoft-ove enciklopedije malvera.

Stručnjaci Microsoft-a uočili su i neke sličnosti između dve verzije malvera. Obe verzije na isti način izbegavaju detekciju pravih antivirusa, imaju isti format zahteva kada šalju detalje o svojoj instalaciji serveru distributera i oba programa pokušavaju da spreče druge programe da rade osim nekolicine koji se nalaze na beloj listi. Šta više, oba programa koriste i isti kod za aktivaciju.

Umesto plaćanja aktivacionog koda za program od kojeg nećete imati bilo kakve koristi, upotrebite neki od pouzdanih antivirusa da biste uklonili lažni antivirus sa svog računara. Imajte na umu i da lažni antivirusi ponekad zloupotrebljavaju ime i reputaciju legitimnih proizvođača zaštitnog softvera.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Malver PirateMatryoshka (''Babuška'') inficira računare posetilaca sajta Pirate Bay

Malver PirateMatryoshka (''Babuška'') inficira računare posetilaca sajta Pirate Bay

Istraživači kompanije Kaspersky Lab otkrili su novi malver koji se širi preko sajta Pirate Bay, jednog od najpopularnijih sajtova za preuzimanje to... Dalje

Ransomware GarrantyDecrypt se pretvara da štiti vaše fajlove

Ransomware GarrantyDecrypt se pretvara da štiti vaše fajlove

Pojavila se najnovija verzija ransomwarea GarrantyDecrypt, ransomwarea koga je otkrio istraživač Majkl Gilespi u oktobru 2018. godine. Iako nikada n... Dalje

Malver Rietspoof se širi preko Skypea i Facebook Messengera

Malver Rietspoof se širi preko Skypea i Facebook Messengera

Do avgusta prošle godine malver Rietspoof cirkulisao je internetom neprimećen. Onda su ga otkrili istraživači Avasta koji sada upozoravaju na eksp... Dalje

Linux malver uklanja druge malvere sa sistema, a evo zbog čega to radi

Linux malver uklanja druge malvere sa sistema, a evo zbog čega to radi

Majneri kripto-valuta postali su novi standard u svetu malvera, a nove verzije postaju sve složenije, jer su u mogućnosti da efikasnije sakriju svo... Dalje

Windows .exe malver cilja Mac računare

Windows .exe malver cilja Mac računare

Maliciozni Windows EXE fajl može zaraziti i vaš Mac računar. Da, dobro ste pročitali - .exe malver na macOS-u. Istraživači kompanije Trend Micro... Dalje