OPREZ: Lažni antivirus ''System Doctor 2014''

Opisi virusa, 03.07.2013, 07:25 AM

OPREZ: Lažni antivirus ''System Doctor 2014''

Maliciozni programi koji su poznati pod nazivom ransomware potisnuli su lažne antiviruse, ali oni još uvek nisu nestali sa scene. To pokazuje i najnoviji primer takvog programa na koji upozoravaju stručnjaci Microsoft-a. Reč je o lažnom antivirusu koji nosi pretenciozni naziv “System Doctor 2014”.

Malver koga širi lažni antivirus System Doctor 2014 je Rogue:Win32/Winwebsec. System Doctor je naslednik drugog sličnog programa nazvanog System Care Antivirus, koji je najaktivnija i najčešća verzija malvera Winwebsec. Nazivi lažnih antivirusa se menjaju, ali interfejs i ponašanje ovih programa ostaju uglavnom nepromenjeni.

Zanimljivo je da je System Doctor 2014 dizajniran tako da proverava znake prisustva programa System Care Antivirus i ukoliko ih pronađe, prestaje sa radom.

Osim drugačijeg naziva, System Doctor 2014 ima još jednu karakteristiku po kojoj se razlikuje od drugih verzija Winwebsec malvera. Većina lažnih antivirusa zahteva od korisnika da plate uklanjanje nepostojećih pretnji sa računara pre nego što započnu sa “čišćenjem” računara. System Doctor 2014 najpre “uklanja” neke od navodnih pretnji sa računara pre zahteva za plaćanje. Ipak, da bi uklonio sve pretnje, ovaj lažni antivirus zahteva aktivaciju programa koju morate platiti.

Zanimljivo je i to što su nazivi pretnji koje System Doctor 2014 navodno pronalazi na računaru preuzeti uz Microsoft-ove enciklopedije malvera.

Stručnjaci Microsoft-a uočili su i neke sličnosti između dve verzije malvera. Obe verzije na isti način izbegavaju detekciju pravih antivirusa, imaju isti format zahteva kada šalju detalje o svojoj instalaciji serveru distributera i oba programa pokušavaju da spreče druge programe da rade osim nekolicine koji se nalaze na beloj listi. Šta više, oba programa koriste i isti kod za aktivaciju.

Umesto plaćanja aktivacionog koda za program od kojeg nećete imati bilo kakve koristi, upotrebite neki od pouzdanih antivirusa da biste uklonili lažni antivirus sa svog računara. Imajte na umu i da lažni antivirusi ponekad zloupotrebljavaju ime i reputaciju legitimnih proizvođača zaštitnog softvera.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Novi trojanac BloodyStealer krade Epic Games i Steam naloge

Novi trojanac BloodyStealer krade Epic Games i Steam naloge

Novi trojanac koji se prodaje na ruskim hakerskim forumima onima koji ga kupe nudi mogućnost krađe korisničkih naloga na popularnim servisima kao ... Dalje

Opasni bankarski trojanac u Google oglasima u rezultatima pretrage

Opasni bankarski trojanac u Google oglasima u rezultatima pretrage

Ako na pretraživačima poput Googlea tražite softver TeamViewer mogli biste naleteti na linkove koji bi vas mogli odvesti do lažnih sajtova na koji... Dalje

Nova varijanta malvera AdLoad prolazi neprimećena Appleovu XProtect odbranu od malvera

Nova varijanta malvera AdLoad prolazi neprimećena Appleovu XProtect odbranu od malvera

Nova varijanta malvera AdLoad provlači se kroz Appleovu ugrađenu antivirusnu tehnologiju XProtect i inficira Mac računare u okviru više kampanja k... Dalje

Novi trojanac FatalRAT širi se preko Telegrama

Novi trojanac FatalRAT širi se preko Telegrama

Sajber kriminalci koriste Telegram kanale da bi širili novog trojanca koji im omogućava daljinski pristup inficiranim uređajima (RAT). Istraživač... Dalje

Microsoft upozorio na malver LemonDuck koji inficira i Windows i Linux

Microsoft upozorio na malver LemonDuck koji inficira i Windows i Linux

LemonDuck je prvi put otkriven u Kini 2019. godine kao botnet koji je inficirane sisteme koristio za rudarenje kriptovalute Monero. Međutim, on je u ... Dalje