OPREZ: Malver PASSTEAL na fajl šering sajtovima

Opisi virusa, 22.11.2012, 08:49 AM

OPREZ: Malver PASSTEAL na fajl šering sajtovima

Još jedan razlog za oprez kada preuzimate fajlove sa fajl šering sajtova je malver PASSTEAL koji se može naći prerušen u generatore ključeva za komericijalne programe ili popularne e-knjige, upozoravaju stručnjaci TrendMicro.

Kako samo ime kaže, PASSTEAL je malver koji koristi različite alate za oporavak lozinki sačuvanih u brauzerima napadnutih računara. Tehnika koju koristi ovaj malver predstavlja odstupanje od ranijih kradljivaca poverljivih podataka koji beleže aktivnosti korisnika na tastaturi sa ciljem prikupljanja podataka sa zaraženih sistema.

TrendMicro je otkrio nekoliko varijanti PASSTEAL malvera koji koriste taktike društvenog inženjeringa kao što je maskiranje malvera u generatore ključeva za komercijalne programe ili dolaze u paketu sa falsifikovanim instalerima komercijalnih aplikacija.

Autori malvera PASSTEAL računaju na korisnike koji za deljenje i preuzimanje fajlova često koriste BitTorrent ili posećuju fajl šering sajtove u potrazi za nelegalnim kopijama softvera. Neke varijante malvera pronađene su maskirane u elektronske verzije novela "Young Adult".

Još jedna varijanta malvera, TSPY_PASSTEAL.B, koristi alate za oporavak lozinke „WebBrowserPassView“ i „PasswordFox“ za krađu lozinki iz brauzera kao što je Internet Explorer 4.0, Mozilla Firefox 1.x-4.x, Google Chrome i Safari. Stručnjaci pretpostavljaju da ovo nije sve, i da neke druge varijante malvera koriste druge alate za oporavak lozinke kada su u pitanju određene veb aplikacije.

PASSTEAL nije jedini razlog zbog kojeg bi trebalo da budete oprezni kada preuzimate fajlove sa fajl šering sajtova. On nije prvi takav malver. Primera radi, malver ZACCESS takođe je pronalažen kao generator ključeva za programe, igrice i filmove koji su preuzimani sa fajl šering sajtova. Familiju malvera ZACCESS čine rootkit malveri koje je veoma teško ukloniti sa zaraženih sistema a ovaj malver je bio jedan od vodećih na listi po broju infekcija u trećem kvartalu ove godine.

Kada je reč o lozinkama za online naloge, mnogi korisnici se uporno drže strategije da će jedna lozinka, za koju veruju da je dovoljno jaka, biti dovoljna zaštita za sve naloge. Ista lozinka za pristup različitim sajtovima jeste zgodna za pamćenje, ali taj mali komfor je neuporediv sa potencijalnim rizicima.

Zato je malver PASSTEAL posebno opasan za korisnike koji praktikuju da istu lozinku koriste na različitim sajtovima, što je još jedan razlog da se odustane od ovakvog pristupa bezbednosti online naloga.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Malver TrickBot greškom upozorava žrtve da su zaražene

Malver TrickBot greškom upozorava žrtve da su zaražene

Zloglasni malver TrickBot greškom upozorava žrtve da su zaražene i da treba da se obrate svom administratoru. TrickBot se najčešće širi preko ... Dalje

Za žrtve ransomwarea EvilQuest koji šifruje i krade fajlove sa macOS postoji besplatno rešenje

Za žrtve ransomwarea EvilQuest koji šifruje i krade fajlove sa macOS postoji besplatno rešenje

Loš kod ransomwarea ThiefQuest, koji isključivo inficira macOS uređaje, omogućava vraćanje šifrovanih fajlova, koji bi, da autori malvera nisu ... Dalje

Otkriven novi ransomware koji isključivo inficira macOS

Otkriven novi ransomware koji isključivo inficira macOS

Novi ransomware nazvan OSX.EvilQuest, otkriven ove nedelje, inficira isključivo macOS uređaje. Ono po čemu se razlikuje od drugih ransomwarea za ma... Dalje

Ransomware Sodinokibi (REvil) ima novu taktiku za izvlačenje novca od žrtava

Ransomware Sodinokibi (REvil) ima novu taktiku za izvlačenje novca od žrtava

Grupa koja stoji iza jednog od najuspešnijih ransomwarea sada skenira mreže kompanija kako bi pronašla podatke o platnim karticama, plaćanjima i s... Dalje

Sajber-kriminalci manipulišu Google pretragom da bi širili novi malver za Mac

Sajber-kriminalci manipulišu Google pretragom da bi širili novi malver za Mac

Većina korisnika prilikom pretraživanja interneta je svesna da postoje zlonamerni sajtovi na kojima treba biti oprezan. Ali, za pretraživače Goog... Dalje