OPREZ: Malver PASSTEAL na fajl šering sajtovima

Opisi virusa, 22.11.2012, 08:49 AM

OPREZ: Malver PASSTEAL na fajl šering sajtovima

Još jedan razlog za oprez kada preuzimate fajlove sa fajl šering sajtova je malver PASSTEAL koji se može naći prerušen u generatore ključeva za komericijalne programe ili popularne e-knjige, upozoravaju stručnjaci TrendMicro.

Kako samo ime kaže, PASSTEAL je malver koji koristi različite alate za oporavak lozinki sačuvanih u brauzerima napadnutih računara. Tehnika koju koristi ovaj malver predstavlja odstupanje od ranijih kradljivaca poverljivih podataka koji beleže aktivnosti korisnika na tastaturi sa ciljem prikupljanja podataka sa zaraženih sistema.

TrendMicro je otkrio nekoliko varijanti PASSTEAL malvera koji koriste taktike društvenog inženjeringa kao što je maskiranje malvera u generatore ključeva za komercijalne programe ili dolaze u paketu sa falsifikovanim instalerima komercijalnih aplikacija.

Autori malvera PASSTEAL računaju na korisnike koji za deljenje i preuzimanje fajlova često koriste BitTorrent ili posećuju fajl šering sajtove u potrazi za nelegalnim kopijama softvera. Neke varijante malvera pronađene su maskirane u elektronske verzije novela "Young Adult".

Još jedna varijanta malvera, TSPY_PASSTEAL.B, koristi alate za oporavak lozinke „WebBrowserPassView“ i „PasswordFox“ za krađu lozinki iz brauzera kao što je Internet Explorer 4.0, Mozilla Firefox 1.x-4.x, Google Chrome i Safari. Stručnjaci pretpostavljaju da ovo nije sve, i da neke druge varijante malvera koriste druge alate za oporavak lozinke kada su u pitanju određene veb aplikacije.

PASSTEAL nije jedini razlog zbog kojeg bi trebalo da budete oprezni kada preuzimate fajlove sa fajl šering sajtova. On nije prvi takav malver. Primera radi, malver ZACCESS takođe je pronalažen kao generator ključeva za programe, igrice i filmove koji su preuzimani sa fajl šering sajtova. Familiju malvera ZACCESS čine rootkit malveri koje je veoma teško ukloniti sa zaraženih sistema a ovaj malver je bio jedan od vodećih na listi po broju infekcija u trećem kvartalu ove godine.

Kada je reč o lozinkama za online naloge, mnogi korisnici se uporno drže strategije da će jedna lozinka, za koju veruju da je dovoljno jaka, biti dovoljna zaštita za sve naloge. Ista lozinka za pristup različitim sajtovima jeste zgodna za pamćenje, ali taj mali komfor je neuporediv sa potencijalnim rizicima.

Zato je malver PASSTEAL posebno opasan za korisnike koji praktikuju da istu lozinku koriste na različitim sajtovima, što je još jedan razlog da se odustane od ovakvog pristupa bezbednosti online naloga.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Malver koji krade kriptovalute sakriven u programu za instalaciju Tor pretraživača

Malver koji krade kriptovalute sakriven u programu za instalaciju Tor pretraživača

Trojanizovani programi za instalaciju anonimnog pretraživača Tor koriste se za infekciju uređaja korisnika pre svega u Rusiji i Evropi takozvanim c... Dalje

Novi malver MacStealer krade lozinke korisnika Appleovih računara

Novi malver MacStealer krade lozinke korisnika Appleovih računara

Novi malver za krađu informacija sa računara sa macOS operativnim sistemom, nazvan MacStealer, najnoviji je primer pretnje koja koristi Telegram kao... Dalje

Sa ChatGPT napravljen polimorfni malver

Sa ChatGPT napravljen polimorfni malver

Istraživač HYAS instituta i stručnjak za sajber bezbednost, Džef Sims, razvio je novi malver koji pokreće ChatGPT pod nazivom Blackmamba. U janu... Dalje

Lažne aplikacije Telegram i WhatsApp prazne kripto novčanike

Lažne aplikacije Telegram i WhatsApp prazne kripto novčanike

Trojanizovane verzije popularnih mesindžera kao što je Telegram ili WhatsApp nude se na lažnim sajtovima korisnicima Androida i Windowsa, koji preu... Dalje

BlackLotus je prvi malver koji može da zaobiđe Secure Boot na Windows 11

BlackLotus je prvi malver koji može da zaobiđe Secure Boot na Windows 11

Nevidiljivi UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) bootkit pod nazivom BlackLotus postao je prvi poznati malver koji je u stanju da zaobiđe Sec... Dalje