OPREZ: Malver PASSTEAL na fajl šering sajtovima

Opisi virusa, 22.11.2012, 08:49 AM

OPREZ: Malver PASSTEAL na fajl šering sajtovima

Još jedan razlog za oprez kada preuzimate fajlove sa fajl šering sajtova je malver PASSTEAL koji se može naći prerušen u generatore ključeva za komericijalne programe ili popularne e-knjige, upozoravaju stručnjaci TrendMicro.

Kako samo ime kaže, PASSTEAL je malver koji koristi različite alate za oporavak lozinki sačuvanih u brauzerima napadnutih računara. Tehnika koju koristi ovaj malver predstavlja odstupanje od ranijih kradljivaca poverljivih podataka koji beleže aktivnosti korisnika na tastaturi sa ciljem prikupljanja podataka sa zaraženih sistema.

TrendMicro je otkrio nekoliko varijanti PASSTEAL malvera koji koriste taktike društvenog inženjeringa kao što je maskiranje malvera u generatore ključeva za komercijalne programe ili dolaze u paketu sa falsifikovanim instalerima komercijalnih aplikacija.

Autori malvera PASSTEAL računaju na korisnike koji za deljenje i preuzimanje fajlova često koriste BitTorrent ili posećuju fajl šering sajtove u potrazi za nelegalnim kopijama softvera. Neke varijante malvera pronađene su maskirane u elektronske verzije novela "Young Adult".

Još jedna varijanta malvera, TSPY_PASSTEAL.B, koristi alate za oporavak lozinke „WebBrowserPassView“ i „PasswordFox“ za krađu lozinki iz brauzera kao što je Internet Explorer 4.0, Mozilla Firefox 1.x-4.x, Google Chrome i Safari. Stručnjaci pretpostavljaju da ovo nije sve, i da neke druge varijante malvera koriste druge alate za oporavak lozinke kada su u pitanju određene veb aplikacije.

PASSTEAL nije jedini razlog zbog kojeg bi trebalo da budete oprezni kada preuzimate fajlove sa fajl šering sajtova. On nije prvi takav malver. Primera radi, malver ZACCESS takođe je pronalažen kao generator ključeva za programe, igrice i filmove koji su preuzimani sa fajl šering sajtova. Familiju malvera ZACCESS čine rootkit malveri koje je veoma teško ukloniti sa zaraženih sistema a ovaj malver je bio jedan od vodećih na listi po broju infekcija u trećem kvartalu ove godine.

Kada je reč o lozinkama za online naloge, mnogi korisnici se uporno drže strategije da će jedna lozinka, za koju veruju da je dovoljno jaka, biti dovoljna zaštita za sve naloge. Ista lozinka za pristup različitim sajtovima jeste zgodna za pamćenje, ali taj mali komfor je neuporediv sa potencijalnim rizicima.

Zato je malver PASSTEAL posebno opasan za korisnike koji praktikuju da istu lozinku koriste na različitim sajtovima, što je još jedan razlog da se odustane od ovakvog pristupa bezbednosti online naloga.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Novi trojanac BloodyStealer krade Epic Games i Steam naloge

Novi trojanac BloodyStealer krade Epic Games i Steam naloge

Novi trojanac koji se prodaje na ruskim hakerskim forumima onima koji ga kupe nudi mogućnost krađe korisničkih naloga na popularnim servisima kao ... Dalje

Opasni bankarski trojanac u Google oglasima u rezultatima pretrage

Opasni bankarski trojanac u Google oglasima u rezultatima pretrage

Ako na pretraživačima poput Googlea tražite softver TeamViewer mogli biste naleteti na linkove koji bi vas mogli odvesti do lažnih sajtova na koji... Dalje

Nova varijanta malvera AdLoad prolazi neprimećena Appleovu XProtect odbranu od malvera

Nova varijanta malvera AdLoad prolazi neprimećena Appleovu XProtect odbranu od malvera

Nova varijanta malvera AdLoad provlači se kroz Appleovu ugrađenu antivirusnu tehnologiju XProtect i inficira Mac računare u okviru više kampanja k... Dalje

Novi trojanac FatalRAT širi se preko Telegrama

Novi trojanac FatalRAT širi se preko Telegrama

Sajber kriminalci koriste Telegram kanale da bi širili novog trojanca koji im omogućava daljinski pristup inficiranim uređajima (RAT). Istraživač... Dalje

Microsoft upozorio na malver LemonDuck koji inficira i Windows i Linux

Microsoft upozorio na malver LemonDuck koji inficira i Windows i Linux

LemonDuck je prvi put otkriven u Kini 2019. godine kao botnet koji je inficirane sisteme koristio za rudarenje kriptovalute Monero. Međutim, on je u ... Dalje