Opasni ransomware Clop sada inficira i Linux sisteme

Opisi virusa, 08.02.2023, 10:00 AM

Opasni ransomware Clop sada inficira i Linux sisteme

Istraživači iz firme SentinelOne 26. decembra primetili su prvu varijantu ransomwarea Clop (Cl0p) koja cilja na Linux sisteme. Clop se prvi put pojavio 2019. godine, ciljajući velike kompanije, finansijske institucije, škole i kritičnu infrastrukturu širom sveta. Nakon što je grupa u novembru 2020. napala nekoliko velikih južnokorejskih kompanija, više osoba povezanih sa grupom uhapšeno je u Kijevu, u Ukrajini.

Antonis Terefos, istraživač SentinelOne, je objasnio da je nova Linux varijanta ransomwarea uglavnom korišćena za napade na obrazovne institucije, ali je imala greške koji su se mogli iskoristiti da se pomogne žrtvama. Istraživači su napravili alat za dešifrovanje. Oni kažu da od tada nisu videli nijednu novu verziju ransomwarea, ali predviđaju da će autori malvera verovatno pokušati da poprave greške u budućim verzijama ransomwarea.

Istraživači kažu da je Linux verzija Cl0p ransomwarea u ranoj fazi razvoja, što ukazuje na to da autori još uvek rade na njoj i podešavaju ransomware da cilja određene žrtve. Takođe, neki detalji u kodu ukazuju da su napadači imali saznanja o okruženju žrtava pre nego što bi pokrenuli napad.

Linux varijanta ransomwarea liči na verziju za Windows, i koristi isti metod šifrovanja, navodi se u izveštaju.

Windows verzija omogućava ransomware grupi da izdvoji foldere i fajlove koji ne bi trebalo da budu šifrovani, ali ta funkcionalnost nije viđena u verziji za Linux. Linux verzija šifruje određene foldere i sve vrste fajlova.

„SentinelLabs očekuje da buduće verzije Linux varijante počnu da eliminišu te razlike i da će svaka ažurirana funkcionalnost biti primenjena u obe varijante istovremeno“, navodi se u izveštaju koji je objavio SentinelOne.

Linux verzija takođe ostavlja obaveštenje o otkupnini u .txt formatu, dok verzija za Windows ostavlja belešku o otkupnini u .rtf formatu.

Terefos kaže da je Linux verzija Clopa deo šireg trenda među ransomware grupama. Hive, Qilin, Snake, Smaug, Qyick i brojne druge grupe takođe su koristile Linux varijante svojih ransomwarea.

Uprkos hapšenjima u junu 2021. godine, Clop nije prestao da radi i razvoj Linux verzije ransomwarea bi trebalo da podstakne organizacije da budu spremne na sve, rekao je Terefos.

„Ransomware grupe stalno traže nove ciljeve i metode da maksimiziraju svoj profit. Budući da se široko koriste u poslovnim okruženjima, Linux i cloud uređaji nude bogat skup potencijalnih žrtava“, rekao je Terefos.


Naslovna fotografija: Soumil Kumar, Pexels


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Malver FakeBat se širi preko Google oglasa, lažnih ažuriranja pretraživača i društvenih mreža

Malver FakeBat se širi preko Google oglasa, lažnih ažuriranja pretraživača i društvenih mreža

Malver FakeBat, takođe poznat i pod imenima EugenLoader i PaykLoader, je trenutno jedan od najrasprostranjenijih malvera iz grupe tzv. „loadera... Dalje

Malver StrelaStealer krade lozinke iz Mozilla Thunderbirda i Outlooka

Malver StrelaStealer krade lozinke iz Mozilla Thunderbirda i Outlooka

Tim za istraživanje pretnji SonicWall Capture Labsa upozorava na napade u kojima se koristi malver StrelaStealer koji krade lozinke. Zanimljivo je da... Dalje

Novi malver ''Poseidon'' inficira Mac računare preko lažnih Google oglasa

Novi malver ''Poseidon'' inficira Mac računare preko lažnih Google oglasa

Istraživači iz Malwarebytes Laba upozorili su na novu kampanju koju je njen kreator nazvao „Posejdon“, čije su mete korisnici Mac raču... Dalje

Hakovani sajtovi inficiraju posetioce novim Windows backdoorom BadSpace

Hakovani sajtovi inficiraju posetioce novim Windows backdoorom BadSpace

Hakovani veb sajtovi se koriste za isporuku Windows backdoora pod nazivom BadSpace pod maskom lažnih ažuriranja pretraživača. Napadači koriste &b... Dalje

Malver Noodle RAT napada Windows i Linux sisteme

Malver Noodle RAT napada Windows i Linux sisteme

Gotovo deceniju, različite kineske hakerske grupe koristile su malver koji je pogrešno klasifikovan kao varijanta drugog malvera, priznali su struč... Dalje