Oprez: Program Bitcoin Alarm krije Trojanca

Opisi virusa, 16.12.2013, 07:00 AM

Oprez: Program Bitcoin Alarm krije Trojanca

Stručnjaci upozoravaju korisnike na talas napada “tematskih malvera” koji koriste bitcoine kao mamac. Rast vrednosti bitcoina po svemu sudeći je motivisao autore malvera da pokušaju da profitiraju od povećanog interesovanja korisnika za digitalnu valutu.

Primer za to je i malver nazvan Bitcoin Alarm koga su otkrili stručnjaci Arbor Networks-a.

Keni Mekdermid iz Arbor Networks-a kaže da je samo u jednom danu dobio nekoliko spam email poruka u kojima je reklamiran program Bitcoin Alarm.

Distribucija ovog malvera se oslanja dakle na spam emailove koji vode korisnike na web sajt bitcoin-alarm.net, uz obećanje da će moći da preuzmu program za Windows koji će ih putem SMS-a informisati o trenutnoj vrednosti bitcoina. Na sajtu se nalaze i YouTube video klipovi koji otkrivaju novajlijama šta su bitcoini i kako da instaliraju besplatni alat Bitcoin Alarm. Na sajtu je i link za donacije autoru programa.

Korisnici koji preuzmu fajl BitcoinAlarm.exe zaraziće svoj računar Trojancem koji je dizajniran za krađu korisničkih imena i lozinki, a verovatno i za krađu bitcoina.

U trenutku kada je Mekdermid proveravao da li je Bitcoin Alarm koristan alat ili malver, samo je jedan antivirus VirusTotal-a (Kaspersky) detektovao fajl kao malver.

Unutar fajla nalazi se skripta koja proverava da li je na računaru aktivan Avast antivirus, i ako jeste, malver čeka 20 sekundi. Mekdermid pretpostavlja da je toliko vremena dovoljno da Avast krene da proverava nešto drugo. Analizom ostatka fajla Mekdermid je zaključio da nije u pitanju lažno pozitivna detekcija i da je Kaspersky u pravu. I sama provera da li je na računaru aktivan antivirusni softver je tipično ponašanje malicioznih programa, a analiza ostatka fajla je pokazala da program izvodi niz operacija sa ciljem da isključi sigurnosne mehanizme.

Aplikacija zatim dešifruje i pokreće fajl 20070.RQT. Taj fajl 30 od 48 antivirusa VirusTotal-a detektuje kao maliciozan. Reč je o Trojancu za daljinski pristup nazvanom NetWiredRC koji krade korisnička imena i lozinke i u ovom slučaju verovatno i bitcoine.

Link za preuzimanje programa Bitcoin Alarm sada ne radi, a Mekdermid kaže da sada i veći broj antivirusa detektuje ovaj malver.

Stručnjaci kažu da je porast broja napada ovakvih malvera trend i da je sve više spama koji je u vezi bitcoina. Oni smatraju da je to delom i rezultat činjenice da je vrtoglavi rast vrednosti bitcoina medijski veoma dobro propraćen. Njihova su predviđanja da će se ovakav trend nastaviti i u budućnosti.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Malver TrickBot greškom upozorava žrtve da su zaražene

Malver TrickBot greškom upozorava žrtve da su zaražene

Zloglasni malver TrickBot greškom upozorava žrtve da su zaražene i da treba da se obrate svom administratoru. TrickBot se najčešće širi preko ... Dalje

Za žrtve ransomwarea EvilQuest koji šifruje i krade fajlove sa macOS postoji besplatno rešenje

Za žrtve ransomwarea EvilQuest koji šifruje i krade fajlove sa macOS postoji besplatno rešenje

Loš kod ransomwarea ThiefQuest, koji isključivo inficira macOS uređaje, omogućava vraćanje šifrovanih fajlova, koji bi, da autori malvera nisu ... Dalje

Otkriven novi ransomware koji isključivo inficira macOS

Otkriven novi ransomware koji isključivo inficira macOS

Novi ransomware nazvan OSX.EvilQuest, otkriven ove nedelje, inficira isključivo macOS uređaje. Ono po čemu se razlikuje od drugih ransomwarea za ma... Dalje

Ransomware Sodinokibi (REvil) ima novu taktiku za izvlačenje novca od žrtava

Ransomware Sodinokibi (REvil) ima novu taktiku za izvlačenje novca od žrtava

Grupa koja stoji iza jednog od najuspešnijih ransomwarea sada skenira mreže kompanija kako bi pronašla podatke o platnim karticama, plaćanjima i s... Dalje

Sajber-kriminalci manipulišu Google pretragom da bi širili novi malver za Mac

Sajber-kriminalci manipulišu Google pretragom da bi širili novi malver za Mac

Većina korisnika prilikom pretraživanja interneta je svesna da postoje zlonamerni sajtovi na kojima treba biti oprezan. Ali, za pretraživače Goog... Dalje