Oprez: Program Bitcoin Alarm krije Trojanca

Opisi virusa, 16.12.2013, 07:00 AM

Oprez: Program Bitcoin Alarm krije Trojanca

Stručnjaci upozoravaju korisnike na talas napada “tematskih malvera” koji koriste bitcoine kao mamac. Rast vrednosti bitcoina po svemu sudeći je motivisao autore malvera da pokušaju da profitiraju od povećanog interesovanja korisnika za digitalnu valutu.

Primer za to je i malver nazvan Bitcoin Alarm koga su otkrili stručnjaci Arbor Networks-a.

Keni Mekdermid iz Arbor Networks-a kaže da je samo u jednom danu dobio nekoliko spam email poruka u kojima je reklamiran program Bitcoin Alarm.

Distribucija ovog malvera se oslanja dakle na spam emailove koji vode korisnike na web sajt bitcoin-alarm.net, uz obećanje da će moći da preuzmu program za Windows koji će ih putem SMS-a informisati o trenutnoj vrednosti bitcoina. Na sajtu se nalaze i YouTube video klipovi koji otkrivaju novajlijama šta su bitcoini i kako da instaliraju besplatni alat Bitcoin Alarm. Na sajtu je i link za donacije autoru programa.

Korisnici koji preuzmu fajl BitcoinAlarm.exe zaraziće svoj računar Trojancem koji je dizajniran za krađu korisničkih imena i lozinki, a verovatno i za krađu bitcoina.

U trenutku kada je Mekdermid proveravao da li je Bitcoin Alarm koristan alat ili malver, samo je jedan antivirus VirusTotal-a (Kaspersky) detektovao fajl kao malver.

Unutar fajla nalazi se skripta koja proverava da li je na računaru aktivan Avast antivirus, i ako jeste, malver čeka 20 sekundi. Mekdermid pretpostavlja da je toliko vremena dovoljno da Avast krene da proverava nešto drugo. Analizom ostatka fajla Mekdermid je zaključio da nije u pitanju lažno pozitivna detekcija i da je Kaspersky u pravu. I sama provera da li je na računaru aktivan antivirusni softver je tipično ponašanje malicioznih programa, a analiza ostatka fajla je pokazala da program izvodi niz operacija sa ciljem da isključi sigurnosne mehanizme.

Aplikacija zatim dešifruje i pokreće fajl 20070.RQT. Taj fajl 30 od 48 antivirusa VirusTotal-a detektuje kao maliciozan. Reč je o Trojancu za daljinski pristup nazvanom NetWiredRC koji krade korisnička imena i lozinke i u ovom slučaju verovatno i bitcoine.

Link za preuzimanje programa Bitcoin Alarm sada ne radi, a Mekdermid kaže da sada i veći broj antivirusa detektuje ovaj malver.

Stručnjaci kažu da je porast broja napada ovakvih malvera trend i da je sve više spama koji je u vezi bitcoina. Oni smatraju da je to delom i rezultat činjenice da je vrtoglavi rast vrednosti bitcoina medijski veoma dobro propraćen. Njihova su predviđanja da će se ovakav trend nastaviti i u budućnosti.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Novi trojanac BloodyStealer krade Epic Games i Steam naloge

Novi trojanac BloodyStealer krade Epic Games i Steam naloge

Novi trojanac koji se prodaje na ruskim hakerskim forumima onima koji ga kupe nudi mogućnost krađe korisničkih naloga na popularnim servisima kao ... Dalje

Opasni bankarski trojanac u Google oglasima u rezultatima pretrage

Opasni bankarski trojanac u Google oglasima u rezultatima pretrage

Ako na pretraživačima poput Googlea tražite softver TeamViewer mogli biste naleteti na linkove koji bi vas mogli odvesti do lažnih sajtova na koji... Dalje

Nova varijanta malvera AdLoad prolazi neprimećena Appleovu XProtect odbranu od malvera

Nova varijanta malvera AdLoad prolazi neprimećena Appleovu XProtect odbranu od malvera

Nova varijanta malvera AdLoad provlači se kroz Appleovu ugrađenu antivirusnu tehnologiju XProtect i inficira Mac računare u okviru više kampanja k... Dalje

Novi trojanac FatalRAT širi se preko Telegrama

Novi trojanac FatalRAT širi se preko Telegrama

Sajber kriminalci koriste Telegram kanale da bi širili novog trojanca koji im omogućava daljinski pristup inficiranim uređajima (RAT). Istraživač... Dalje

Microsoft upozorio na malver LemonDuck koji inficira i Windows i Linux

Microsoft upozorio na malver LemonDuck koji inficira i Windows i Linux

LemonDuck je prvi put otkriven u Kini 2019. godine kao botnet koji je inficirane sisteme koristio za rudarenje kriptovalute Monero. Međutim, on je u ... Dalje