Otkriven novi POS malver, koji je trenutno u fazi razvoja

Opisi virusa, 27.11.2014, 22:59 PM

Otkriven novi POS malver, koji je trenutno u fazi razvoja

Istraživač Nik Hofman otkrio je novu familiju POS (point-of-sale) malvera koji detektuje tek nekolicina antivirusa.

Malver Getmypass je sličan drugim takozvanim RAM scarperima, koji prikupljaju nešifrovane podatke platnih kartica iz memorije platnog sistema.

Ova vrsta malvera odgovorna je za velike incidente sa kompromitovanjem platnih kartica u kompanijama Target, Neiman Marcus i drugim. Malveri ovog tipa koriste slabost u sistemima za koju stručnjaci kažu da bi mogla biti uklonjena snažnijom enkripcijom podataka platnih kartica.

Hofman kaže da je Getmypass još uvek u fazi razvoja. On još uvek nema funkcionalnost za komandu i kontrolu, koju hakeri koriste da bi izdavali komande malveru.

“Veoma je važno pratiti alate kao što je ovaj od njihovih najranijih faza kako bi istraživači mogli da posmatraju njihov razvoj i njihovo eventualno prerastanje u sledeći veliki alat”, kaže Hofman.

Getmypass za sada nije naročito napredan, ali je uprkos tome uspeo da izbegne 55 anitivirusnih skenera na VirusTotalu.

Neki bezbednosni programi mogu propustiti malver prilikom prvog skeniranja ali ga kasnije označiti za uklanjanje ako počne da radi nešto što se smatra sumnjivim ponašanjem, kao što je na primer slanje podataka udaljenom serveru.

I istraživači iz kompanije Trend Micro analizirali su ovaj malver i zaključili da je on sličan jednoj verziji malvera BlaskPOS, veoma korišćenog RAM scarpera.

Getmypass ima iste funkcije koje imaju i drugi POS malveri, kao što je sposobnost traženja podataka kreditnih kartica i provere podataka radi potvrde da su ti podaci valdini.

Ipak, malveru nedostaju neke druge funkcije koje imaju drugi POS malveri, kao što su mogućnost beleženja pritisaka na tastere, prikupljanje akreditiva za prijavljivanje i drugo.

Malver je očigledno još uvek “maloletan”. Njegovi autori verovatno u ovom trenutku testiraju svoj alat i aktivno ga razvijaju.

Malver je potpisan digitalnim sertifikatom izdavača “Bargaining active”. Digitalni sertifikati se koriste za potpisivanje programa, što im može dati veću legitimnost kada ih skeniraju antivirusni programi.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Novi malver za macOS krije se u piratskom softveru

Novi malver za macOS krije se u piratskom softveru

Stručnjaci iz kompanije Kaspersky upozoravaju da sajber kriminalci napadaju korisnike macOS-a novim proksi trojanskim malverom koji je sakriven u pop... Dalje

Malver Atomic Stealer inficira macOS putem lažnog ažuriranja za pretraživače

Malver Atomic Stealer inficira macOS putem lažnog ažuriranja za pretraživače

Atomic Stealer, takođe poznat i kao AMOS, je malver za Mac OS koji se trenutno širi preko lažnog ažuriranja pretraživača pod nazivom „Clea... Dalje

Kako malver Ducktail krade Facebook naloge

Kako malver Ducktail krade Facebook naloge

Istraživači kompanije Kaspersky otkrili su novu verziju malvera Ducktail koju sajber kriminalci koriste za napade na zaposlene u kompanijama koji su... Dalje

Sajber kriminalci imaju novu taktiku kojom sprečavaju otkrivanje malvera

Sajber kriminalci imaju novu taktiku kojom sprečavaju otkrivanje malvera

Malver LummaC2 v4.0 koji krade podatke, izbegava otkrivanje koristeći trigonometriju da bi razlikovao ljudske korisnike od automatizovanih alata za ... Dalje

Malver StripedFly zarazio više od milion računara

Malver StripedFly zarazio više od milion računara

Punih pet godina jedan malver ostao je neprimećen zarazivši za to vreme više od milion Windows i Linux sistema. Pravu prirodu malvera StripedFly ko... Dalje