Otkriven prvi kripto ransomware za Mac

Opisi virusa, 08.03.2016, 00:30 AM

Otkriven prvi kripto ransomware za Mac

Istraživači iz firme Sucuri otkrili su malver za koga kažu da je prvi ransomware koji cilja OS X računare, šifruje fajlove i traži otkup od žrtava.

Rajan Olson iz kompanije Palo Alto Networks kaže da on očekuje još novih ransomwarea za Mac.

“Pomalo je iznenađujuće jer je ransomware za Windows i mobilne platforme neverovatno popularan”, kaže Olson. “To je sada najpopularniji poslovni model kriminalaca. Činjenica da nije napravljen za Mac pokazuje da je ransomware imao veliki uspeh na Windowsu. Ali činjenica da je malver distribuiran preko legitimne aplikacije pokazuje da ćemo ovo ponovo videti.”

Ransomware KeRanger prikazuje obaveštenje o tome šta se dogodilo računaru i da korisnik u roku od 72 sata treba da plati 1 bitcoin (oko 410 dolara). Ovo je prvi ransomware za Mac koji se distribuira preko lažne verzije Transmissiona, popularnog BitTorrent klijenta.

Već neko vreme, ransomwarei prvenstveno ciljaju Windows računare, preteći potpunim uništenjem podataka ako žrtva odbije da plati. Više nisu samo korisnici ti koji muku muče sa kripto malverima. Sve češće među žrtavama su i kompanije, crkve, bolnice i druge institucije. Prošle godine, FBI je saopštio da su biro kontaktirala 992 korisnika koji su bili žrtve ransomwarea CryptoWall, i da su njihovi gubici zbirno iznosili 18 miliona dolara.

Ovog vikenda, neki korisnici Transmissiona primetili su da je verzija 2.90 aplikacije inficirana ransomwareom što je najverovatnije bio rezultat kompromitovanja sajta.

Ubrzo posle toga Transmission je objavio poruku na web sajtu u kojoj je korisnicima verzije 2.90 savetovano da odmah nadograde na verziju 2.92 ili da obrišu svoju kopiju 2.90, jer su možda preuzeli fajl inficiran malverom.

KeRanger je potpisan validnim sertfikatom i zato je mogao da izbegne Appleovu Gatekeeper zaštitu. Ako korisnik instalira inficiranu aplikaciju, malver se pokreće na sistemu. KeRanger zatim čeka tri dana pre nego što se poveže sa serverima za komandu i kontrolu preko Tor mreže. Malver zatim počinje da šifruje određene vrste fajlova na sistemu. Kada završi sa enkripcijom, KeRanger zahteva od žrtava da uplate jedan bitocin da bi vratile svoje fajlove. KeRanger je izgleda još uvek u fazi razvoja, kažu istraživači. Malver pokušava da šifruje i Time Machine backup fajlove da bi sprečio žrtve da ih na taj način povrate.

Palo Alto Networks je 4. marta o ovome obavestio Transmission Project i Apple. Apple je povukao zloupotrebljeni sertifikat, a Transmission Project je je uklonio maliciozni fajl sa svog web sajta.

Olson kaže da je inficirana verzija programa bila na web sajtu 36 do 48 sati, 4. i 5. marta. On je savetovao korisnicima koji su preuzeli Transmission installer pre toga ili sa nekog drugog sajta, da ipak obave bezbednosne provere. Na korisnike starijih verzija programa ovaj incident nema uticaja.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Novi trojanac ToxicEye koristi aplikaciju Telegram za špijuniranje i krađu podataka korisnika

Novi trojanac ToxicEye koristi aplikaciju Telegram za špijuniranje i krađu podataka korisnika

Sajber kriminalci sve češće zloupotrebljavaju Telegram za kontrolu i upravljanje malverima i krađu informacija sa ciljanih sistema. ToxicEye je no... Dalje

Sajber kriminalci koriste kontakt forme na veb sajtovima za širenje trojanca IcedID

Sajber kriminalci koriste kontakt forme na veb sajtovima za širenje trojanca IcedID

Istraživači iz kompanije Microsoft upozorili su na novu fišing kampanju u kojoj napadači koriste obrasce za kontakt (“Kontaktirajte nas&rdqu... Dalje

Novi malver CopperStealer krade Google, Facebook i Apple naloge

Novi malver CopperStealer krade Google, Facebook i Apple naloge

Istraživači kompanije Proofpoint otkrili su malver koji se distribuira preko sajtova na kojima se nudi nelegalni piratski softver, a koji cilja kori... Dalje

30000 Mac računara inficirano novim malverom Silver Sparrow

30000 Mac računara inficirano novim malverom Silver Sparrow

Novi malver Silver Sparrow inficirao je 30000 Mac računara. Malver su otkrili istraživači iz firme Red Canary koji su ga analizirali zajedno sa ist... Dalje

Otkriven prvi malver koji napada isključivo Appleov novi M1 čip

Otkriven prvi malver koji napada isključivo Appleov novi M1 čip

Bivši istraživač NSA Patrik Vordl otkrio je malver koji je dizajniran za napade na računare sa Appleovim novim M1 čipom, koji se koristi na najno... Dalje