Otkriven prvi kripto ransomware za Mac

Opisi virusa, 08.03.2016, 00:30 AM

Otkriven prvi kripto ransomware za Mac

Istraživači iz firme Sucuri otkrili su malver za koga kažu da je prvi ransomware koji cilja OS X računare, šifruje fajlove i traži otkup od žrtava.

Rajan Olson iz kompanije Palo Alto Networks kaže da on očekuje još novih ransomwarea za Mac.

“Pomalo je iznenađujuće jer je ransomware za Windows i mobilne platforme neverovatno popularan”, kaže Olson. “To je sada najpopularniji poslovni model kriminalaca. Činjenica da nije napravljen za Mac pokazuje da je ransomware imao veliki uspeh na Windowsu. Ali činjenica da je malver distribuiran preko legitimne aplikacije pokazuje da ćemo ovo ponovo videti.”

Ransomware KeRanger prikazuje obaveštenje o tome šta se dogodilo računaru i da korisnik u roku od 72 sata treba da plati 1 bitcoin (oko 410 dolara). Ovo je prvi ransomware za Mac koji se distribuira preko lažne verzije Transmissiona, popularnog BitTorrent klijenta.

Već neko vreme, ransomwarei prvenstveno ciljaju Windows računare, preteći potpunim uništenjem podataka ako žrtva odbije da plati. Više nisu samo korisnici ti koji muku muče sa kripto malverima. Sve češće među žrtavama su i kompanije, crkve, bolnice i druge institucije. Prošle godine, FBI je saopštio da su biro kontaktirala 992 korisnika koji su bili žrtve ransomwarea CryptoWall, i da su njihovi gubici zbirno iznosili 18 miliona dolara.

Ovog vikenda, neki korisnici Transmissiona primetili su da je verzija 2.90 aplikacije inficirana ransomwareom što je najverovatnije bio rezultat kompromitovanja sajta.

Ubrzo posle toga Transmission je objavio poruku na web sajtu u kojoj je korisnicima verzije 2.90 savetovano da odmah nadograde na verziju 2.92 ili da obrišu svoju kopiju 2.90, jer su možda preuzeli fajl inficiran malverom.

KeRanger je potpisan validnim sertfikatom i zato je mogao da izbegne Appleovu Gatekeeper zaštitu. Ako korisnik instalira inficiranu aplikaciju, malver se pokreće na sistemu. KeRanger zatim čeka tri dana pre nego što se poveže sa serverima za komandu i kontrolu preko Tor mreže. Malver zatim počinje da šifruje određene vrste fajlova na sistemu. Kada završi sa enkripcijom, KeRanger zahteva od žrtava da uplate jedan bitocin da bi vratile svoje fajlove. KeRanger je izgleda još uvek u fazi razvoja, kažu istraživači. Malver pokušava da šifruje i Time Machine backup fajlove da bi sprečio žrtve da ih na taj način povrate.

Palo Alto Networks je 4. marta o ovome obavestio Transmission Project i Apple. Apple je povukao zloupotrebljeni sertifikat, a Transmission Project je je uklonio maliciozni fajl sa svog web sajta.

Olson kaže da je inficirana verzija programa bila na web sajtu 36 do 48 sati, 4. i 5. marta. On je savetovao korisnicima koji su preuzeli Transmission installer pre toga ili sa nekog drugog sajta, da ipak obave bezbednosne provere. Na korisnike starijih verzija programa ovaj incident nema uticaja.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Malver FakeBat se širi preko Google oglasa, lažnih ažuriranja pretraživača i društvenih mreža

Malver FakeBat se širi preko Google oglasa, lažnih ažuriranja pretraživača i društvenih mreža

Malver FakeBat, takođe poznat i pod imenima EugenLoader i PaykLoader, je trenutno jedan od najrasprostranjenijih malvera iz grupe tzv. „loadera... Dalje

Malver StrelaStealer krade lozinke iz Mozilla Thunderbirda i Outlooka

Malver StrelaStealer krade lozinke iz Mozilla Thunderbirda i Outlooka

Tim za istraživanje pretnji SonicWall Capture Labsa upozorava na napade u kojima se koristi malver StrelaStealer koji krade lozinke. Zanimljivo je da... Dalje

Novi malver ''Poseidon'' inficira Mac računare preko lažnih Google oglasa

Novi malver ''Poseidon'' inficira Mac računare preko lažnih Google oglasa

Istraživači iz Malwarebytes Laba upozorili su na novu kampanju koju je njen kreator nazvao „Posejdon“, čije su mete korisnici Mac raču... Dalje

Hakovani sajtovi inficiraju posetioce novim Windows backdoorom BadSpace

Hakovani sajtovi inficiraju posetioce novim Windows backdoorom BadSpace

Hakovani veb sajtovi se koriste za isporuku Windows backdoora pod nazivom BadSpace pod maskom lažnih ažuriranja pretraživača. Napadači koriste &b... Dalje

Malver Noodle RAT napada Windows i Linux sisteme

Malver Noodle RAT napada Windows i Linux sisteme

Gotovo deceniju, različite kineske hakerske grupe koristile su malver koji je pogrešno klasifikovan kao varijanta drugog malvera, priznali su struč... Dalje