Otkriven prvi kripto ransomware za Mac

Opisi virusa, 08.03.2016, 00:30 AM

Otkriven prvi kripto ransomware za Mac

Istraživači iz firme Sucuri otkrili su malver za koga kažu da je prvi ransomware koji cilja OS X računare, šifruje fajlove i traži otkup od žrtava.

Rajan Olson iz kompanije Palo Alto Networks kaže da on očekuje još novih ransomwarea za Mac.

“Pomalo je iznenađujuće jer je ransomware za Windows i mobilne platforme neverovatno popularan”, kaže Olson. “To je sada najpopularniji poslovni model kriminalaca. Činjenica da nije napravljen za Mac pokazuje da je ransomware imao veliki uspeh na Windowsu. Ali činjenica da je malver distribuiran preko legitimne aplikacije pokazuje da ćemo ovo ponovo videti.”

Ransomware KeRanger prikazuje obaveštenje o tome šta se dogodilo računaru i da korisnik u roku od 72 sata treba da plati 1 bitcoin (oko 410 dolara). Ovo je prvi ransomware za Mac koji se distribuira preko lažne verzije Transmissiona, popularnog BitTorrent klijenta.

Već neko vreme, ransomwarei prvenstveno ciljaju Windows računare, preteći potpunim uništenjem podataka ako žrtva odbije da plati. Više nisu samo korisnici ti koji muku muče sa kripto malverima. Sve češće među žrtavama su i kompanije, crkve, bolnice i druge institucije. Prošle godine, FBI je saopštio da su biro kontaktirala 992 korisnika koji su bili žrtve ransomwarea CryptoWall, i da su njihovi gubici zbirno iznosili 18 miliona dolara.

Ovog vikenda, neki korisnici Transmissiona primetili su da je verzija 2.90 aplikacije inficirana ransomwareom što je najverovatnije bio rezultat kompromitovanja sajta.

Ubrzo posle toga Transmission je objavio poruku na web sajtu u kojoj je korisnicima verzije 2.90 savetovano da odmah nadograde na verziju 2.92 ili da obrišu svoju kopiju 2.90, jer su možda preuzeli fajl inficiran malverom.

KeRanger je potpisan validnim sertfikatom i zato je mogao da izbegne Appleovu Gatekeeper zaštitu. Ako korisnik instalira inficiranu aplikaciju, malver se pokreće na sistemu. KeRanger zatim čeka tri dana pre nego što se poveže sa serverima za komandu i kontrolu preko Tor mreže. Malver zatim počinje da šifruje određene vrste fajlova na sistemu. Kada završi sa enkripcijom, KeRanger zahteva od žrtava da uplate jedan bitocin da bi vratile svoje fajlove. KeRanger je izgleda još uvek u fazi razvoja, kažu istraživači. Malver pokušava da šifruje i Time Machine backup fajlove da bi sprečio žrtve da ih na taj način povrate.

Palo Alto Networks je 4. marta o ovome obavestio Transmission Project i Apple. Apple je povukao zloupotrebljeni sertifikat, a Transmission Project je je uklonio maliciozni fajl sa svog web sajta.

Olson kaže da je inficirana verzija programa bila na web sajtu 36 do 48 sati, 4. i 5. marta. On je savetovao korisnicima koji su preuzeli Transmission installer pre toga ili sa nekog drugog sajta, da ipak obave bezbednosne provere. Na korisnike starijih verzija programa ovaj incident nema uticaja.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Malver TrickBot greškom upozorava žrtve da su zaražene

Malver TrickBot greškom upozorava žrtve da su zaražene

Zloglasni malver TrickBot greškom upozorava žrtve da su zaražene i da treba da se obrate svom administratoru. TrickBot se najčešće širi preko ... Dalje

Za žrtve ransomwarea EvilQuest koji šifruje i krade fajlove sa macOS postoji besplatno rešenje

Za žrtve ransomwarea EvilQuest koji šifruje i krade fajlove sa macOS postoji besplatno rešenje

Loš kod ransomwarea ThiefQuest, koji isključivo inficira macOS uređaje, omogućava vraćanje šifrovanih fajlova, koji bi, da autori malvera nisu ... Dalje

Otkriven novi ransomware koji isključivo inficira macOS

Otkriven novi ransomware koji isključivo inficira macOS

Novi ransomware nazvan OSX.EvilQuest, otkriven ove nedelje, inficira isključivo macOS uređaje. Ono po čemu se razlikuje od drugih ransomwarea za ma... Dalje

Ransomware Sodinokibi (REvil) ima novu taktiku za izvlačenje novca od žrtava

Ransomware Sodinokibi (REvil) ima novu taktiku za izvlačenje novca od žrtava

Grupa koja stoji iza jednog od najuspešnijih ransomwarea sada skenira mreže kompanija kako bi pronašla podatke o platnim karticama, plaćanjima i s... Dalje

Sajber-kriminalci manipulišu Google pretragom da bi širili novi malver za Mac

Sajber-kriminalci manipulišu Google pretragom da bi širili novi malver za Mac

Većina korisnika prilikom pretraživanja interneta je svesna da postoje zlonamerni sajtovi na kojima treba biti oprezan. Ali, za pretraživače Goog... Dalje