Posle uspeha malvera Cryptolocker pojavila se i kopija: otkriven novi ransomware Locker

Opisi virusa, 16.12.2013, 07:00 AM

Posle uspeha malvera Cryptolocker pojavila se i kopija: otkriven  novi ransomware Locker

Stručnjaci britanske firme IntelCrawler otkrili su krajem prošle nedelje novi malver nazvan Locker koji pokušava da ponovi uspeh poznatijeg malvera CryptoLocker koji je zarazio hiljade računara širom sveta. Autori novog ransomware-a očigledno su bili inspirisani malverom CryptoLocker, ali je novi malver ipak manje zlo od originala.

Nekoliko različitih verzija ransomware-a Locker koji za otkup šifrovanih fajlova traži od korisnika da plate 150 dolara otkriveno je u SAD, Evropi i Rusiji.

Malver se distribuira na različite načine, koji uključuju spam i zaražene fajlove na kompromitovanim sajtovima.

Locker inficira računar, briše fajlove ostavljajući samo šifrovane kopije fajlova iza sebe, ali ostavlja i mali tekstualni fajl u svakom direktorijumu koji sadrži jedinstveni ID broj i kontakt podatke autora Locker-a.

Locker upozorava korisnike zaraženih računara da ključ neće dobiti niko ko uznemirava autore malvera ili im preti.

Oni koji žele da povrate svoje podatke mogu kontaktirati autore malvera kada plate preko platnog servisa Perfect Money ili karticom preko ruske firme QIWI Visa. Njima treba reći podatke o računaru, ime računara i identifikacioni broj koji je sadržan u pomenutom tekstualnom fajlu.

Andrej Komarov iz IntelCrawler-a kaže da su stručnjaci ove firme analizirali malver i otkrili propuste u kriptografskom alatu koji se koristi za šifrovanje fajlova zahvaljujući kojima je moguće doći do univerzalnih ključeva za dešifrovanje fajlova.

Komarov koji je izvršni direktor IntelCrawler-a kaže da su njihovi stručnjaci već uspeli u tome i da je to što imaju rešenje ono što ovaj malver čini manje opasnim od CryptoLocker-a.

Stopa detekcije Locker-a je trenutno veoma mala.

Distribucija malvera većih razmetra započela je 5. decembra, a procena stručnjaka je da se do sada pojavilo 40 do 50 oblika malvera, i da je samo jedan od njih do sada zarazio skoro 6000 računara.

Žrtve malvera za sada su identifikovane u SAD, Nemačkoj, Rusiji, Holandiji, Turskoj, Poljskoj i Gruziji, a broj infekcija svakodnevno raste.

Stručnjaci kažu da bi Locker mogao biti prva ali ne i jedina kopija Cryptolocker-a, što zavisi od toga kako će korisnici reagovati na pristisak ransomware-a, zbog čega savetuju korisnicima da ne sarađuju sa kriminalcima.

Najbolji način da izbegnete ovakvu situaciju je da redovno ažurirate softver i da budete oprezni kako ne bi zarazili svoj računar, kažu stručnjaci.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Novi trojanac BloodyStealer krade Epic Games i Steam naloge

Novi trojanac BloodyStealer krade Epic Games i Steam naloge

Novi trojanac koji se prodaje na ruskim hakerskim forumima onima koji ga kupe nudi mogućnost krađe korisničkih naloga na popularnim servisima kao ... Dalje

Opasni bankarski trojanac u Google oglasima u rezultatima pretrage

Opasni bankarski trojanac u Google oglasima u rezultatima pretrage

Ako na pretraživačima poput Googlea tražite softver TeamViewer mogli biste naleteti na linkove koji bi vas mogli odvesti do lažnih sajtova na koji... Dalje

Nova varijanta malvera AdLoad prolazi neprimećena Appleovu XProtect odbranu od malvera

Nova varijanta malvera AdLoad prolazi neprimećena Appleovu XProtect odbranu od malvera

Nova varijanta malvera AdLoad provlači se kroz Appleovu ugrađenu antivirusnu tehnologiju XProtect i inficira Mac računare u okviru više kampanja k... Dalje

Novi trojanac FatalRAT širi se preko Telegrama

Novi trojanac FatalRAT širi se preko Telegrama

Sajber kriminalci koriste Telegram kanale da bi širili novog trojanca koji im omogućava daljinski pristup inficiranim uređajima (RAT). Istraživač... Dalje

Microsoft upozorio na malver LemonDuck koji inficira i Windows i Linux

Microsoft upozorio na malver LemonDuck koji inficira i Windows i Linux

LemonDuck je prvi put otkriven u Kini 2019. godine kao botnet koji je inficirane sisteme koristio za rudarenje kriptovalute Monero. Međutim, on je u ... Dalje