Posle uspeha malvera Cryptolocker pojavila se i kopija: otkriven novi ransomware Locker

Opisi virusa, 16.12.2013, 07:00 AM

Posle uspeha malvera Cryptolocker pojavila se i kopija: otkriven  novi ransomware Locker

Stručnjaci britanske firme IntelCrawler otkrili su krajem prošle nedelje novi malver nazvan Locker koji pokušava da ponovi uspeh poznatijeg malvera CryptoLocker koji je zarazio hiljade računara širom sveta. Autori novog ransomware-a očigledno su bili inspirisani malverom CryptoLocker, ali je novi malver ipak manje zlo od originala.

Nekoliko različitih verzija ransomware-a Locker koji za otkup šifrovanih fajlova traži od korisnika da plate 150 dolara otkriveno je u SAD, Evropi i Rusiji.

Malver se distribuira na različite načine, koji uključuju spam i zaražene fajlove na kompromitovanim sajtovima.

Locker inficira računar, briše fajlove ostavljajući samo šifrovane kopije fajlova iza sebe, ali ostavlja i mali tekstualni fajl u svakom direktorijumu koji sadrži jedinstveni ID broj i kontakt podatke autora Locker-a.

Locker upozorava korisnike zaraženih računara da ključ neće dobiti niko ko uznemirava autore malvera ili im preti.

Oni koji žele da povrate svoje podatke mogu kontaktirati autore malvera kada plate preko platnog servisa Perfect Money ili karticom preko ruske firme QIWI Visa. Njima treba reći podatke o računaru, ime računara i identifikacioni broj koji je sadržan u pomenutom tekstualnom fajlu.

Andrej Komarov iz IntelCrawler-a kaže da su stručnjaci ove firme analizirali malver i otkrili propuste u kriptografskom alatu koji se koristi za šifrovanje fajlova zahvaljujući kojima je moguće doći do univerzalnih ključeva za dešifrovanje fajlova.

Komarov koji je izvršni direktor IntelCrawler-a kaže da su njihovi stručnjaci već uspeli u tome i da je to što imaju rešenje ono što ovaj malver čini manje opasnim od CryptoLocker-a.

Stopa detekcije Locker-a je trenutno veoma mala.

Distribucija malvera većih razmetra započela je 5. decembra, a procena stručnjaka je da se do sada pojavilo 40 do 50 oblika malvera, i da je samo jedan od njih do sada zarazio skoro 6000 računara.

Žrtve malvera za sada su identifikovane u SAD, Nemačkoj, Rusiji, Holandiji, Turskoj, Poljskoj i Gruziji, a broj infekcija svakodnevno raste.

Stručnjaci kažu da bi Locker mogao biti prva ali ne i jedina kopija Cryptolocker-a, što zavisi od toga kako će korisnici reagovati na pristisak ransomware-a, zbog čega savetuju korisnicima da ne sarađuju sa kriminalcima.

Najbolji način da izbegnete ovakvu situaciju je da redovno ažurirate softver i da budete oprezni kako ne bi zarazili svoj računar, kažu stručnjaci.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Malver TrickBot greškom upozorava žrtve da su zaražene

Malver TrickBot greškom upozorava žrtve da su zaražene

Zloglasni malver TrickBot greškom upozorava žrtve da su zaražene i da treba da se obrate svom administratoru. TrickBot se najčešće širi preko ... Dalje

Za žrtve ransomwarea EvilQuest koji šifruje i krade fajlove sa macOS postoji besplatno rešenje

Za žrtve ransomwarea EvilQuest koji šifruje i krade fajlove sa macOS postoji besplatno rešenje

Loš kod ransomwarea ThiefQuest, koji isključivo inficira macOS uređaje, omogućava vraćanje šifrovanih fajlova, koji bi, da autori malvera nisu ... Dalje

Otkriven novi ransomware koji isključivo inficira macOS

Otkriven novi ransomware koji isključivo inficira macOS

Novi ransomware nazvan OSX.EvilQuest, otkriven ove nedelje, inficira isključivo macOS uređaje. Ono po čemu se razlikuje od drugih ransomwarea za ma... Dalje

Ransomware Sodinokibi (REvil) ima novu taktiku za izvlačenje novca od žrtava

Ransomware Sodinokibi (REvil) ima novu taktiku za izvlačenje novca od žrtava

Grupa koja stoji iza jednog od najuspešnijih ransomwarea sada skenira mreže kompanija kako bi pronašla podatke o platnim karticama, plaćanjima i s... Dalje

Sajber-kriminalci manipulišu Google pretragom da bi širili novi malver za Mac

Sajber-kriminalci manipulišu Google pretragom da bi širili novi malver za Mac

Većina korisnika prilikom pretraživanja interneta je svesna da postoje zlonamerni sajtovi na kojima treba biti oprezan. Ali, za pretraživače Goog... Dalje