Povratak Emoteta: Bot mreža sada ima više od 130.000 zaraženih računara

Opisi virusa, 11.03.2022, 08:00 AM

Povratak Emoteta: Bot mreža sada ima više od 130.000 zaraženih računara

Botnet Emotet, koji se nakon desetomesečne pauze vratio u novembru prošle godine, ponovo pokazuje znake kontinuiranog rasta, tako da sada ima 130.000 zaraženih uređaja u 179 zemalja.

Pre međunarodne policijske operacije „Ladybird“ usmerene protiv Emoteta, koja je izvedena krajem januara 2021. godine, i kojom je preuzeta kontrola i demontirana infrastruktura botneta, malver je uspeo da zarazi najmanje 1,6 miliona uređaja širom sveta, i tako postao popularni kanal za sajber kriminalce da instaliraju druge vrste malvera, kao što su bankarski trojanci ili ransomware, na kompromitovane sisteme.

„Najopasniji malver na svetu“, kako ga je opisao Europol, je radio tako što je slao ogroman broj imejlova korisnicima širom sveta kako bi zarazio uređaje onih koji bi otvorili imejl. Emotet je smatran najopasnijim zbog njegove sposobnosti da funkcioniše kao “otvarač vrata” za druge sajber kriminalce i malvere, i kao prekursor mnogih krađa podataka i napada ransomwarea.

Zaraženi sistemi su omogućavali Emotetu da preuzme i instalira dodatne malvere. Tokom protekle tri do četiri godine, Emotet je funkcionisao kao servis koji su koristile razne kriminalne grupe, kao što su ransomware bande i grupe koje rade sa Point-of-Sale malverima.

Sve ovo je prestalo u januaru prošle godine kada je Emotet banda izgubila pristup serverima koji su kontrolisali ogromnu mrežu zaraženih uređaja.

Malver se zvanično ponovo pojavio u novembru 2021. koristeći TrickBot kao sredstvo za infekciju. Međutim, krajem februaru je banda koja stoji iza TrickBota isključila infrastrukturu za napade nakon što je nekoliko ključnih članova grupe ušlo u kartel ransomwarea Conti.

Navodno je Emotetovo vaskrsnuće orkestrirala sama banda Conti što je bio pokušaj promene taktike zbog pojačane kontrole policije nad distribucijom malvera TrickBot.

Black Lotus Labs koji je pratio dešavanja u vezi Emoteta, je primetio da „agregacija botova nije počela ozbiljno do januara“.

Emotetova infrastruktura uključuje skoro 200 servera za komandu i kontrolu (C2), pri čemu se većina domena nalazi u SAD, Nemačkoj, Francuskoj, Brazilu, Tajlandu, Singapuru, Indoneziji, Kanadi, Velikoj Britaniji i Indiji.

Zaraženi botovi su u velikoj meri koncentrisani u Aziji, uglavnom u Japanu, Indiji, Indoneziji i na Tajlandu, a zatim u Južnoj Africi, Meksiku, SAD, Kini, Brazilu i Italiji. Za istraživače ovo nije iznenađujuće s obzirom na prevagu ranjivih ili zastarelih Windows računara u ovim regionima.

„Rast i distribucija botova je važan pokazatelj Emotetovog napretka u obnavljanju svoje nekada velike infrastrukture“, zaključak je istraživača Black Lotus Labsa.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Opasni malver se širi preko rezultata Google pretrage

Opasni malver se širi preko rezultata Google pretrage

Malver koji krade lozinke, kreditne kartice i kripto novčanike podmeće se žrtvama se kroz rezultate pretrage za piratske kopije CCleaner Pro Window... Dalje

Posle desetomesečne pauze malver Emotet se vratio i sada krade informacije o kreditnim karticama iz Chromea

Posle desetomesečne pauze malver Emotet se vratio i sada krade informacije o kreditnim karticama iz Chromea

Botnet Emotet sada pokušava da zarazi potencijalne žrtve modulom za krađu kreditnih kartica dizajniranim da prikupi informacije o kreditnim kartica... Dalje

Novi malver ChromeLoader menja podešavanja Chromea i Safarija

Novi malver ChromeLoader menja podešavanja Chromea i Safarija

ChromeLoader je “prodoran i uporan otmičar pregledača” koji može da izmeni podešavanja veb pregledača žrtava da bi prikazao rezultat... Dalje

Lažni sajtovi nude Windows 11, ali umesto toga dobijate malver

Lažni sajtovi nude Windows 11, ali umesto toga dobijate malver

Istraživači iz firme za sajber bezbednost Zscaler upozorili su na fišing sajtove koji nude lažne instalacione programe za Windows 11 a zapravo inf... Dalje

Lažna Windows 11 nadogradnja krije opasni malver koji krade lozinke

Lažna Windows 11 nadogradnja krije opasni malver koji krade lozinke

Istraživači iz CloudSEK-a upozorili su na lažnu Windows 11 nadogradnju koja krije malver koji krade podatke iz veb pregledača i novčanika kriptov... Dalje