Povratak VBA malvera

Opisi virusa, 07.10.2015, 00:00 AM

Povratak VBA malvera

VBA malveri su daleko od izumiranja. Šta više, istraživači Sophosa su nedavno objavili da se svakog dana otkrije između 50 i 100 novih uzoraka VBA malvera.

VBA (Visual Basic for Applications) je Microsoftova implementacija Visual Basica koja je ugrađena u mnoge programe kompanije, uključujući i Office, i koja se koristi za automatizovane zadatke.

Međutim, ako je VBA kod maliciozan i ukoliko se, na primer, ubaci u Word fajl, on će se pokrenuti automatski kada se fajl otvori.

Da stvari budu još gore, napadači ne moraju mnogo da znaju o tome kako napraviti VBA malver, jer na internetu mogu kupiti templejtovi malvera i prilagoditi individualnim potrebama kriminalaca.

VBA deluje kao malveri koje zovemo downloaderi. VBA se povezuje sa serverom koji je pod kontrolom napadača i na računar preuzima EXE fajlove ne pitajući korisnika za to.

VBA malver je jednostavan način da se krišom isporučuju malveri, kao što su Dridex koji krade informacije sa zaraženog računara ili bankarski trojanac Zbot ili ransomware CryptoWall.

“Korisnici koji ne bi ni u snu otvorili .EXE fajlove koje dobiju putem emaila mogli bi da otvore .DOC i .DOCX fajlove (Word dokumenti), čak i one neočekivane koji bi mogli sadržati isto tako neočekivane VBA programe”, kaže Pol Daklin iz Sophosa. Zato ne čudi zbog čega kriminalci i dalje koriste ove programe.

Ipak, oni pokušavaju da sa nekim novinama prevare još više korisnika i da otežaju antivirusima i istraživačima otkrivanje i analizu.

Da bi to postigli, kriminalci pakuju VBA malver u dokumenta .XML, .MHTML, .RTF, ili .PDF. Pored toga, oni kodiraju maliciozni kod i namerno ga “komplikuju” da bi otežali otkrivanje.

Srećom, korisnici se lako mogu zaštititi od VBA malvera onemogućavanjem VBA makroa u Wordu i drugim programima koji bi mogli biti napadnuti.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Novi malver za macOS krije se u piratskom softveru

Novi malver za macOS krije se u piratskom softveru

Stručnjaci iz kompanije Kaspersky upozoravaju da sajber kriminalci napadaju korisnike macOS-a novim proksi trojanskim malverom koji je sakriven u pop... Dalje

Malver Atomic Stealer inficira macOS putem lažnog ažuriranja za pretraživače

Malver Atomic Stealer inficira macOS putem lažnog ažuriranja za pretraživače

Atomic Stealer, takođe poznat i kao AMOS, je malver za Mac OS koji se trenutno širi preko lažnog ažuriranja pretraživača pod nazivom „Clea... Dalje

Kako malver Ducktail krade Facebook naloge

Kako malver Ducktail krade Facebook naloge

Istraživači kompanije Kaspersky otkrili su novu verziju malvera Ducktail koju sajber kriminalci koriste za napade na zaposlene u kompanijama koji su... Dalje

Sajber kriminalci imaju novu taktiku kojom sprečavaju otkrivanje malvera

Sajber kriminalci imaju novu taktiku kojom sprečavaju otkrivanje malvera

Malver LummaC2 v4.0 koji krade podatke, izbegava otkrivanje koristeći trigonometriju da bi razlikovao ljudske korisnike od automatizovanih alata za ... Dalje

Malver StripedFly zarazio više od milion računara

Malver StripedFly zarazio više od milion računara

Punih pet godina jedan malver ostao je neprimećen zarazivši za to vreme više od milion Windows i Linux sistema. Pravu prirodu malvera StripedFly ko... Dalje